Ειδήσεις - Μηνύματα Ευαγγελίου

EXPRESS SERVICE K.T.E.O.
Ειδήσεις   Περιφεριακά Νέα  Κλικ εδώ

Ειδήσεις - Μηνύματα Ευαγγελίου

«Βουνό» τα χρέη στις εφορίες !!!
Με το… αριστερό, μπήκε η νέα χρονιά, όσον αφορά στις οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, καθώς στο 2μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 1,736 δισ. ευρώ, δηλαδή 17% παραπάνω σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.  Από αυτά τα χρέη, τα 26,3 δισ ευρώ χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή χαμένα από χέρι, ωστόσο ανεπισήμως κι από τα υπόλοιπα 80,8 δισ ευρώ είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν τα 20 δισ ευρώ, κυρίως λόγω παλαιότητας των οφειλών.  
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,86%, έναντι στόχου 1,15% -Τα 4 σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία Το 96% των οφειλών προέρχεται από τις εξής κατηγορίες Ειδικά όσον αφορά στον Φεβρουάριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 1,025 δις. ευρώ. Το 96% των οφειλών προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:   Για το 2μηνο, οι συνολικές εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου έφτασαν τα 294 εκ. €, ενώ την ίδια περίοδο το 2023 είχαν φτάσει τα 223 εκ. € (αύξηση κατά 32%). 
Σημειωτέον ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- ως επί το πλείστον κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών- περίπου 16,5 χιλιάδες φορολογούμενοι.

Τα μετρητά «εξαφανίζονται» από την Ελλάδα.
Στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών (7 στους 10) χρησιμοποιούν κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια στις καθημερινές τους συναλλαγές.  
Η πραγματοποίηση πληρωμών με κάρτα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και έχει αποκτήσει περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα στην καθημερινότητα των καταναλωτών.  Σχεδόν 7 στους 10 (65%) χρησιμοποιούν τις κάρτες σε «υψηλό» και «πολύ υψηλό» βαθμό κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές. Οι ψηφιακές πληρωμές εμφανίζονται βαθιά ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων καταναλωτών καθώς σχεδόν 1 στους 2 (46%) επιλέγει να έχει μαζί του τόσο μετρητά όσο και κάρτες κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στηρίζεται αποκλειστικά στις κάρτες (24%), ξεπερνώντας εκείνους που επιλέγουν αποκλειστικά μετρητά (18%). Ταυτόχρονα, το 12% επιλέγει να έχει μαζί του ψηφιακό πορτοφόλι ως το κύριο μέσο πληρωμής.  Επιπλέον, 1 στους 4 πραγματοποιεί αγορές μέσω των social media σποραδικά, στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες υιοθετούν τις νέες τάσεις, ενώ ψηφιακά πληρώνουν κυρίως σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων, παρόχους τηλεπικοινωνιών και στην εστίαση.  Όσον αφορά τη χρήση της κάρτας, το φύλο δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης – σε αντίθεση με τα ηλικιακά γκρουπ που εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.  Μείωση στη χρήση των μετρητών Στον αντίποδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο τα μετρητά. Παρότι αποτέλεσαν την κύρια μέθοδο πληρωμής μέχρι και πριν την πανδημία, αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Συγκεκριμένα, το 48% πλήρωνε με μετρητά «πολύ» και «πάρα πολύ» πριν την πανδημία, ποσοστό που ανέρχεται πλέον σε 30%.   Η χαμηλή αξία της συναλλαγής αποτελεί το βασικό λόγο πληρωμής με μετρητά για τους 4 στους 10. Οι συμμετέχοντες που έδωσαν αυτή την απάντηση δήλωσαν ότι διστάζουν να πληρώσουν μικρά ποσά με κάρτα, καθώς αυτό τους κάνει «να αισθάνονται άβολα».   Ψηφιακά πορτοφόλια Σε σχέση με τα ψηφιακά πορτοφόλια το 23% φαίνεται να τα χρησιμοποιεί «σε κάποιο βαθμό» όταν πραγματοποιεί συναλλαγές, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε online.  Ωστόσο, το εύρος της χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Οι νεότεροι, ηλικίας 18 – 34, χρησιμοποιούν τα ψηφιακά πορτοφόλια σε ποσοστό 33%, με τους 35 – 54 να ακολουθούν με 25% και τους 55+ να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά πορτοφόλια σε ποσοστό 13%.  
Παρότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 29% δήλωσε πως τα μετρητά θα είναι πάντα η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής για τους Έλληνες, ένα 47% παρουσιάζεται ανοιχτό σε νέες λύσεις, εφόσον απλοποιούν την εμπειρία πληρωμής, ενώ το 37% υποστηρίζει πως υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης στις ψηφιακές πληρωμές.   
Σχεδόν 1 στους 4 (24%) πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό αγκαλιάσει τις ψηφιακές πληρωμές, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως ένα 5% θα ήθελε να μάθει τον αντίκτυπο των αγορών του στο περιβάλλον.  
 Όσον αφορά το online shopping, το 43% , πραγματοποιεί αγορές από το διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 18-34, το 57% ψωνίζει online τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, και ακολουθούν οι 35 – 53 με ποσοστό 51% και οι 55+ με ποσοστό 26% αντίστοιχα.  
Η πληρωμή με κάρτα αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και καταλαμβάνει το 71% του συνόλου των πληρωμών.  Συγκεκριμένα, το 42% επιλέγει την πληρωμή με κάρτα κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας και το 21% επιλέγει πληρωμή με κάρτα κατά την παράδοση. 
Ψηφιακά πορτοφόλια και άλλοι μέθοδοι πληρωμής αγγίζουν το 8%. Η αντικαταβολή με μετρητά επιλέγεται από το 25%, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις αντιπροσωπεύουν ένα ιδιαίτερα χαμηλό 3%. Επιπλέον, 3 στους 10 καταναλωτές αποθηκεύουν τα στοιχεία της κάρτας τους στο διαδίκτυο. Το 33% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών τείνουν να αποθηκεύουν τα στοιχεία της κάρτας τους online, με το ποσοστό να πέφτει στο 25% στα άτομα ηλικίας 35-54 ετών.  
Οι νέοι ηγούνται στις αγορές μέσω social media Σε σχέση με τις αγορές που γίνονται μέσω των social media, 20% των ατόμων ηλικίας 18-34 πραγματοποιούν αγορές κάθε μήνα. Όσοι ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 35-45 αγοράζουν σε μηνιαία βάση από τα social media σε ένα ποσοστό 13% ενώ το ίδιο ισχύει μόλις για 5% των ατόμων άνω των 55 ετών.

Σάλος με «κρυφό» βίντεο για την PfizerΟ Walker δήλωσε ότι ο COVID θα είναι μια «αγελάδα μετρητών» - Η σιωπή των ΜΜΕ στο βίντεο αντανακλά πάλι την υποκρισία.  
Ένα κρυφό βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται ένα στέλεχος της Pfizer να καυχιέται για το πώς η εταιρεία του εξερευνούσε την σκόπιμη μετάλλαξη στελεχών του κορονοϊού για να επωφεληθεί από μελλοντικά εμβόλια mRNA έχει διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.    Στο βίντεο, ο Jordon Trishton Walker, που αναφέρεται ως ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης, Στρατηγικών Επιχειρήσεων και Επιστημονικού Σχεδιασμού mRNA της Pfizer, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του διερευνά έναν τρόπο να «μεταλλάξει» τον κορονοϊό μέσω της «Κατευθυνόμενης Εξέλιξης» για να προλάβει την ανάπτυξη μελλοντικών εμβολίων. Ο άνδρας μίλησε σε δημοσιογράφο του Project Veritas για το σχέδιο της Pfizer για τα εμβόλια COVID, ενώ αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν αυτές τις πληροφορίες αν δημοσιοποιούνταν.  Το βίντεο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία με πάνω από 41,2 εκατομμύρια προβολές μόνο στο Twitter.  Ο Walker φέρεται να δήλωσε επίσης στο βίντεο ότι ο COVID θα είναι μια «αγελάδα μετρητών» για την Pfizer για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον. Παρόλα αυτά εκατομμύρια είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν όντως η Pfizer χειραγωγεί κρυφά τον κορονοϊό για κέρδη, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία των ερευνών και τους κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρει.  Όλα αυτά πάντως συμβαίνουν την ώρα που η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.    
Παρουσιαστής του Fox News που αναφέρθηκε στο θέμα σημείωσε ότι «σε αυτή τη χώρα, οι φαρμακευτικές εταιρείες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λόμπι στο Κογκρέσο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία και δεν το κάνουν τυχαία. Το κάνουν επειδή αποδίδει».   Σύμφωνα με στοιχεία της Pfizer, περισσότερα από 4,3 δισεκατομμύρια εμβόλια Pfizer-BioNTech COVID-19 στάλθηκαν σε 181 χώρες σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2022. Πριν από λίγο καιρό, ο Albert Bourla, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, αντιμετώπισε μια σειρά σκληρών ερωτήσεων από έναν δημοσιογράφο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.  «Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μιλούν για την αλήθεια, αλλά είναι προσανατολισμένα στο κέρδος», δήλωσε στους Global Times ένας Κινέζος εμπειρογνώμονας που απαιτεί ανωνυμία. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες και τα ελεγχόμενα από το κεφάλαιο κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνδέονται άρρηκτα με συμφέροντα. 
Η σιωπή πολλών μέσων ενημέρωσης μπροστά στο βίντεο αντανακλά για άλλη μια φορά την υποκρισία των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης».  
Ο διάλογος στο επίμαχο βίντεο Jordon Trishton Walker: Ξέρετε πως ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται; Λοιπόν, ένα από τα πράγματα που εξερευνούμε είναι, για παράδειγμα, γιατί να μην το μεταλλάξουμε μόνοι μας για να επικεντρωθούμε, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε… να αναπτύξουμε νέα εμβόλια, σωστά; Άρα, πρέπει να το κάνουμε. Αν πρόκειται να το κάνουμε, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Κανείς δεν θέλει να έχει μια φαρμακευτική εταιρεία που μεταλλάσσει ιούς. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Λοιπόν, αυτό είναι, για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε, όπως για το μέλλον, όπως ίσως πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες εκδοχές του εμβολίου και τέτοια πράγματα.  Δημοσιογράφος: Εντάξει. Λοιπόν, η Pfizer σκέφτεται τελικά τη μετάλλαξη της Covid;    Jordon Trishton Walker: Λοιπόν, δεν λέμε κάτι τέτοιο στο κοινό. Όχι.  Δημοσιογράφος: Πότε θα εφαρμόσει η Pfizer μια μετάλλαξη όλων αυτών των ιών;  Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το πώς λειτουργούν όλα τα πειράματα, γιατί αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε, σωστά;  Δημοσιογράφος: Μου ακούγεται σαν έρευνα κέρδους λειτουργίας (gain of function research).  Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Είναι λίγο διαφορετικό. Νομίζω ότι είναι διαφορετικό. Είναι κάπως έτσι, σίγουρα δεν είναι κέρδος λειτουργίας.  Δημοσιογράφος: Ακούγεται σαν να είναι. Θέλω να πω, ΟΚ.  Jordon Trishton Walker: Όχι, όχι, όχι. Η κατευθυνόμενη εξέλιξη (directed evolution) είναι πολύ διαφορετική.  Δημοσιογράφος: Άμεση εξέλιξη;  Jordon Trishton Walker: Κατευθυνόμενη εξέλιξη.  Δημοσιογράφος: Κατευθυνόμενη εξέλιξη, ΟΚ. Αυτό είναι, δηλαδή, που γίνεται;  Jordon Trishton Walker: Ίσως. Δεν το κάνω. Μπορεί. Δεν, λοιπόν, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γίνονται μεταλλάξεις στους ιούς. 
Δεν θέλουν (σ.σ. οι ρυθμιστικές αρχές) να κάνουμε πράγματα, όπως οι δομικές μεταλλάξεις, όταν προσπαθείς να δεις εάν μπορείς να τους κάνεις πιο ισχυρούς. 
Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για αυτό. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει. Καλύτερα να μην υπάρχουν άλλα ξεσπάσματα (σ.σ. της πανδημίας), επειδή, Χριστέ μου (σ.σ. επιφώνημα)»!
Πηγή ΕΘΝΟΣ

Η Google γνωρίζει τα πάντα για εμάς - 4 Bήματα διαγραφής κάθε είδους δραστηριότητά μας.
Η Google γνωρίζει τα πάντα για εμάς. Συλλέγει πολύ περισσότερα προσωπικά δεδομένα απ’ όσα πιστεύουμε – κάθε αναζήτηση που κάνουμε, κάθε βίντεο που βλέπουμε στο YouTube, κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε, είναι καταχωρημένο ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούμε Android ή iPhone.
Από το 2019, έχει αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές και μας δίνει τη δυνατότητα να τις ελέγξουμε. Για παράδειγμα υπάρχει λειτουργία incognito στο Google Maps, η οποία διαγράφει αυτόματα την τοποθεσία μας.
Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσβαση της Google στα προσωπικά μας δεδομένα.
Bήμα 1: Μπαίνουμε στο Google Account μας κι επιλέγουμε «Data&Privacy».
Βήμα 2: Πηγαίνουμε στο ιστορικό (History Settings) και επιλέγουμε «Web&App Activity». Εκεί είναι που αποθηκεύονται όλες οι αναζητήσεις μας, το ιστορικό των βίντεο που έχουμε παρακολουθήσει στο YouTube, η δραστηριότητα σε εφαρμογές της Google.
Βήμα 3: Για να το κλείσουμε εντελώς, απλά κάνουμε κλικ για να πάει στο «off». Για να πάψει να μας παρακολουθεί η Google, απλώς πηγαίνουμε στο ιστορικό του Chrome και κάνουμε uncheck το συγκεκριμένο κουτάκι.
Βήμα 4: Για να διαγραφεί αυτόματα κάθε είδους online δραστηριότητά μας, επιλέγουμε το «Auto-delete» κι έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε αν αυτό θα γίνεται κάθε 3 μήνες, 18 μήνες ή και ποτέ.

Έρευνα: Tο 50% των γρήγορων τεστ κορωνοϊού παράγει λανθασμένο αποτέλεσμα.
Ιταλική επιστημονική μελέτη, στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αντρέα Κρισάντι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 50% των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού παράγει λανθασμένο αποτέλεσμα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βιοτεχνολογιών Ceinge της Νάπολι και βασίσθηκε σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Φεντερίκο Σεκόντο». Οι ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη αυτή βρίσκονταν σε διαφορετικές φάσεις της ασθένειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρισάντι, τα ακριβή αποτελέσματα των γρήγορων τεστ δεν ξεπερνούν το 50% του συνόλου των τεστ, ενώ τα τεστ σιέλου προσφέρουν ακριβές αποτέλεσμα μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Κάτι που σημαίνει, γράφει ο Τύπος, ότι ο αριθμός των θετικών στον ιό είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα τεστ.
Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθηγητή Βάλτερ Ριτσιάρντι, πρέπει να επισπευσθεί όσο γίνεται η υιοθέτηση του «πράσινου πάσου δύο ταχυτήτων», ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες, με ημερήσιο πάσο, να μπορούν να μπαίνουν μόνο στο γραφείο τους και να περιορισθούν οι νέες μολύνσεις.
«Είναι αναγκαίο, ιδίως στη φάση που διανύουμε, διότι υπάρχει κίνδυνος να διαδοθεί η παραλλαγή Delta Plus, με την οποία ένας ασθενής μπορεί να μολύνει ακόμη και εννέα ανθρώπους», εξήγησε ο Ριτσιάρντι.

Covid -19:  Δισεκατομμύρια στα ταμείο των φαρμακευτικών ομίλων από τα  εμβόλια.
Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν ήδη εγκριθεί έχουν αποφέρει δισεκ. ευρώ στους φαρμακευτικούς ομίλους που τα παράγουν.
Ξεκινώντας από τη συμμαχία ανάμεσα στην αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματά της, όλες οι φαρμακοβιομηχανίες είδαν δισεκατομμύρια να μπαίνουν στα ταμεία των εταιρειών τους.
Η σύνοψη που ακολουθεί αφορά τους ιδιωτικούς ομίλους που δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Δεν περιλαμβάνει τα σχέδια του ρωσικού εμβολίου --Sputnik V-- και των κινεζικών που αναπτύχθηκαν από δημόσιους θεσμούς.
Pfizer και BioNTech, οι μεγάλοι κερδισμένοι
Ο αμερικανικός κολοσσός και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ήταν οι πρώτες στον δυτικό κόσμο που ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα και επωφελήθηκαν από μια έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κερδίζουν από αυτό το πλεονέκτημα.
Το εμβόλιο απέφερε στην Pfizer περισσότερο απ' οποιονδήποτε ανταγωνιστή: έσοδα 10,8 δισεκ. δολαρίων (περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021, περίοδο από την οποία άρχισε να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από τις πωλήσεις αυτής της θεραπείας.
Και ο αμερικανικός όμιλος εξακολουθεί να αυξάνει τις προβλέψεις του για το 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, υπολογίζει να αντλήσει 33,5 δισεκ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου του φέτος.
Από την πλευρά της, η BioNtech κατέγραψε 7,3 δισεκ. ευρώ τζίρο στο πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα από την Pfizer, το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το μοναδικό προϊόν της προς πώληση και αυτός ο αριθμός αντανακλά κατά συνέπεια την ειδική επίδοση αυτής της θεραπείας.
Για ολόκληρο το 2021, η BioNtech εκτιμά πως οι πωλήσεις των εμβολίων της κατά της Covid-19 θα αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 15,9 δισεκ. ευρώ.
Άλμα κερδοφορίας μετά την κυκλοφορία του εμβολίου για τη Moderna
Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση (start-up) Moderna, όπως και η Pfizer/BioNTech, ανέπτυξε ένα εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA το οποίο ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στον δυτικό κόσμο.
Στο πρώτο εξάμηνο, η Moderna, η οποία όπως η BioNTech υπολογίζει μόνο στο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ως προϊόν σε κυκλοφορία, είχε τζίρο 5,9 δισεκ. δολάρια, δηλ. περίπου πέντε δισεκ. ευρώ.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Άνοιξε τη Νέα Διαθήκη που έχει ο Ιησούς Χριστός για σένα και κληρονόμησε όλα αυτά που σε χάρισε.
Καινή Διαθήκη - Ευαγγέλιο, σημαίνει είδηση καλής αγγελίας. 
Την καλή αγγελία που περίμενε όχι μόνο η Γη, αλλά και όλος ο Ουράνιος κόσμος. 
Η ενσάρκωση του Υιού του  Θεού και η φανέρωσή Του στους ανθρώπους, σαν Σωτήρα και Λυτρωτή.  
Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος έπεσε στην αμαρτία και αισθάνθηκε τη γυμνότητά του και την απελπισία του, ο Θεός έδωσε  μια υπόσχεση, απευθυνόμενος στο σατανά: «Έχθραν θέλω στήσει αναμέσον σου και της γυναικός και αναμέσον του σπέρματος σου  και του σπέρματος αυτής. 
Αυτό θέλει σου συντρίψει την κεφαλήν και συ θέλεις κεντήσει  την πτέρναν αυτού» Γένεσις 3:15. «Το σπέρμα της γυναικός», σημαίνει κάποιον  που θα γεννηθεί από παρθένο χωρίς τη μεσολάβηση ανδρός, ήταν ο Ιησούς Χριστός.  
Οι προφήτες σε διάφορους χρόνους και τόπους προφήτευσαν για τον ερχομό του Σωτήρα Θεού, όλοι μαζί σαν μια άριστα συντονισμένη ορχήστρα, με πλήρη αρμονία και με  μαέστρο το Πνεύμα του Θεού. 
Ο Ησαΐας έκανε την ωραιότερη προφητεία: «Ιδού η παρθένος θέλει συλλάβει και γεννήσει  Υιό και θέλει καλεσθή το όνομα αυτού Εμμανουήλ» Ησαΐας 7:14. 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, δια του Πνεύματος του Αγίου, ο Ησαΐας  εξηγεί, τι σημαίνει «το σπέρμα της γυναικός». 
Πολλοί προφήτες, προφήτευσαν για τον  τόπο και το χρόνο της γεννήσεως του Χριστού, για το γενεαλογικό δένδρο, για τα θαύματά Του, για τη σταύρωσή Του με όλες τις  λεπτομέρειες, για την ανάστασή Του και για τη δευτέρα παρουσία Του.  Την ημέρα λοιπόν του Ευαγγελισμού, παρουσιάσθηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην  παρθένο Μαρία και της έφερε την καλή αγγελία: «Μη φοβού Μαριάμ, διότι εύρες χάριν  παρά τω Θεώ. Και ιδού, θέλεις συλλάβει εν γαστρί και θέλεις γεννήσει υιόν και θέλεις  καλέσει το όνομα αυτού Ιησούν. 
Ούτος θέλει είσθαι μέγας και Υιός Υψίστου θέλει ονομασθεί και θέλει δώσει εις αυτόν Κύριος ο  Θεός τον θρόνον Δαυίδ του Πατρός αυτού και θέλει βασιλεύσει επί τον οίκον του Ιακώβ εις τους αιώνας και της βασιλείας Αυτού δεν θέλει είσθαι τέλος» Λουκάς 1:30-34. 
Η καλή αγγελία προς την παρθένο Μαρία, είναι καλή αγγελία για κάθε άνθρωπο, για κάθε οικογένεια, για κάθε έθνος. 
Ο Χριστός  εκπλήρωσε όλη την αποστολή Του, σταυρώθηκε και αναστήθηκε. 
Έδωσε τη σωτηρία για  κάθε άνθρωπο. 
Το ερώτημα είναι: Πήγες να  πάρεις τη σωτηρία σου; Αν δεν πήγες να πάρεις τη σωτηρία σου, θα ζεις απογοητευμένος  και προβληματισμένος σ’ αυτό τον κόσμο,  χωρίς ελπίδα και σκλαβωμένος στα δεσμά της αμαρτίας και των παθών. 
Θα ζεις όπως μερικοί δούλοι ζούσαν σκλαβωμένοι, σε τυρρανικούς αφέντες, ενώ ο νόμος της απελευθέρωσής τους είχε δημοσιευθεί ήδη, πριν πολύ καιρό.  
Θα γιορτάζεις τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την καλή αγγελία των μεγαλείων  του Θεού, χωρίς να έχεις λάβει ποτέ σου τα επαγγελόμενα. 
Ο Χριστός θα έλθει πάλι να παραλάβει τους δικούς του.
Εσύ μπορεί να έχεις γιορτάσει  δέκα φορές, είκοσι, τριάντα, μπορεί και εκατό φορές την ημέρα του Ευαγγελισμού, αλλά  το Ευαγγέλιο να μη το έχεις διαβάσει ποτέ.  
Και όμως το Ευαγγέλιο είναι η Καινή Διαθήκη του Χριστού που γράφει όλα αυτά τα  αγαθά που ο Κύριος υποσχέθηκε να δώσει σε  κάθε άνθρωπο. 
Γι’ αυτό λέγεται και Ευαγγέλιο. καλή αγγελία. 
Ο Χριστός βάστηξε επάνω στο σταυρό τις αμαρτίες μας, τις ανομίες μας, τις παραβάσεις μας, τις θλίψεις μας  και τις αρρώστειες μας, Ησαΐας 53:1. 
Αναστήθηκε και ζει επάνω στον ουρανό. 
Μας παρακολουθεί και μεσιτεύει για μας,  και θα έλθει και πάλι στη γη για να αποκαταστήσει την τάξη, να φέρει δικαιοσύνη και να  δώσει νέο σώμα, νέους ουρανούς και νέα γη, Β΄ Πέτρου 3:8-13.  
Γνώρισε τον Κύριο και τις ευλογίες του μέσα από το Ευαγγέλιο του!

«Όλοι θα σκανδαλιστείτε με μένα αυτή τη νύχτα»  (Μάρκος 14:27)  
Πάταξε τον ποιμένα!  
Στην Αγία Γραφή, η σχέση του Θεού με τους πιστούς πα- ρομοιάζεται με τη σχέση ενός ποιμένα με το ποίμνιό του.  
Ο Θεός είναι εκείνος που δεσμεύεται να καλύπτει όλες τις ανάγκες για ηγεσία, καθοδήγηση, πρόνοια και προστασία  του λαού Του. Διαβάζουμε, «Και σεις, πρόβατά μου, τα πρό- βατα της βοσκής μου, σεις είσθε άνθρωποι, και εγώ ο Θεός  σας...» (Ιεζεκιήλ 34:31) και, «...ο Κύριος είναι ο Θεός...  εμείς είμαστε λαός του, και πρόβατα της βοσκής του» (Ψαλ- μοί 100:3,βλ. κ. 95:7, 79:13,23:1-6). Ο Χριστός διεκήρυ- ξε, «...Εγώ είμαι ο ποιμένας ο καλός... την ψυχή μου βάζω  για χάρη των προβάτων» (βλ. Ιωάννης 10:1-1-15). 
Συναντούμε όμως στον προφητικό λόγο μια εντολή του  Θεού που είναι καταδικαστική για αυτόν τον καλό ποιμένα: «Ρομφαία, ξύπνα ενάντια στον ποιμένα μου, και  ενάντια στον άνδρα, τον συνέταιρό μου, λέει ο Κύριος των δυνάμεων πάταξε τον ποιμένα, και τα πρόβατα θα διασκορπιστούν...» (Ζαχαρίας 13:7). Με τα λόγια Του,  «ποιμένα μου» και «συνέταιρό μου» ο Θεός εκφράζει ξε- κάθαρα την ευαρέσκεια και εκτίμηση στο πρόσωπο και το  έργο του ποιμένα (βλ. Ματθαίος 3:17, Ιωάννης 1:1-3, 
Κολοσσαείς 1:16, Παροιμίες 8:30). Στη συνέχεια όμως δίνει  εντολή στο σπαθί Του (που συμβολίζει την εκδήλωση της αδυσώπητης οργής Του) να χτυπήσει τον εκλεκτό Του. Περίπου πέντε αιώνες αργότερα, ο Ιησούς γνωρίζοντας  όσα θα συνέβαιναν έλεγε στους μαθητές Του ότι πρέ- πει «...να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους  αρχιερείς και τους γραμματείς, και να θανατωθεί, και  την τρίτη ημέρα να αναστηθεί» (Ματθαίος 16:21, Μάρκος 8:31, 9:12, Λουκάς 17:25). 
Όταν δείπνησε με τους  μαθητές, ο Κύριος τους είπε, «Όλοι εσείς θα σκανδαλιστείτε με μένα αυτή τη νύχτα επειδή, είναι γραμμένο: «Θα  χτυπήσω τον ποιμένα, και τα πρόβατα του ποιμνίου θα διασκορπιστούν»» (Ματθαίος 26:31). 
Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικά όπως περιγράφονται  πχ., στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: Η εναγώνια προσευχή του Χριστού στη Γεθσημανή (26:36-46), η προδοσία  Του από τον Ιούδα, η σύλληψή Του σαν κακοποιό από  τους αρχιερείς και τους πρεσβύτερους και η εγκατάλει- ψή Του από τους μαθητές (26:47-56), η δίκη Του ενώπι- ον του Καϊάφα και του συνεδρίου (26:57-68), η τριπλή  απάρνηση του Πέτρου (26:69-75), η καταδίκη Tου υπό την ανοχή του Πιλάτου (27:1-2, 11-24), ο βασανισμός, χλευασμός, εμπαιγμός και εξευτελισμός Του (27:26-31), η σταύρωση και ο ονειδισμός Του (Ματθαίος 27:32-44), οι δραματικές τελευταίες στιγμές Του εμποτισμένες από  την αίσθηση της εγκατάλειψης από τον ίδιο Του τον Πα- τέρα (27:45-49), ο θάνατός Του (27:50), ο ενταφιασμός  Του (27:57-60). Ο Προφητικός λόγος εκπληρώθηκε στο ακέραιο (βλ. και Ησαΐας 53, Ψαλμοί 22, κ.α.). Η ρομφαία του Θεού χτύπησε τον ποιμένα και συνεργάτη Του με όλη τη σφοδρότητα, μέχρι θανάτου.  Ο ποιμένας που ο Θεός απέστειλε έπρεπε πρώτα να «χτυ- πηθεί», να βασανιστεί και να πεθάνει αλλά το σχέδιο του  Θεού δεν σταματά εκεί. Η Γραφή μας αποκαλύπτει ότι όλα τα παραπάνω τα «προόρισε το χέρι και η βουλή του Θεού» (Πράξεις 4:27-28) επειδή αυτόν τον ποιμένα «ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον εξιλέωσης... για την άφεση των αμαρτημάτων...» (Ρωμαίους 3:25) και, «ο οποίος τις αμαρτίες μας βάσταξε ο ίδιος στο σώμα του επάνω στο ξύλο, για να ζήσουμε στη δικαιοσύνη, αφού πεθάναμε ως  προς τις αμαρτίες «με την πληγή του οποίου γιατρευτήκα- τε». Επειδή, ήσασταν «ως πρόβατα που περιπλανιόνταν»  αλλά, τώρα, επιστραφήκατε στον ποιμένα και επίσκοπο των ψυχών σας» (βλ. Α’ Πέτρου 2:25). Το ευαγγέλιο συνεχίζει, «ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΗΣΕ...» (Πράξεις 2:32) και με την ανάστασή Του διαβεβαίωσε τη δικαίωση των πιστών (Ρωμαίους 4:25, 8:33-34) και την ελπίδα για τη δική τους ανάσταση (Α’ Κορινθίους 6:14, Α’ Θεσσαλονικείς 4:14, Ρωμαίους 6:5). Τώρα η δικαιοσύνη του Θεού ικανοποιήθηκε πλήρως από τα παθήματα του Χριστού και μπορεί κάθε άνθρωπος να μετανοήσει και να λάβει συγχώρεση για τις αμαρτίες και αιώνια ζωή. Είναι ο χτυπημένος ποιμένας, ο βασανισμένος  ποιμένας, ο θανατωμένος και το σημαντικότερο ΑΝΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ποιμένας που έχει τη δύναμη και την εξουσία  να οδηγήσει το ποίμνιό Του στον ουρανό. «Και ο Θεός της ειρήνης, που ανέβασε από τους νεκρούς  τον μεγάλο ποιμένα των προβάτων... είθε να σας κάνει τέ- λειους σε κάθε αγαθό έργο, για να εκτελείτε το θέλημά του,  ενεργώντας μέσα σας το ευάρεστο μπροστά του, διαμέσου του Ιησού Χριστού στον οποίο ανήκει η δόξα στους αιώνες των αιώνων. Αμήν» (Εβραίους 13:20,  Α ́ Πέτρου 5:4).

Η Μεγάλη πλάνη του διαβόλου σε όλη την ανθρωπότητα.. 
Οι άνθρωποι έχουν μια κακή άποψη για τον Θεό.  
Θεωρούν ότι ο Θεός φταίει για όλα, για τις αρρώστιες, τους πολέμους, την φτώχεια, για τα παιδιά που πεινάνε, για όλα τα προβλήματα, κ.π.α.. 
Η Αγία Γραφή τον χαρακτηρίζει ως «ο πλανών την οικουμένη όλη, Αποκάλυψη 12:9. 
Ευαγγέλιο: επιστολή Ιακώβου 1:13: Kανένας, όταν πειράζεται, ας μη λέει ότι: Aπό τον Θεό πειράζομαι· επειδή, ο Θεός είναι απείραστος κακών, και αυτός δεν πειράζει κανέναν. Ευαγγέλιο: επιστολή Ιακώβου 1:16-17, Μη πλανάσθε αδελφοί μου «Κάθε καλό δώρο και κάθε τέλειο δώρημα έρχεται από πάνω, γιατί κατεβαίνει από τον Πατέρα των ουράνιων φώτων, και σε αυτόν δεν υπάρχει παραλλαγή στη μεταβολή της σκιάς» Σήμερα στην εποχή της υπερπληροφόρησης, του ιντερνέτ κλπ, έχουμε το εξής χαρακτηριστικό: όλα γρήγορα γίνονται, γρήγορα διασπείρονται και γρήγορα μαθαίνονται. 
Έτσι συζητώντας με άτομα, στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη, με βάση όλα τα κακά που εύκολα ακούγονται, οι άνθρωποι συχνά έχουν μια κακή άποψη για τον Θεό. Θεωρούν ότι ο Θεός φταίει για τους πολέμους, την φτώχεια, για τα παιδιά που πεινάνε κλπ. 
Επίσης σε κάποιες περιοχές του πλανήτη μας, άτομα διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα του Θεού. 
Δυστυχώς όπως προκύπτει από την επιστήμη της επικοινωνίας, οι κακές ειδήσεις και τα κακά νέα, κινούνται πιο γρήγορα από τα καλά νέα. Έτσι η επικρατούσα άποψη, μπορεί να είναι ότι ο Θεός, δεν ασχολείται με τον άνθρωπο και Αυτός ευθύνεται για τα κακά. Αυτό όμως είναι το σχέδιο της πλάνης του διαβόλου. Η Αγία Γραφή τον χαρακτηρίζει ως «ο πλανών την οικουμένη όλη». «Και ερρίφθη ο δράκων ο μέγας, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και ο Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην, ερρίφθη εις την γην, και οι άγγελοι αυτού ερρίφθησαν μετ’ αυτού» (Αποκάλυψη ιβ:9). Έργο του είναι να διαστρέφει την αλήθεια. Ποια όμως είναι η αλήθεια; Διαβάζοντας τις Γραφές (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) θα δούμε πολύ συχνά να αποδίδεται στον Θεό η λέξη ΑΓΑΘΟΣ. 
Σε μια σημερινή έννοια, η λέξη αυτή σημαίνει ΚΑΛΟΣ. 
Ο Θεός λοιπόν, είναι Καλός. Ο ίδιος ο Ιησούς, που ήρθε στη γη για να συστήσει τον Πατέρα Θεό, τον αποκαλεί Αγαθό, «Ενώ δε εξήρχετο εις την οδόν, έδραμέ τις και γονυπετήσας έμπροσθεν αυτού, ηρώτα αυτόν Διδάσκαλε αγαθέ, τι να κάμω διά να κληρονομήσω ζωήν αιώνιον; Και ο Ιησούς είπε προς αυτόν, Τι με λέγεις αγαθόν; Ουδείς αγαθός ειμή εις, ο Θεός.» (Μάρκος ι:17-18). 
Πώς φαίνεται η καλοσύνη του Θεού στους ανθρώπους; Φαίνεται μέσα από τις πράξεις του Θεού σε εμάς. 
Ο Θεός, μας βλέπει σαν μοναδικές προσωπικότητες. Δεν μας βλέπει όπως οι άνθρωποι (π.χ. οι πολιτικοί) που βλέπουν τα άτομα ως άχρωμες μάζες. 
Εμάς ο Θεός μας βλέπει μοναδικούς. Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ο Θεός την αντιμετωπίζει ως μοναδική. 
Γι’ αυτό και ο Ιησούς, που όπως είπαμε και προηγουμένως ήρθε να μας συστήσει τον Θεό Πατέρα, μας είπε μια πολύ απλή παραβολή, την παραβολή του χαμένου προβάτου. 
Είναι η γνωστή παραβολή από τα σχολικά μας χρόνια του «απολωλότος προβάτου». 
Σε αυτήν την απλή παραβολή ο Ιησούς, μας λέει ότι αν κάποιος βοσκός, χάσει για οποιοδήποτε λόγο ένα πρόβατο δεν επαναπαύεται, δεν θα ησυχάσει, αλλά θα αφήσει τα υπόλοιπα 99 για να ψάξει να το βρει. Και όταν το βρει, χαίρεται, το βάζει στους ώμους του και θα ζητήσει και από τους άλλους να χαρούν, γιατί βρήκε το χαμένο του πρόβατο, «Σας λέγω ότι ούτω θέλει είσθαι χαρά εν τω ουρανώ διά ένα αμαρτωλόν μετανοούντα μάλλον παρά διά ενενήκοντα εννέα δικαίους, οίτινες δεν έχουσι χρείαν μετανοίας», (Λουκάς ιε:7). 
Ο Κύριος σήμερα σε αναζητά. Σε ψάχνει προσωπικά. Δεν αρκείται στα άλλα 99 πρόβατά του, αλλά σε θέλει επειδή Του είσαι μοναδικός. Σήμερα μπορεί να είσαι χαμένος μέσα σε ένα κόσμο ναρκωτικών, χρεών, θλίψεων, ψυχολογικών προβλημάτων, κατάθλιψης, μίσους, ασυγχωρησίας και άλλων καταστάσεων, που πιέζουν την ψυχή σου. 
Μάθε λοιπόν, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεσαι, ότι ο Ιησούς σε αναζητά. 
Και σε αναζητά πολλά χρόνια τώρα. 
Σε ψάχνει από την ημέρα της γέννησής σου. 
Δεν είναι τυχαίο το μέρος που γεννήθηκες, η οικογένεια σου, η μέχρι τώρα πορεία σου. 
Όλα όσα έζησες, είναι ένα κάλεσμα του Θεού για εσένα. Ο Θεός είναι καλός και θέλει να σε σώσει. Να σε φέρει στην ελευθερία. 
Η ανταπόκριση είναι πολύ απλή. 
Μια προσευχή πίστεως, στο σταυρωμένο Χριστό. Ζήτησε του να έρθει στην ζωή σου. 
Και τότε θα δεις τι θα κάνει για σένα και θα χαρείς.

ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
Μπήκαμε αισίως στο νέο έτος με χίλια δυο προβλήματα και απορίες. 
Πώς πέρασε τόσο γρήγορα το προηγούμενο έτος; Πώς περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος; Τρέχει με την πιο μεγάλη ταχύτητα. 
Σαν σταγόνες τα δευτερόλεπτα κυλούν το ένα πίσω από το άλλο και συνθέτουν τα λεπτά, τις ώρες, τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια. «Διατρέχομεν τα έτη ημών ως διανόημα»,  «Αι ημέραι της ζωής ημών είναι καθ’ εαυτάς εβδομήκοντα έτη, και εάν,  εν ευρωστία, ογδοήκοντα έτη, πλην και το  καλήτερον μέρος αυτών είναι κόπος και πόνος, διότι ταχέως παρέρχεται, και ημείς πετώμεν». Ψαλμός 90:9-10 - Αυτή είναι ολοκληρωμένη η αλήθεια. 
Τα χρόνια μας είναι μετρημένα. 
Τα καλύτερα χρόνια  μας είναι γεμάτα ταλαιπωρία και στενοχώριες και το σπουδαιότερο, περνάνε γρήγορα κι  εμείς πετάμε από τον κόσμο αυτό και φεύγουμε. 
Και όμως υπάρχει κάποιος απεσταλμένος  του Θεού από τον ουρανό, ο οποίος ψάχνει να μας βρει για να μας οδηγήσει κατ’ ευθείαν από αυτή τη ζωή, σε μια συνέχεια αιωνίου ζωής, πριν περάσει ο χρόνος της ζωής μας. 
Είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήταν στον ουρανό, ως Υιός και Λόγος του Θεού και  ήλθε στη γη με ανθρώπινο σώμα διά της παρθένου Μαρίας και μας έφερε τον αιώνιο λόγο  του Θεού, το Ευαγγέλιο και σταυρώθηκε στη θέση μας για να πληρώσει τις αμαρτίες μας.  
Η θυσία Του έγινε ευπρόσδεκτη από τον  Ουράνιο Πατέρα και το αίμα Του έγινε ιλασμός των αμαρτιών κάθε ανθρώπου ένοχου  και αμαρτωλού: «Το αίμα του Ιησού Χριστού  του Υιού του Θεού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας». Α ́ Ιωάννου 1:7  
Το έργο έγινε. 
Η Σωτηρία εξασφαλίσθηκε και τώρα ο Ιησούς Χριστός μας καλεί όλους να πάμε κοντά Του για να μας αναπαύσει και να μας σώσει. «Ελθετε προς Με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και εγώ θέλω σας αναπαύσει». Ματθαίος 11:28.
Τα χρόνια περνάνε και ο Χριστός μας περιμένει να Τον πιστέψουμε, να μετανοήσουμε  και να Τον ακολουθήσουμε. 
Εμείς απασχολημένοι σε πολλά έργα επίγεια, που αποβλέπουν  στη συντήρηση της ζωής μας, στα μετρημένα  χρόνια που θα ζήσουμε, τρέχουμε, αγωνιζόμαστε και τελικά δεν αδειάζουμε ποτέ να μιλήσουμε με το Σωτήρα μας Χριστό.  
Κάποτε όμως έρχεται η ανεπιθύμητη ημέρα και η ζωή μας αδειάζει από κάθε επί- γεια κατάκτησή μας. 
Αφήνουμε όλα αυτά τα οποία αγαπήσαμε τόσο πολύ και για τα οποία αγωνιστήκαμε τόσο σκληρά για να τα αποκτήσουμε. 
Τότε παραδεχόμαστε αυτό  που είπε ο Σολομώντας: «Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης και θλίψις  Πνεύματος». 
Πολλές φορές όμως είναι αργά. 
Ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε πάει στο Χριστό και  να είχαμε λάβει τη Σωτηρία μας, να είχαμε μάθει το θέλημά Του, να είχαμε εργασθεί  για τις ψυχές των ανθρώπων και να είμαστε γεμάτοι χειρόβολα, βλέπουμε τα χέρια  μας άδεια και το μυαλό μας γεμάτο από  αναμνήσεις της ζωής μας, γεμάτο από πονηρίες, κακίες και αμαρτίες για τις οποίες  ελεεινολογούμε τον εαυτό μας. 
Και τότε ερχόμαστε εις εαυτούς και διαπιστώνουμε μαζί με τον Ιερεμία ότι ο καιρός πέρασε, η  ευκαιρία της ζωής μας χάθηκε κι εμείς ανα- χωρούμε άδειοι.  «Παρήλθεν ο θερισμός, ετελείωσε το θέρος, και ημείς δεν εσώθημεν». Ιερεμίας 8:20  
Ο  Χριστός μας περιμένει. 
Δεν παρήλθε ακόμη ο θερισμός, δεν πέρασε το θέρος, δεν τελείωσε η περίοδος της χάριτος και δεν έκλεισε η θύρα. 
Μπορούμε να πάμε στο Χριστό σήμερα. 
Μπορούμε αυτή τη στιγμή να του πούμε μια μικρή προσευχή. “Κύριε ευλόγησε με και σώσε με”. 
Ο Χριστός θα μας ακούσει. 
Θα μας απαντήσει. 
Θα μας ευλογήσει θα μας σώσει και θα δούμε τα αποτελέσματα της αγάπης του στη ζωή μας, στην υγεία μας, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας. 
Θα γεμίσουμε  από αγάπη, χαρά, ειρήνη και μια βεβαιότητα για μια αιώνια ζωή.

«Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα·  αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν,  αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια.  Θάρθει, όμως, η ημέρα τού Κυ- ρίου, σαν κλέφτης μέσα στη νύ- χτα· κατά την οποία οι ουρανοί  θα παρέλθουν με ορμητικόν συ- ριστό ήχο, και τα στοιχεία, καθώς  θα καίγονται, θα διαλυθούν, και η γη, και τα έργα που βρίσκονται σ’ αυτή, θα κατακαούν.  Επειδή, λοιπόν, όλα αυτά δια- λύονται, ποιοι πρέπει να είστε  εσείς σε άγια διαγωγή και ευσέ- βεια, προσμένοντας και σπεύδοντας στην παρουσία τής ημέρας  τού Θεού, κατά την οποία οι ουρανοί, καθώς θα φλέγονται, θα  διαλυθούν, και τα στοιχεία, ενώ θα καίγονται, θα χωνευτούν;  Όμως, σύμφωνα με την υπόσχε- σή του, καινούργιους ουρανούς  και καινούργια γη προσμένου- με, στους οποίους δικαιοσύνη  κατοικεί.  
Γι’ αυτό, αγαπητοί, ενώ τα προ- σμένουμε αυτά, επιμεληθείτε να  βρεθείτε μπροστά του με ειρήνη, χωρίς κηλίδα και χωρίς ψεγάδι.» (Β ́ Πέτρου γ ́ 9-14)  Άλλος ένας χρόνος είναι παρελ- θόν. Η ανθρωπότητα πορεύεται  μέσα από το διάβα των αιώνων και  εξελίσσεται τεχνολογικά, αλλά πα- ραμορφώνεται πνευματικά. Αυτή η  παραμόρφωση με την πάροδο του  χρόνου γίνεται όλο και περισσότε- ρο αντιληπτή σε όλους.  Η επίδραση του ανθρώπου στο  φυσικό περιβάλλον με την βιο- μηχανική επανάσταση στις αρχές  του προηγούμενου αιώνα δίνει τα  πρώτα σημάδια. Φαινόμενο θερ- μοκηπίου, τρύπα του όζοντος, λιώ- σιμο πάγων, αύξηση θερμοκρασί- ας, μόλυνση ποταμών- θαλασσών,  εξαφάνιση ειδών, αποψίλωση δα- σών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με  την πείνα και την εξαθλίωση του  μισού πληθυσμού της γης, δημιουργεί απαισιοδοξία, ανασφάλεια  αλλά και φόβο για τα επερχόμενα δεινά που πρόκειται να έρθουν σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε  επίπεδο επιβίωσης μέσα από νέ- ους λοιμούς (θανατηφόροι λοιμοί,  φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί).  
Ένας κόσμος χωρίς όραμα και ελπίδα ταξιδεύει στον χρόνο γεμάτος φόβο και μοναξιά, απομακρυ- σμένος από το θέλημα του Θεού.  Άραγε υπάρχει ελπίδα;  
Το μήνυμα της ελπίδας δόθηκε προ  2000 ετών μέσα στο στάβλο της Βη- θλεέμ σ’ ένα βρώμικο περιβάλλον,  γεμάτο όμως με την ομορφιά της απλότητας της ταπεινής παρουσίας ενός βρέφους που έμελλε να δώσει λύση σ’ όλα τα προβλήματα που σ’ απασχολούν, αρκεί η καρδιά σου να περιέχει το στοιχείο της συντριβής, της ειλικρίνειας, της απλότητας για να μπορέσει ο ταπεινός Ναζωραίος  Ιησούς να σου αποκαλύψει την ελ- πίδα, την χαρά, την αγάπη στο στά- βλο της καρδιάς σου.  Κάποιος θα αναρωτηθεί πώς εί- ναι δυνατόν να γίνει αυτό; 
Ο γυμνός, ο φτωχός, ο ταπεινός Ιησούς  δεν ήταν άνθρωπος αλλά ο ίδιος ο  Θεός «όστις εν μορφή Θεού υπάρχων, δεν ενόμισε αρπαγή το να  είναι ίσα με τον Θεό αλλ’ εαυτόν εκένωσε, λαβών δούλου μορφή,  γενόμενος όμοιος με τους ανθρώ- πους, και ευρεθείς κατά το σχήμα  ως άνθρωπος εταπείνωσε εαυτόν» (Φιλιππησίους β ́ 6-7). Είναι αυτός που θέλει να ενεργήσει την μεταμόρφωση στην καρδιά σου,  να σμιλέψει το παραμορφωμένο σχή- μα της, να λειάνει, να μαλακώσει, να  αλλάξει, να λάμψει το φως της πραγ- ματικής διάστασης των πραγμάτων.  
Ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη από την αποκάλυψη του μυστηρίου του θελήματος του Χριστού για να  περπατήσει με την βοήθεια του Αγί- ου Πνεύματος σε μια καθαρή αγία  και ευτυχισμένη ζωή και εδώ στην γη αλλά και πέρα από το χρόνο στην ΑΙΩΝΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΖΩΗ.

Όλα τα σημεία δείχνουν ότι ο Χριστός έρχεται!
Όλα όσα γίνονται στο Ισραήλ είναι προεόρτια για την απάντηση του Κυρίου στον αέρα (αρπαγή της εκκλησίας, Θεσσαλονικείς 4) και για να κτιστεί και πάλι ο ναός του Σολομώντα. 
Καθώς ήταν οι μέρες του Νώε, έτσι είναι και σήμερα.
Όλα τα σημεία το δείχνουν ότι ο Χριστός έρχεται! : «…και καθώς αι ημέραι του Νώε, ούτω θέλει είσθαι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. 
Διότι καθώς εν ταις ημέραις ταις προ του κατακλυσμού ήσαν τρώγοντες και πίνοντες, νυμφευόμενοι και νυμφεύοντες, έως της ημέρας καθ’ ην ο Νώε εισήλθεν εις την κιβωτόν, και δεν ενόησαν, εωσού ήλθεν ο κατακλυσμός και εσήκωσε πάντας, ούτω θέλει είσθαι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. 
Τότε δύο θέλουσιν είσθαι εν τω αγρώ ο εις παραλαμβάνεται και ο εις αφίνεται· δύο γυναίκες θέλουσιν αλέθει εν τω μύλω, μία παραλαμβάνεται και μία αφίνεται.» (Ματθαίου 24:17). 
Το ίδιο έγινε και τον καιρό του Λώτ, η αμαρτία έφτασε μέχρι τον ουρανό (ομοφυλοφιλία κ.π.α. Γένεσις 19).
Έτρωγαν κι έπιναν, αγόραζαν και πουλούσαν, φύτευαν κι έχτιζαν. 
Την ημέρα όμως που βγήκε ο Λωτ από τα Σόδομα, έβρεξε φωτιά και θειάφι απ’ τον ουρανό και τους αφάνισε όλους.
Ο Χριστός έρχεται! Έρχεται να παραλάβει τη νύφη του, την εκκλησία, όλους όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν και Τον αποδέχονται σαν μοναδικό τους σωτήρα. 
Ο κόσμος έχει γίνει άδικος και η αδικία αυξάνει ενώ όλοι προσπαθούν να τη μετριάσουν. 
Οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και λιγότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι. 
Οι δυνατοί καταδυναστεύουν τους αδυνάτους. 
Οι μεγάλοι καταπιέζουν τους μικρούς. 
Οι εκβιαστές και οι πονηροί ευημερούν και εκμεταλλεύονται τους αδυνάτους με όμορφα και καλά μελετημένα «προσχήματα». 
Όλοι ζούμε στην Ελλάδα μας τα τελευταία χρόνια πως με «σωστά» και «δίκαια» επιχειρήματα οι δανειστές επιβάλλονται στους δανειζόμενους. 
Η αδικία φτάνει στο πλήρες και τίποτα ανθρώπινο δεν υπάρχει που να μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Μόνο ο Χριστός μπορεί να έρθει και να κάνει τη ζωή μας ευτυχισμένη, χαρούμενη αποδίδοντας νόημα στην ύπαρξή μας. 
Στην παραβολή του άδικου δικαστή που ήταν δυνατός και δεν φοβόταν τον Θεό και δεν ντρεπόταν τους ανθρώπους, μόνο και μόνο για την επιμονή της αδύνατης και φτωχής χήρας να τον ενοχλεί και να κτυπά την πόρτα του, της εκδίκασε την δίκη. 
Και η παραβολή καταλήγει: «Και είπεν ο Κύριος· Ακούσατε τι λέγει ο άδικος κριτής· ο δε Θεός δεν θέλει κάμει την εκδίκησιν των εκλεκτών αυτού των βοώντων προς αυτόν ημέραν και νύκτα, αν και μακροθυμή δι’ αυτούς; σας λέγω ότι θέλει κάμει την εκδίκησιν αυτών ταχέως. 
Πλην ο Υιός του ανθρώπου, όταν έλθη, άρα γε θέλει ευρεί την πίστιν επί της γης;» (Λουκάς 18:6). 
Ο Ιησούς Χριστός δεν θα αργήσει να έλθει μετά δόξης ώστε να ελευθερώσει όλους όσους τον πιστεύουν και τον δοξάζουν. 
Όμως ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός κάνει μια ερώτηση: Ο Θεός θα κάνει την εκδίκηση των βοώντων προς αυτόν ημέρα και νύκτα. 
Όταν όμως έρθει θα βρει την πίστη επί της γης; Και καλύτερα το ερώτημα τίθεται για τον καθένα μας ξεχωριστά: 
Όταν έρθει ο Χριστός θα με βρει να τον πιστεύω και να τον δοξάζω; Ή θα με έχει παρασύρει η συνεχής αυτή πάλη να ξεπεράσω το κάθε εμπόδιο που συνεχώς βγαίνει στον δρόμο μου; 
Όλα τα ΜΜΕ προπαγανδίζουν την «ελευθερία» για την ασυδοσία, την αμαρτία, την ομοφυλοφιλία και κάθε τι που μπορεί να βγάλει τον άνθρωπο από μια ηθική και χριστιανική αντιμετώπιση της ζωής. Όμως ο Χριστός θα έρθει. 
Και όταν έρθει θα σε βρει να Τον πιστεύεις; Αν μας στείλουν μια ειδοποίηση για κλήση σε δικαστήριο και εγώ την σκίσω και την πετάξω μπορεί προς ολίγο να ικανοποιήθηκα ότι την έσκισα αλλά το δικαστήριο θα γίνει έστω και ερήμην μου. 
Η απιστία δεν καταργεί την πίστη του Χριστού. 
Η προπαγάνδα του υλισμού δεν μπορεί να ακυρώσει τον Θεό. Μην αμελείς λοιπόν μια τόσο μεγάλη σωτηρία.

 Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Η άγνοια της Αγίας Γραφής είναι η αιτία που βλάστησε η μεγάλη λαίλαπα των αιρέσεων.  
∆ια μέσου της Αγίας Γραφής μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους πραγματικούς λειτουργούς από τους ψεύτικους ή πλανεμένους.  
Η Αγία Γραφή είναι η μοναδική αλήθεια, όλα τα άλλα αναγνώσματα είναι γνώμες και θεωρίες ανθρώπων.  
Η μοναδική οδός σωτηρίας και η ακράδαντη πίστη μας στο Θεό, έρχεται μόνο από την μελέτη της Αγίας Γραφής.  
Όπως δεν είναι δυνατόν ποτέ, κανένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς καρδιά, έτσι δεν είναι δυνατόν ποτέ, κανένας άνθρωπος και με κανένα τρόπο να σωθεί, χωρίς τη γνώση της Αγίας Γραφής και την τήρηση των δογμάτων αυτής, με ευγνωμοσύνη και ανδρεία.  
Όλα τα κακά συμβαίνουν διότι δεν προσέχουμε στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής, αυτό έχει καταστρέψει τα πάντα.  
Τίποτα δεν είναι ισχυρότερο, από τα λόγια της Αγίας Γραφής. 
Είναι ισχυρότερα και από τα θαύματα. 
Όταν έκανε θαύματα ο Χριστός ο κόσμος αντέλεγε, όταν τους ανέφερε λόγια από τις Γραφές σιωπούσαν και δεν μπορούσαν σε τίποτα να απαντήσουν. 
Για το λόγο αυτό η Αγία Γραφή αποτελεί πλήρης απόδειξη της αληθείας των δογμάτων της πίστεως μας .  
Όποιος προσέχει στη μελέτη της Αγίας Γραφής, δεν ζητάει θαύματα. 
Η μελέτη αυτής, καθαρίζει την ψυχή και την αγιάζει. 
Καθιστά τα μάτια της ψυχής μας οξύτατα, υγιές και λαμπρά, είναι η αλάνθαστη ζυγαριά, ο γνώμονας και ο κανόνας του πνεύματος. 
Είναι κριτήριο των όντων, ακριβές και απαραπλάνητο.  
Τίποτα δεν υπάρχει ωραιότερο και τίποτα υγιεινότερο από την ψυχή εκείνη που τρέφεται με τους λόγους της Γραφής, στέκεται πάνω από κάθε ασθένεια, από κάθε πείνα, από κάθε αδυναμία και δύσκολη κατάσταση, κανένας δεν θα μπορέσει αυτή να την νικήσει, όπως το αδαμάντινο σώμα δεν μπορεί ο σίδηρος να το χαράξει. 
Αυτή μας οδηγεί στο Θεό και μας παρέχει την Θεογνωσία, αυτή δημιουργεί πρόβατα, μας διαφυλάττει και δεν αφήνει τους λύκους να εισέλθουν, μας καθιστά ασφαλείς και δεν μας αφήνει να πλανιόμαστε.  
Μας κάνει φοβερούς στους δαίμονες. Μας εξοπλίζει την γλώσσα και το μυαλό μας ως η μάχαιρα του Αγίου Πνεύματος.  
Η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι η τροφή της ψυχής, ο στολισμός της, το φάρμακο της και η ασφάλεια της, την κάνει επιτήδεια και τη μαλακώνει. 
Με αυτήν διορθώνουμε τους πάντες. Χωρίς την ανάγνωση της Αγίας Γραφής δεν είναι δυνατό να γίνει κανένας τέλειος.  
Η φύση της ψυχής μας είναι τέτοια που είτε σώζεται, είτε καταστρέφεται παντελώς, εξαιτίας των λόγων της Αγίας Γραφής. Αυτοί που θέλουν να σωθούν ας προσέξουν στην μελέτη της Αγίας Γραφής.  ‘
Όταν δει ο Θεός ότι ενδιαφερόμαστε πολύ να κατανοήσουμε την Αγία Γραφή, αμέσως μας φωτίζει τη σκέψη μας και αποκαλύπτει στην ψυχή μας την αληθινή διδασκαλία και δεν μας αφήνει να έχομε την ανάγκη κάποιου άλλου.  
‘Όταν μελετάμε την Αγία γραφή, μας μιλάει ο Χριστός, οι Άγιοι μαθητές του και οι προφήτες, μας μιλάει Το ίδιο Το Άγιο Πνεύμα (και δεν υπάρχει μέσα στην Αγία Γραφή τίποτα το ανθρώπινο).
 Ενώ όλα τα άλλα αναγνώσματα είναι γνώμες και θεωρίες ανθρώπων.  
Ποιος είναι ο χοίρος που καταπατεί τους μαργαρίτες ? Αυτός που δεν θεωρεί την Αγία Γραφή πολύτιμη και άξια σεβασμού. Και ποιος είναι τόσο άθλιος που να μην την θεωρεί άξια σεβασμού και πολυτιμότερη από οτιδήποτε άλλο ? Αυτός που δεν της αφιερώνει μήτε τόση ώρα όσο στις πόρνες και στα άλλα σατανικά θεάματα. 
Και ενώ ο Θεός προστάζει να ακούμε και να εκτελούμε τους λόγους του, εμείς τους περιφρονούμε και βλέπουμε αλλού...  Θέλεις να δεις τη δύναμη και την πανουργία του διαβόλου, ξεκίνησε την μελέτη της Αγίας Γραφήςκαι θα δεις ότι δεν θα σε αφήνει. 
∆ιότι η περιφρόνηση της ακρόασης των θείων γραφών, προδίδει σατανική διάνοια, που δεν μας αφήνει να δούμε το θησαυρό και να κερδίσουμε τον πλούτο του ουρανού. 
Η μοναδική οδός σωτηρίας μας και η ακράδαντη πίστη μας στο Θεό, προέρχεται μόνο από την μελέτη της Αγίας Γραφής, και την τήρηση των δογμάτων αυτής, με ευγνωμοσύνη και ανδρεία . Γι’ αυτό μας είπε ο Χριστός ‘’ μακάριοι αυτοί που ακούν το λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν (Λουκά. 11:28)’’.  
Αυτό μας το βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος, στην προς Ρωμαίους επιστολή (10:17)’’ ἡ πίστις ἐξ ἀκοῆς, ἡ δὲ ἀκοὴ διὰ λόγου Θεοῦ ‘’.  
Μας συμβουλεύει και μας προειδοποιεί ο Ιησούς Χριστός λέγοντάς μας, ‘’ Τα λόγια, τα οποία εγώ σας λέω, είναι πνεύμα και ζωή ‘’ ( Ιωάννη 6:63),-  ’’ Πλανάστε, διότι δεν γνωρίζετε τις Γραφές, ούτε την δύναμη του Θεού. ~ (Ματθαίου 22,29)’’, ‘’ Γνωρίσετε την ἀλήθεια και η ἀλήθεια θα σας ελευθερώσει ( Ιωάννη 8:31-32),. ‘’ ὅστις γὰρ ἂν ποιήσῃ τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς, αὐτός μου ἀδελφός καὶ ἀδελφὴ καὶ μήτηρ ἐστίν. (Ματθαίου 12,50)’’.  ‘’’ ἐάν τις ἀγαπᾷ με, τὸν λόγον μου τηρήσει, καὶ ὁ πατήρ μου ἀγαπήσει αὐτόν, καὶ πρὸς αὐτὸν ἐλευσόμεθα καὶ μονὴν παρ' αὐτῷ ποιήσομεν ‘’. ( Ιωάννη 14:23) Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Το έλεος του Κυρίου να μας σκεπάζει.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ!!! 
Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη! 
Που είναι θάνατε η δύναμη σου, που είναι Άδη η νίκη σου; (Α’ Κορινθίους 15:54-57) 
Πλέον ο Κύριος ένδοξος νικητής και θριαμβευτής, αναχώρησε από τη γη και μπήκε στον ουρανό και είναι στα δεξιά του Θεού, και μεσιτεύει υπέρ ημών Ρωμαίους 8:34. 
Η δύναμη της ανάστασης του Χριστού είναι η εγγύηση για την τελική και ολοκληρωτική νίκη κατά του θανάτου. 
Διαβάζουμε, «Όταν τούτο το φθαρτό ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος, που είναι γραμμένος: Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη... χάρη στον Θεό, ο οποίος μάς δίνει τη νίκη διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» Α’ Κορινθίους 15:54-57 και, «Επειδή, όπως ο Πατέρας ανασταίνει τους νεκρούς και τους ζωοποιεί, έτσι και ο Υιός όποιους θέλει ζωοποιεί» Ιωάννη 5:21. 
Η δύναμη για να μπορέσει να βγει κάποιος από τον ίδιο του τον τάφο είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη και ανυπολόγιστης ισχύος δύναμη και είναι αυτή ακριβώς η δύναμη που είναι διαθέσιμη στον Χριστιανό τόσο σε όρους αιωνιότητας όσο και σε όρους καθημερινότητας δια του Αναστημένου Κύριου Ιησού Χριστού: Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο που ζούμε, με μια μεγάλη αποστολή. Να φέρει τον άνθρωπο σε επαφή με τον μόνο και αληθινό Θεό, να του δημιουργήσει μια ευτυχισμένη ζωή και τελικά να τον κάνει μέτοχο της ουράνιας βασιλείας. 
Η αποστολή του πέτυχε, χωρίς κανένα μέσο, χωρίς χρήματα, χωρίς έντυπα, χωρίς διαφήμιση, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς τηλεόραση, χωρίς βία, χωρίς όπλα, χωρίς ένοπλους υποστηρικτές. Μόνο με την αγάπη Του. Με τη γλυκιά Του παρουσία. Με την ταπεινή Του εμφάνιση και το πράο πνεύμα. Αγάπησε τους αμαρτωλούς. 
Έγινε φίλος των αμαρτωλών και κατηγορήθηκε γι’ αυτό. Αγκάλιασε τον φτωχό, τον άρρωστο, τον παραπεταμένο, τον αγράμματο. Έκανε τον αμαρτωλό άγιο, θεράπευσε τον άρρωστο, έσωσε τους χαμένους και έκανε δάσκαλους της σοφίας του Ευαγγελίου, τους απλούς αγράμματους ψαράδες. 
Έκανε τους ανθρώπους αδελφούς, ταπεινώνοντας τον πλούσιο και υψώνοντας τον φτωχό, για να ανήκουν στο σώμα Του, στη ζωντανή εκκλησία Του. 
Αφού έμεινε με τους αποστόλους και τους άλλους αδελφούς, σαράντα μέρες μετά την ανάστασή Του, «λέγων τα περί της βασιλείας του Θεού» Πράξεις α:3, τους αποκάλυψε το Λόγο Του και τους απέστειλε. «Τότε διήνοιξεν αυτών τον νούν, διά να καταλάβωσι τας γραφάς· και είπε προς αυτούς ότι ούτως είναι γεγραμμένον και ούτως έπρεπε να πάθη ο Χριστός και να αναστηθεί εκ νεκρών τη τρίτη ημέρα, και να κηρυχθή εν τω ονόματι αυτού μετάνοια και άφεσις αμαρτιών εις πάντα τα έθνη» Λουκάς 24:45-47. 
Τους παρήγγειλε ακόμη να μαρτυρήσουν το λυτρωτικό έργο του σταυρού και την ανάστασή Του, αφού περιμένουν πρώτα να λάβουν «την επαγγελίαν του Πατρός, την οποίαν ηκούσατε, είπε, παρ’ εμού. Διότι ο μεν Ιωάννης εβάπτισεν εν ύδατι, σεις όμως θέλετε βαπτισθή εν Πνεύματι Αγίω ουχί μετά πολλάς ταύτας ημέρας» Πράξεις 1:4-6. 
Στο τέλος των σαράντα ημερών τους οδήγησε στον τόπο που θα αναλαμβανόταν. «Και έφερεν αυτούς έξω έως εις Βηθανίαν, και υψώσας τας χείρας αυτού ευλόγησεν αυτούς. Και ενώ ευλόγει αυτούς, απεχωρίσθη απ’ αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν» Λουκάς 24:50-51. Έτσι ο Κύριος ένδοξος νικητής και θριαμβευτής, αναχώρησε από τη γη και μπήκε στον ουρανό και «είναι εν τη δεξιά του Θεού, και μεσιτεύει υπέρ ημών» Ρωμαίους 8:34. Κρίμα τον κόπο και την κακία που μεταχειρίσθηκαν οι αρχιερείς, οι ιερείς, οι πρεσβύτεροι και όλοι οι Φαρισαίοι, για να Τον σταυρώσουν και να σώσουν τη θρησκεία τους από τον αφανισμό. 
Η θρησκεία τους εξαφανίστηκε, αλλά το κακό είναι ότι οι ίδιοι δεν κατάλαβαν ότι ήρθε ο Μεσσίας, που περίμεναν και παρέσυραν και όλο τον λαό στην πλάνη και χάσανε την ευκαιρία, με όλες τις κακές συνέπειες για τον λαό Ισραήλ. Οι μαθητές είδαν τον Κύριο να αναλαμβάνεται, «Και αφού είπε ταύτα, βλεπόντων αυτών ανελήφθη, και νεφέλη υπέλαβεν αυτόν από των οφθαλμών αυτών» Πράξεις 1:9. 
Ο Ουράνιος Θεός και Πατέρας, όμως, δεν τους άφησε να λυπηθούν και να αισθανθούν μόνοι και εγκαταλειμμένοι. Έστειλε δύο αγγέλους να τους πληροφορήσουν και να τους παρηγορήσουν. «Και ενώ ήσαν ατενίζοντες εις τον ουρανόν ότε αυτός ανέβαινεν, ιδού, άνδρες δύο με ιμάτια λευκά εστάθησαν πλησίον αυτών, οίτινες και είπον· Άνδρες Γαλιλαίοι, τι ίστασθε εμβλέποντες εις τον ουρανόν; Ούτος ο Ιησούς, όστις ανελήφθη αφ’ υμών εις τον ουρανόν, θέλει ελθεί ούτω καθ’ ον τρόπον είδετε αυτόν πορευόμενον εις τον ουρανόν» Πράξεις 1:10,11. 
Η μεγαλύτερη παρηγοριά που τους έδωσε ο Θεός και Πατέρας, με τους δύο αγγέλους, ήταν ότι ο Ιησούς Χριστός θα ξαναρθεί στη γη. Αυτή είναι η παρηγοριά για όλους μας. Περιμένουμε τον Χριστό μας να ξανάρθει πάλι, γιατί προκοπή δεν πρόκειται να δούμε, με τον κόσμο της αδικίας που κυβερνάει τη γη, στηριζόμενος στην κακία, στον ανταγωνισμό, στους εξοπλισμούς και στην πονηρή πολιτική. Ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που Τον περιμένουν και δεν θα χάσουν την ευκαιρία της δεύτερης παρουσίας του Χριστού, όπως οι Ισραηλίτες έχασαν την ευκαιρία της πρώτης. 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!

Η Μοναδική και έμπρακτη αγάπη του Κυρίου μας που έφτασε μέχρι το θάνατο και μάλιστα θανάτου σταυρικού για σένα, για μένα, και για όλο τον κόσμο. 
Ας δούμε πως περιγράφουν αυτή την συγκλονιστική θυσία του Ιησού Χριστού ο Προφήτης Ησαΐας 770 Χρόνια προ Χριστού, και ο Βασιλιάς Δαβίδ δια Πνεύματος 'Αγίου. 
Οι Ευαγγελιστές , Ματθαίος, Μάρκος, Λούκας, Ιωάννης, αναφέρουν την σταύρωση του Χριστού, με αυτό που άκουσαν και είδαν, όμως αυτό που υποφέρει και αισθάνεται ο Κύριος μας, τον πόνο, το όνειδος, την εξουθένωση κ.α., τις λεπτομερείς αυτές στιγμές που βιώνει ο Χριστός τις περιγράφει μόνο το Πνεύμα το Άγιο από το στόμα του Δαβίδ 1077 Χρόνια προ Χριστού.  
Το αίμα του έτρεχε ακατάπαυστα, τα κόκκαλα του εξαρθώθηκαν, η γλώσσα από την αφυδάτωση κόλλησε στον λάρυγγα του, η καρδιά του και το σώμα καιγόταν και έλιωνε σαν το κερί, και πολλά ακόμη όπως βλέπουμε παρακάτω. 
Αυτό το επώδυνο γεγονός το ζούσε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο,  μόνο ο Κύριος και το αποκάλυψε δια Πνεύματος Αγίου στο Δαβίδ με κάθε λεπτομέρεια.  
Αν προσέξουμε λέξη προς λέξη θα δούμε τι υπέφερε ο Ιησούς για μας, κάτι που δεν το περιέγραψαν οι Ευαγγελιστές. 

Προφήτης Ησαΐας 53 κεφάλαιο. 
1 Ποιος θα το πίστευε αυτό που τώρα ακούσαμε; Και του Κυρίου η δύναμη σε ποιον μ’ αυτόν τον τρόπο έχει φανερωθεί; 
2 Με του Κυρίου το θέλημα ο δούλος του αναπτύχθηκε σαν τρυφερό φυτό και σαν τη ρίζα που σε ξεραμένη γη φυτρώνει. Ελκυστικός δεν ήταν ούτε ωραίος, ώστε να τον προσέξουμε· ούτε η παρουσία του ήταν τέτοια, που να τον αγαπήσουμε. 
3 Ήτανε περιφρονημένος απ’ τους ανθρώπους κι εγκαταλελειμμένος· άνθρωπος φορτωμένος θλίψεις, του πόνου σύντροφος, έτσι που να γυρίζουν απ’ αλλού οι άνθρωποι το πρόσωπό τους. Τον αγνοήσαμε σαν να ήταν ένα τίποτα, του δώσαμε την καταφρόνια μας, κι εκτίμηση ούτε μια στάλα. 
4 Αυτός, όμως, φορτώθηκε τις θλίψεις μας κι υπέφερε τους πόνους τους δικούς μας. Εμείς νομίζαμε πως όλα όσα τον βρήκαν ήταν τραύματα, πληγές και ταπεινώσεις από το Θεό. 
5 Μα ήταν αιτία οι αμαρτίες μας που αυτός πληγώθηκε, οι ανομίες μας που αυτός εξουθενώθηκε. Για χάρη της δικής μας σωτηρίας εκείνος τιμωρήθηκε και στις πληγές του βρήκαμε εμείς τη γιατρειά. 
6 Όλοι εμείς πλανιόμασταν σαν πρόβατα· είχε πάρει καθένας μας το δικό του δρόμο. Μα ο Κύριος έκανε να πέσει πάνω του όλων μας η ανομία. 
7 Βασανιζόταν κι όμως ταπεινά υπέμενε, χωρίς παράπονο κανένα. Σαν πρόβατο που τ’ οδηγούνε στη σφαγή, καθώς το αρνί που στέκεται άφωνο μπροστά σ’ αυτόν που το κουρεύει, ποτέ του δεν παραπονέθηκε. 
8 Κακόπαθε, καταδικάστηκε και οδηγήθηκε μακριά· ποιος στη γενιά του ανάμεσα σκέφτεται τι ν’ απόγινε; Τον εξαφάνισαν από των ζωντανών τον κόσμο, για τις αμαρτίες μας χτυπήθηκε απ’ το θάνατο. 
9 Φτιάξαν τον τάφο του ανάμεσα στους ασεβείς, το μνήμα του ανάμεσα στους παραπεταμένους· κι όμως, δεν είχε πράξει ανομία καμιά και δόλος δεν είχε βρεθεί στο στόμα του. 
10 Ο Κύριος όμως θέλησε να τον παιδεύσει με πόνο· έκανε τη ζωή του θυσία εξιλέωσης. Γι’ αυτό θα δει απογόνους· τα χρόνια του θα ’ναι πολλά και θα εκπληρωθεί μ’ αυτόν του Κυρίου το θέλημα. 
11 Ύστερα απ’ την ταλαιπωρία της ψυχής του, η αμοιβή του θα ’ναι να χορτάσει φως. Λέει ο Κύριος: «Ο δίκαιος δούλος μου, με τη γνώση του θελήματός μου, θα ελευθερώσει πολλούς από την ενοχή, γιατί θα πάρει επάνω του τις ανομίες τους. 
12 Γι’ αυτό και θα του δώσω θέση στους μεγάλους ανάμεσα και θα μοιράσει αυτός τα λάφυρα στους ισχυρούς. Επειδή ο ίδιος τη ζωή του στο θάνατο την έδωσε και δέχτηκε να συγκαταλεχθεί με τους αμαρτωλούς. 
Αυτός πολλών τις αμαρτίες βάσταξε και μεσιτεύει υπέρ των αμαρτωλών». 

Βασιλιάς Δαβίδ. Ψαλμός 21 η 22 ανάλογα με την έκδοση . 
1 ΘΕΕ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες; Γιατί στέκεσαι μακριά από τη σωτηρία μου και από τα λόγια των στεναγμών μου; 
2 Θεέ μου, κράζω την ημέρα και δεν απαντάς· και τη νύχτα, και δεν σιωπώ. 
3 Εσύ, μάλιστα, ο Άγιος κατοικείς ανάμεσα στις δοξολογίες τού Ισραήλ. 
4 Σε σένα είχαν ελπίσει οι πατέρες μας· έλπισαν, κι τους ελευθέρωσες. 
5 Σε σένα έκραξαν και σώθηκαν· σε σένα έλπισαν, και δεν ντροπιάστηκαν. 
6 Εγώ, όμως, είμαι σκουλήκι και όχι άνθρωπος· όνειδος ανθρώπων και εξουθένημα του λαού. 
7 Με περιέπαιξαν όσοι με βλέπουν· ανοίγουν με τα χείλη, κουνάνε το κεφάλι, και λένε: 
8 Έλπισε στον Κύριο· ας τον ελευθερώσει, ας τον λυτρώσει· επειδή, του είναι αρεστός. 
9 Εσύ, όμως, είσαι που με ανέλαβες από τη μητρική κοιλιά· είσαι η ελπίδα μου από τους μαστούς τής μητέρας μου. 
10 Απο σένα ρίχτηκα στη μήτρα·τής μητέρας μου, εσύ είσαι ο Θεός μου. 
11 Μη απομακρυνθείς από μένα· επειδή, η θλίψη είναι κοντά· δεδομένου ότι, δεν υπάρχει κάποιος για να βοηθήσει. 
12 Ταύροι πολλοί με περικύκλωσαν· ταύροι δυνατοί από τη Βασάν με περιτριγύρισαν. 
13 Άνοιξαν το στόμα τους εναντίον μου, σαν λιοντάρι που αρπάζει και βρυχάζει. 
14 Ξεχύθηκα σαν νερό, και όλα τα κόκαλά μου εξαρθρώθηκαν· η καρδιά μου έγινε σαν κερί, λιώνει ολοκληρωτικά μέσα στα εντόσθιά μου. 
15 Η δύναμή μου ξεράθηκε σαν κεραμίδι, και η γλώσσα μου κόλλησε στον λάρυγγα μου. Κι εσύ με κατέβασες στο χώμα τού θανάτου. 
16 Επειδή, σκυλιά με περικύκλωσαν, σύναξη κακοποιών με περιέκλεισε· τρύπησαν τα χέρια μου και τα πόδια μου· 
17 μπορώ να απαριθμήσω όλα τα κόκαλά μου· αυτοί με ατενίζουν και με παρατηρούν. 
18 Μοίρασαν μεταξύ τους τα ιμάτιά μου· και στον ιματισμό μου έβαλαν κλήρο. 
Δοξασμένο το όνομα σου το Άγιο Κύριε!!!

Δεν θα σε αφήσω,  δεν θα σε εγκαταλείψω! 
Ο Κύριος έκανε τα πάντα για μας, πέθανε για τις αμαρτίες μας, αναστήθηκε για την δικαίωσή μας, αναλήφθηκε και τώρα ζει εις τα δεξιά του πατρός και μεσιτεύει υπέρ ημών.  
Δεν σταυρώθηκε, αναστήθηκε και έκτοτε μας  εγκατέλειψε στην τύχη μας. 
Δεν αδιαφορεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες του καθενός μας. 
Η αγάπη, που  είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεού, η πληρέστερη περιγραφή και ο  ακριβέστερος χαρακτηρισμός της προσωπικότητάς Του, δεν έχει όρια και δίδεται άνευ όρων. Ο Θεός είναι αγάπη!  Το κόστος που πλήρωσε για την σωτηρία μας είναι τεράστιο, ανυπολόγιστο.  
Κάθε σύγκριση ή παραλληλισμός με τη δική μας αγάπη, είναι οπωσδήποτε άστοχη. 
Ο Θεός είναι υπέρ ημών. Απόδειξη ο σταυρός! Δεν λυπήθηκε τον μονογενή Υιό Του, αλλά Τον παρέδωσε υπέρ πάντων ημών και  μαζί με Αυτόν χαρίζει σε μας τα πάντα. 
Η Θεία δύναμις αυτού χάρισε εις  ημάς πάντα τα προς ζωή και ευσέβεια. Δεν μας δίνει από τον πλούτο, αλλά κατά τον πλούτο της χάριτός Του. Δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό Του. 
Το  κόστος της εξαγοράς μας από τον θάνατο είναι αποτυπωμένο στις πληγές  του Χριστού. Τα πρόσωπα όλων των παιδιών Του είναι ζωγραφισμένα στις  παλάμες Του. 
Προς άρση κάθε αμφιβολίας ή δυσπιστίας, εμφατικά μας  διαβεβαιώνει ο λόγος Του: «Δύναται  γυνή να λησμονήση το θηλάζον βρέφος αυτής, ώστε να μην ελεήση το  τέκνον της κοιλίας αυτής; Αλλά και αν αύται λησμονήσωσιν, εγώ όμως, δεν θέλω λησμονήσει. Ιδού, επί των  παλαμών μου σε ζωγράφισα, τα τείχη σου είναι πάντοτε ενώπιόν μου»,  (Ησαϊας49:15,16). Όποιος λοιπόν αγαπά με τόσο πάθος, δεν λογαριάζει κανένα κόστος και δεν διστάζει να θυσιάσει τα πάντα. 
Και με τόσο πάθος αγαπάει μόνον ο Θεός!  Συνεπώς δεν πρέπει να αμφισβητεί ο άνθρωπος την αγάπη και το ενδιαφέρον του Θεού. 
Διότι «οι οφθαλμοί του είναι επί τους δικαίους,  και τα ώτα  Αυτού εις την δέησιν αυτών» (Α ́. Πέτρου 3:12).  
Είναι όμως, σοφός ο άνθρωπος που έχει φόβο Θεού. 
Που κλίνει ταπεινά το κεφάλι του και κάμπτει τον τράχηλό του μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης του Θεού. Που αισθάνεται απέραντη ευγνωμοσύνη, συγκλονισμένος από την θυσία του Ιησού Χριστού. 
Αυτός ο άνθρωπος, που αγγίχθηκε από την αγάπη του Θεού, αισθάνεται ότι ο Θεός είναι μαζί του, τον περιβάλλει  πανταχόθεν, αφουγκράζεται την αγωνία του και δεν θα τον αφήσει ούτε θα  τον εγκαταλείψει. 
Ποτέ δεν θα οδηγηθεί στο λανθασμένο συμπέρασμα,  ούτε θα διαλογισθεί ότι, « η οδός μου είναι κεκρυμμένη από του Κυρίου και η κρίσις μου παραμελείται υπό του Θεού μου» ( Ησαϊας 40:27). 
Είναι σίγουρος, όπως ο ψαλμωδός  ότι, «και αν ο πατήρ μου και η μήτηρ μου με εγκαταλείψουν ο Κύριος  όμως θέλει με προσδεχθεί» (Ψαλμός 27:10) και απόλυτα βέβαιος ότι, «καθώς σπλαχνίζεται ο πατήρ τα τέκνα,  έτσι ο Κύριος σπλαχνίζεται τους φοβουμένους Αυτόν», (Ψαλμός 103:13). 
Είθε, αυτή η ενθύμηση του πάθους  και του σταυρικού θανάτου του Κυρίου, να μετουσιωθεί σε αναμφισβήτητη, πειστική και ανεξίτηλη βεβαιότητα  της μοναδικής αγάπης και του αδιάκοπου ενδιαφέροντος του Θεού, στις  καρδιές όλων μας.

«Γιατί είσαι περίλυπος ψυχή μου;  Και γιατί ταράττεσαι εντός μου;»  
Μάθε πως υπάρχουν καλά νέα για σένα.  
Ο Ιησούς Χριστός σε αποκαλεί φίλο του (Ιωάννη 15:14).  
Σε διαβεβαιώνει «Ο καθένας που πιστεύει εις Αυτόν έχει ζωή αιώνια και σε κρίση δεν έρχεται αλλά έχει μεταβεί από το θάνατο  στη ζωή» (Ιωάννη 5:24). 
Δε μιλάμε για θεωρίες και για λόγια ψεύτικης παρηγοριάς που τα παίρνει ο άνεμος. 
«Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός, ενεργός» (Εβραίους  4:12).  
Ακόμα και αν υπάρχουν συντρίμμια και χαλάσματα στη ζωή  σου, μάθε πως τίποτε δεν έχει τε- λειώσει ακόμη.  
Ο ίδιος ο Κύριος έρχεται να σου συστηθεί με ένα όνομα  που εσύ ίσως για πολλά χρόνια το αγνοούσες.   
Είναι «Ο Επιδιορθωτής των χαλασμάτων, ο Ανορθωτής των δρόμων για την κατοίκηση» (Ησαΐας 58:12).  Μπορεί κάποια προβλήματα με το δικό σου το μυαλό να  μοιάζουν δυσεπίλυτα, μπορεί πράγματι να θερίζεις τις συνέπειες των  επιλογών σου.  
Ο Κύριος όμως έχει μια ερώτηση για σένα: «Μπορεί να αφαιρεθεί το λάφυρο  από τον ισχυρό ή να ελευθερωθούν εκείνοι που δίκαια αιχμαλωτίστηκαν;  Και σου λέει:  Και οι αιχμάλωτοι του ισχυρού θα αφαιρεθούν, και το λάφυρο του τρομερού θα αποσπαστεί· επειδή, εγώ θα δώσω τη μάχη απέναντι σ’ αυτούς που μάχονται εναντίον σου» (Ησαΐας 49:24-25).  
Η μάχη των προβλημάτων μας ανήκει στον Κύριο.  
Τί πρέπει να κάνω εγώ;  Ο Δαβίδ χιλιάδες χρόνια προ Χριστού έχει τα ίδια ερωτηματικά και την ίδια αμηχανία.  
Ο διάλογος με τη ψυχή  του αποτυπώνεται ως εξής: «Διατί είσαι περίλυπος ψυχή μου;  Και  διατί ταράττεσαι εντός μου; (Ψαλμός 42:5) » 
Η λύση στο πρόβλημα του αρχίζει από τη στάση της καρδιάς του.  
Τρία είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει: «Ευλόγει ψυχή μου, τον Κύριο, και μη ξεχνάς όλες τις ευεργεσίες του» (Ψαλμός 103:3) α) Ευλογεί και ευχαριστεί τον Κύριό Του.   
Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει: «...κατά πάντα ευχαριστείτε «επειδή, αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ  Ιησού» (Α ́ Θεσσαλονικείς 5:18).  
Έχουμε πολλούς λόγους να ευχαριστήσουμε τον Κύριο μας!  Είναι  ο Σωτήρας μας!  Μας έσωσε και  μας «έδωσε την εξουσία να ονομασθούμε παιδιά Θεού, σ’ όλους  εμάς που πιστεύουμε στο όνομα Του» (Ιωάννης 1:8).  «Ο καθένας που πιστεύει εις Αυτόν έχει ζωή αιώνια και σε κρίση δεν έρχεται αλλά έχει μεταβεί από το θάνατο  στη ζωή» (Ιωάννης 5:24). Μας τονίζει μέσα από το Λόγο Του ότι σ’  αυτή τη ζωή δε παραμένει αμέτοχος και ξένος από τα προβλήματα  μας. «Πάσα μέριμνα ρίψατε επ’ Αυτόν διότι  Αυτός φροντίζει για εμάς» (Α ́ Πέτρου 5:7).  β) Ολοκληρωτικά η ψυχή του ανήκει στον Κύριο. Δεν είναι τα δώρα Του, δεν είναι οι  ευλογίες Του, δεν είναι ότι μας λύτρωσε από το φόβο του θανάτου. Είναι ο  φίλος μας. «Εσάς τους φίλους μου» (Λουκά 12:4) 
Είναι ο Πατέρας μας: «αλλά λάβατε πνεύμα υιοθεσίας, με το οποίο κράζουμε: Αββά, Πατέρα» (Ρωμαίους 8:15). 
Είναι το φρούριο και η καταφυγή μας όταν το σκοτάδι μάς περικυκλώνει και κανείς δεν είναι σε  θέση να μας βοηθήσει!  
Τον συναντάμε στη προσευχή, μας δέχεται όπως  και αν είμαστε, και επιχέει διαρκώς  το έλεος Του πάνω μας. Μας ψιθυρίζει: «Μη φοβού, μόνο πίστευε»  (Μάρκου 5:36). γ) Δεν ξεχνά τις ενέργειες Του.
Ο στόχος του διάβολου είναι να προσβάλλει τον Θεό στα μάτια του ανθρώπου, ως άδικο και μεταβλητό.  «Άσε τότε τι έγινε. Τώρα κοίτα τι γίνεται. 
 Τότε ήταν άλλα χρόνια.  Κάποιες  παράξενες συμπτώσεις είχαν συμβεί και όλα ήταν ευκολότερα. 
Τώρα πως θα ξεμπλέξεις; Τι μπορείς να κάνεις;» Αυτό είναι το δηλητήριο του. Όμως εσύ ψυχή μου, στο πείσμα όλης αυτής της αντίθεσης στάσου για λίγο στην  άκρη για να ξαναθυμηθείς. 
Πόσες φορές σου συγχώρεσε τις αμαρτίες και η  καρδιά σου γέμισε ξανά με ειρήνη και χαρά; Φωτιές σε βρήκαν, τις έσβησε, βουνά ορθώθηκαν στο δρόμο σου, τα ισοπέδωσε. αρρώστιες, ανέχεια, ανεργίες, οικογενειακά προβλήματα, πειρασμοί διάφοροι στάθηκαν στο διάβα σου και με τη χάρη Του, όλα τα  υπερπήδησες.  
Μη φοβάσαι, «τα πάντα συνεργούν στο αγαθό σ’ αυτούς  που Τον αγαπούν» (Ρωμαίους 8:28). 
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός στέκεται δίπλα μας και μας παροτρύνει: «Ας  μη ταράζεται η καρδιά σας· πιστεύετε στον Θεό, και σε μένα πιστεύετε.   
Στο σπίτι τού Πατέρα μου υπάρχουν πολλά οικήματα· ειδάλλως, θα σας έλεγα· πηγαίνω να σας ετοιμάσω  τόπο. 
Και αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα  σας παραλάβω κοντά σε μένα, για να είστε κι εσείς, όπου είμαι εγώ» (Ιωάννης 14:1-3). 
Ζήτα τον είναι καιρός να γευτείς την αγάπη του.

Ο Κύριος θα είναι μαζί μας μέχρι το τέλος του κόσμου (Ευαγγέλιο Ματθαίου 28:20).
Ο Θεός επιθυμεί  να είναι μαζί με τον πιστό σε κάθε σημείο της πορείας του. 
Ο  Χριστός εργάζεται κάθε στιγμή στη ζωή του Χριστιανού.
Όσο ο πιστός  συνεχίζει να αποβλέπει στον Χριστό, θα βρίσκει τη δύναμη για να προχωράει νικηφόρα ενάντια στις δυσκολίες που θα συναντήσει στο δρόμο του. 
Διαβάζουμε, «Ο Κύριος είναι δύναμή μου, και ασπίδα μου σ’ αυτόν έλπισε η καρδιά μου, και βοηθήθηκα...» (Ψαλμοί 28:7,
Και θα φέρω τους τυφλούς από δρόμο που δεν ήξεραν, θα τους οδηγήσω σε μονοπάτια που δεν γνώριζαν θα κάνω μπροστά τους το σκοτάδι φως, και τα στρεβλά ίσια. Αυτά τα πράγματα θα τους κάνω, και δεν θα τους εγκαταλείψω...»  (Ησαΐας 42:16, 46:4). 
Η χριστιανική ζωή είναι μια ζωή πίστης και ο άνθρωπος του Θεού με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το θέλημα του Θεού και τις ευλογίες που έχει  χαρίσει ο Θεός στα παιδιά Του (βλ. Ρωμαίους 12:2, Α ́ Κορινθίους 2:12). 
Όταν ο πιστός περπατάει με τη συναίσθηση της παρουσίας του Κυρίου, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και  να αναλαμβάνει τα καθήκοντα που έρχονται στο δρόμο του από το Θεό με ζήλο, αποφασιστικότητα και χαρά. Καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή μιας νέας χρονιάς, ο  Χριστιανός που επιθυμεί να ζήσει αναγνωρίζοντας την παρουσία και το έργο του Θεού στη ζωή του, κοιτάζει...  
Ο Χριστιανός, χωρίς να προσκολλάται στα παρελθόντα (Φιλιππησίους 3:13), κοιτάζει πίσω στη χρονιά που  πέρασε αναγνωρίζοντας νίκες της πίστης ενάντια στην αμαρτία, στην αμφιβολία, στο φόβο, στην απιστία κλπ. (Α ́ Ιωάννη 5:4) Διαβάζουμε, «...όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι  προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρε- τή, και αν υπάρχει κάποιος έπαινος, αυτά να συλλογίζεστε»  (Φιλιππησίους 4:8). 
Με τη σειρά της, η αναγνώριση των λυτρωτικών ενεργειών του Θεού οδηγεί στην ευχαριστία για τις εκβάσεις Του: «Δοξολογείτε τον Κύριο, επειδή είναι αγαθός, επειδή το έλεός του μένει στον αιώνα. Έτσι ας λένε οι λυτρωμένοι του Κυρίου...» (Ψαλμοί 107:1-2, 105:1). 
Επίσης ο Χριστιανός στρέφει το βλέμμα του στον εαυτό του εξετάζοντας την Πνευματική του κατάσταση και τη  σχέση του με τον Κύριο (Β ́ Κορινθίους 13:5). Διαβάζουμε, «Θεέ, δοκίμασέ με, και γνώρισε την καρδιά μου εξέτασέ  με, και μάθε τους στοχασμούς μου και δες, μήπως υπάρχει μέσα μου κάποιος δρόμος ανομίας και οδήγησέ με στον  δρόμο τον αιώνιο» (Ψαλμοί 139:23, 51:6-8). 
Εκτός από την ανασκόπηση των περιπτώσεων που ο Θεός του χάρισε νίκες, ο Χριστιανός ευλογείται επίσης αναγνωρίζοντας την  παρουσία, τη βοήθεια, την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση του Θεού για να ξεπεράσει τις περιπτώσεις στις οποίες  αστόχησε (βλ. Πράξεις 3:19, Β ́ Κορινθίους 7:10). 
Διαβάζουμε, «...ας απορρίψουμε κάθε βάρος και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει, και ας τρέχουμε με υπομονή  τον αγώνα που είναι μπροστά μας αποβλέποντας στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης ...» (Εβραίους 12:1-2). 
Ο  Χριστός, ως αρχηγός και ο τελειωτής της πίστης μας, εργάζεται κάθε στιγμή στη ζωή του Χριστιανού. Όσο ο Χριστιανός  συνεχίζει να αποβλέπει στον Χριστό, θα βρίσκει τη δύναμη  στην παρουσία του Κυρίου για να προχωράει νικηφόρα ενάντια στις δυσκολίες που θα συναντήσει στο δρόμο του στη  νέα χρονιά. Διαβάζουμε, «Ο Κύριος είναι δύναμή μου, και ασπίδα μου σ’ αυτόν έλπισε η καρδιά μου, και βοηθήθηκα...» (Ψαλμοί 28:7, βλ. κ. Εβραίους 13:5-6, Φιλιππησίους 4:13). 
Ο Χριστιανός προτρέπεται να κοιτάζει τους ανθρώπους  γύρω του μέσα από τα μάτια του Ιησού και να τους υπηρετεί με την αγάπη και τη συμπόνια του Κυρίου (Ματθαίος  9:36). Η ενεργή συμμετοχή του Χριστιανού στον ευαγγελισμό των ψυχών τον βοηθάει να διατηρείται στην παρουσία  του Θεού: «...κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους  στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε  σας και δέστε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Αμήν» (Ματθαίος 28:19-20, Ιωάννης 4:35, Ματθαίος 9:37-38). 
Επειδή ο Θεός έχει υποσχεθεί ότι θα είναι πάντοτε μαζί με τους πιστούς, ο Χριστιανός μπορεί και σε αυτή τη νέα χρονιά να ζει κάθε ημέρα με έντονη την προσμονή της παρουσίας του Κυρίου και να προχωρά με εμπιστοσύνη γνωρίζοντας ότι ο Θεός εργάζεται στη ζωή του και τον καθοδηγεί στο ταξίδι του μέρα με τη μέρα: «επειδή, είμαι βέβαιος... ότι εκείνος που άρχισε σε σας ένα καλό έργο, θα το επιτελέσει μέχρι την ημέρα του Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 1:6).
Ο Κύριος να μας φυλάει κάτω από τη σκέπη του.

Παράδειγμα μας και μίμηση οι Άγιοι άνθρωποι του Θεού. 
«Μιμηταί μου γίνεσθε» λέει ο Απόστολος Παύλος (Κορινθίους  Α΄ κεφάλαιο 11). Παράδειγμα μας στη ζωή μας πρέπει να γίνουν οι Άγιοι άνθρωποι του Θεού. Ας δούμε πως ο Κύριος μας τους έχρισε και τους έδωσε την αποστολή. 
Δεν θα πούμε τίποτα παραπάνω ούτε θα δώσουμε τίτλους αλλά θα γράψουμε όπως τους αναφέρει ο Λόγος του Κύριου, γιατί στο τελευταίο κεφάλαιο της Καινής (νέας) διαθήκης (Ευαγγέλιο) λέει  δεν θα προσθέσεις γιατί θα έρθουν πληγές στη ζωή σου και δεν θα αφαιρέσεις γιατί θα είσαι έξω από την αιώνια ζωή, ας δεχτούμε όλο το Λόγο του θεού, γιατί είναι σαν σχίζουμε τις σελίδες του σε ότι απορρίπτουμε η δεν μας αρέσει. 
Ξεκινάμε με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Σε κάποια στιγμή της διακονίας του ήρθαν οι μαθητές του και του είπαν δάσκαλε πάντες πηγαίνουν στο Χριστό,  δεν στεναχωρήθηκε αλλά τους είπε εγώ πρέπει να ελαττώνομαι και αυτός πρέπει να αυξάνει  (Ευαγγέλιο  Ιωάννη  κεφάλαιο 3). 
Ο Απόστολος Πέτρος που ο Θεός με τη σκιά του θεράπευε τους αρρώστους (Πράξεις Αγίων Απόστολων κεφ.20) όταν θεράπευσε τον χωλό (Πράξεις Αγίων Απόστολων κεφ.3΄) είπε, τι θαυμάζεται και κοιτάτε σε μας σαν να το κάναμε εμείς, ο Θεός δόξασε τον Υιό του και στο όνομα αυτού θεραπεύτηκε. Στο 10 κεφάλαιο Πράξεις Αγίων Απόστολων τον κάλεσε ο Κορνήλιος στο σπίτι του και όταν πήγε έπεσε να τον προσκυνήσει αυτός τον σήκωσε και του είπε, σήκω και εγώ άνθρωπος είμαι, εφαρμόζοντας το λόγο του Θεού, ΚΥΡΙΟ τον ΘΕΟ σου Θα Προσκύνησης και αυτόν ΜΟΝΟΝ  θα λατρέψης (Ευαγγέλιο Ματθαίου κεφάλαιο. 4΄). 
Ο Απόστολος Παύλος μαζί με το Βαρνάβα στα Λύστρα (Πράξεις Αγίων Απόστολων κεφάλαιο 14΄)  όταν θεράπευσε έναν ανάπηρο πήγαν  να τους προσφέρουν θυσία, όταν το είδαν έσχισαν τα ρούχα τους και είπαν τι κάνετε και εμείς άνθρωποι είμαστε και εμείς, με πάθη όπως και εσείς. 
Στην Επιστολή Κορίνθιους Β΄ κεφάλαιο 4 ΄λέει εμείς δεν κηρύττουμε του εαυτούς μας αλλά τον Κύριο Ιησού Χριστό.   
Στο γάμο της Κάνα η μητέρα του Ιησού (Η πιο ευλογημένη γυναίκα που πέρασε από τη γη όπως την ονόμασε ο αρχάγγελος Γαβριήλ,(Λουκά Ευαγγέλιο  κεφάλαιο 1΄) είδε ότι τελείωσε το κρασί,  πήγε στον Ιησού και του είπε κρασί  δεν έχουν, ο Κύριος με την απέραντη αγάπη του τις απάντησε, τι είναι μεταξύ έμενα και σένα, γυναίκα; δεν ήρθε ακόμα η ώρα μου, αυτή με την θαυμάσια ταπείνωση της, είπε προς τους υπηρέτες, ότι σας λέει κάνετε.  
Επειδή αγαπούσε τους συνανθρώπους της, έκανε τον Κύριο παρότι δεν ήρθε η ώρα μου να πράξει το 1ο θαύμα κάνοντας το νερό κρασί (Ευαγγέλιο Ιωάννη κεφάλαιο 2).
Στην προσευχή της στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο κεφ 1΄ είπε η Μαριάμ, μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο και αγαλλίασε το πνεύμα μου εις τον Θεό τον Σωτήρα μου, διότι επέβλεψε στην ταπείνωση της Δούλης του. 
Είναι πολλά τα παραδείγματα τον Αγίων που χρειάζονται μέρες να τα γράψουμε, ποτέ δεν ζήτησαν την δική τους προβολή, συμφέρον, δόξα, αλλά έδωσαν την ζωή τους στον Ιησού Χριστό και υπηρετήσαν τους συνανθρώπους τους χωρίς να έχουν καμιά απολαβή εφαρμόζοντας το λόγο του Κυρίου (Ευαγγέλιο Ματθαίου κεφ. 10).δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε. (δούλοι μας, Κορίνθιους Β΄ κεφ 4)  
Ο βίος τους ήταν γεμάτος αγάπη, καλοσύνη, φιλανθρωπία και ζήσανε μόνο και μόνο να δώσουν τη δόξα στον Πατέρα Θεό στον Ιησού Χριστό και στο Πνεύμα το Άγιο. 
Ας ζητήσουμε λοιπόν και εμείς έλεος και χάρη και τον καρπό του Αγίου Πνεύματος, το δίνει πλούσια σε όλους (Λουκά Ευαγγέλιο  κεφ 11) ώστε να  τους μιμηθούμε. 
Ο Κύριος να σας ευλογεί

Τα λόγια του Ιησού Χριστού μπορούν να αλλάξουν για πάντα τη ζωή σου.
Αγαπητέ φίλε ή φίλη, δεν ξέρω αν διαβάζοντας αυτά τα λόγια έχεις γνωρίσει το Χριστό, αν πιστεύεις στο Θεό ή όχι. Θα ήταν όμως ιδιαίτερα οφέλιμο για σένα και την ψυχή σου αν αφιερώσεις λίγο χρόνο διαβάζοντας αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω. Λόγια αληθινά, λόγια του Ιησού Χριστού που μπορούν κι σήμερα να αλλάξουν για πάντα τη ζωή σου.
 Πραγματικά διαβάζοντας μέσα στο Λόγο του Θεού βλέπουμε ότι όταν αποσύρει ο Θεός την χάρη του από την γη θα γίνουν φοβερά γεγονότα. Γεγονότα που πολλούς τρομάζουν, άλλους τους κάνουν να σληραίνουν και να πιστεύουν ότι ένας θεός αγάπης και ελέους δεν είναι δυνατόν να πράξει κάτι τέτοιο. Κι όμως Ο Λόγος του Θεού είναι πέρα για πέρα αληθινός. Όλα αυτά μέλλουν να γίνουν στην οικουμένη, μετά την αρπαγή της εκκλησίας του Χριστού από αυτή τη γή. Δεν φοβερίζει ο θεός, δεν μας τρομάζει, αλλά μας δίνει την δυνατότητα να εκφύγουμε πάντα ταύτα.
 Γι' αυτό ο Θεός είχε ήδη ετοιμάσει σχέδιο. Για το πλάσμα του, τον άνθρωπο.Μάλιστα, αγαπησε το κόσμο τόσο, ώστε έδωσε τον Υιό του το μονογενή για να μην απολεστεί κάθε ένας που πιστεύει σε αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνιο.(Ιωάννης γ' 16). Ναι, αγάπησε τον κάθε άνθρωπο και έστειλε τον Ιησού Χριστό να σταυρωθεί. Ακόμα και όταν εμείς τον μαστιγώναμε, όταν εμείς τον βρίζαμε, εκείνος υπέμεινε σταυρό, έχυσε το αίμα του και με το αιμα αυτό εμείς μπορούμε να λάβουμε άφεση αμαρτιών (και το αίμα του Ιησού Χριστού του Υιού αυτού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας [Α'επιστ. Ιωάννου 01:07]). Όπως λοιπόν δι' ενός ανθρώπου η αμαρτία ήλθε στο κόσμο (με τον Αδαμ που παράκουσε την εντολή του Θεού και έφαγε από το ξύλο της γνώσεως του καλού και του κακού), έτσι και με το θάνατο του δίκαιου και αναμάρτητου Ιησού Χριστού, αν πιστέψουμε σε αυτόν και υπακούσουμε τότε μπορούμε κι εμείς να σωθούμε. Στην προς Ρωμαίους επιστολή ο Απόστολος Παύλος το αναφέρει καθαρά: ''Διά τούτο καθώς δι' ενός ανθρώπου η αμαρτία εισήλθεν εις τον κόσμον και διά της αμαρτίας ο θάνατος, και ούτω διήλθεν ο θάνατος εις πάντας ανθρώπους, επειδή πάντες ήμαρτον· διότι μέχρι του νόμου ήτο εν τω κόσμω η αμαρτία, αμαρτία όμως δεν λογίζεται όταν δεν ήναι νόμος· αλλ' εβασίλευσεν ο θάνατος από Αδάμ μέχρι Μωϋσέως και επί τους μη αμαρτήσαντας κατά την ομοιότητα της παραβάσεως του Αδάμ, όστις είναι τύπος του μέλλοντος. Πλην δεν είναι καθώς το αμάρτημα, ούτω και το χάρισμα· διότι αν διά το αμάρτημα του ενός απέθανον οι πολλοί, πολύ περισσότερον η χάρις του Θεού και η δωρεά διά της χάριτος του ενός ανθρώπου Ιησού Χριστού επερίσσευσεν εις τους πολλούς. Και η δωρεά δεν είναι καθώς η δι' ενός αμαρτήσαντος γενομένη κατάκρισις· διότι η κρίσις εκ του ενός έγεινεν εις κατάκρισιν των πολλών, το δε χάρισμα εκ πολλών αμαρτημάτων έγεινεν εις δικαίωσιν. Διότι αν και διά το αμάρτημα του ενός ο θάνατος εβασίλευσε διά του ενός, πολύ περισσότερον οι λαμβάνοντες την αφθονίαν της χάριτος και της δωρεάς της δικαιοσύνης θέλουσι βασιλεύσει εν ζωή διά του ενός Ιησού Χριστού. Καθώς λοιπόν δι' ενός αμαρτήματος ήλθε κατάκρισις εις πάντας ανθρώπους, ούτω και διά μιας δικαιοσύνης ήλθεν εις πάντας ανθρώπους δικαίωσις εις ζωήν. Διότι καθώς διά της παρακοής του ενός ανθρώπου οι πολλοί κατεστάθησαν αμαρτωλοί, ούτω και διά της υπακοής του ενός οι πολλοί θέλουσι κατασταθή δίκαιοι. Παρεισήλθε δε ο νόμος διά να περισσεύση το αμάρτημα. Και όπου επερίσσευσεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις, ίνα καθώς εβασίλευσεν η αμαρτία διά του θανάτου, ούτω και η χάρις βασιλεύση διά της δικαιοσύνης εις ζωήν αιώνιον διά Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών.''
 Μην πείς ότι είμαι πολύ αμαρτωλός-η. Η χάρη του Κυρίου μας είναι μεγαλύτερη από την αμαρτία. Η αγάπη του απέραντη. Το έλεος του καλύτερο και από την ζωή.

Ο Θεός είναι αληθινός ζωντανός και υπαρκτός, γιαυτό μίλα του και θα σε απαντήσει.

Για πολλούς λόγους, η σημαντικότερη ίσως διακήρυξη του Θεού αφορά στην αξιωματική ύπαρξή Του. Όταν ο Μωυσής ρώτησε τον Θεό με ποιο όνομα θα τον «σύστηνε» στο λαό Ισραήλ, ο Θεός αποκρίθηκε, «Εγώ είμαι ο Ων… ‘Ετσι θα πεις στους γιους Ισραήλ» (Έξοδος 3:14). Είναι απαραίτητη προϋπόθεση όταν πλησιάζει κανείς το Θεό να είναι βέβαιος ότι προσέρχεται σε έναν Θεό ο οποίος είναι αληθινός, ζωντανός και υπαρκτός, σε έναν Θεό ο οποίος «ΕΙΝΑΙ» (αρχ. «έστιν»). Αυτή η αλήθεια διατυπώνεται ξεκάθαρα και στην Καινή Διαθήκη καθώς διαβάζουμε, «αυτός που τον πλησιάζει πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους τον αποζητούν» (Εβραίους 11:6). Έχοντας τη θεμελιώδη βεβαιότητα ότι ο Θεός «ΕΙΝΑΙ», μπορεί ο Χριστιανός να απολαμβάνει στη ζωή του και όλα όσα μπορεί να γίνει και να κάνει ο Θεός για αυτόν…
Ο Θεός είναι πιστός
Η πιστότητα του Θεού είναι η ακλόνητη συνέπεια και δέσμευσή Του στους λόγους και τα στοιχεία του χαρακτήρα Του (βλ. Ι. Ναυή 23:14). Διαβάζουμε, «Πιστός είναι ο Θεός, διαμέσου τού οποίου προσκληθήκατε στο να είστε κοινωνοί τού Υιού του, του Ιησού Χριστού…» (Α´ Κορινθίους 1:9, Βλ. κ. Α´ Κορινθίους 10:13, Εβραίους 10:23, Α’ Ιωάννου 1:9, Β´ Τιμόθεο 2:13).
Ο Θεός είναι μισθαποδότης
Διαβάζουμε στη Γραφή ότι ο Θεός, «…γίνεται μισθαποδότης σ’ αυτούς που τον εκζητούν» (Εβραίους 11:6) και αλλού, «ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς…» (Ματθαίος 5:12. Βλ. κ. Εβραίους 11:6, Α´ Κορινθίους 15:58, Β’ Κορινθίους 5:10, Ψαλμοί 19:11, Παροιμίες 13:13,25:22).
Ο Θεός είναι αγάπη
Διαβάζουμε στη Γραφή ότι η αγάπη είναι εγγενής στην υπόσταση του Θεού και η σχέση Του με τον άνθρωπο είναι και αυτή μια σχέση αγάπης: «Κι εμείς γνωρίσαμε και πιστέψαμε την αγάπη που έχει για μας ο Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη και εκείνος που μένει μέσα στην αγάπη, μένει σε ενότητα με τον Θεό και ο Θεός μένει σε ενότητα μ’ αυτόν» (Α’ Ιωάννου 4:16, 8. Βλ. κ. Ιωάννης 3:16, Ρωμαίους 5:8, Α’ Ιωάννου 4:19).
Ο Θεός είναι φως
Ο απ. Ιωάννης γράφει, «…Ο Θεός είναι φως και σ’ αυτόν δεν υπάρχει κανένα σκοτάδι» (Α’ Ιωάννου 1:5).
Ο Θεός είναι φοβερός και σεβαστός
Στο Λόγο του Θεού διαβάζουμε, «O Θεός είναι υπερβολικά φοβερός στη βουλή των αγίων, και σεβαστός σε όλους όσους βρίσκονται ολόγυρά του» (Ψαλμός 89:7, 47:2) και ο βασιλιάς Σολομών, γράφει για το «μυστικό της ζωής», «Aς ακoύσoυμε τo τέλoς τής όλης υπόθεσης: Nα φoβάσαι τoν Θεό, και να τηρείς τις εντoλές τoυ, δεδομένου ότι αυτό είναι τo παν τoύ ανθρώπoυ» (Εκκλησιαστής 12:13).
Ο Θεός είναι φωτιά που κατατρώει
Διαβάζουμε στη Γραφή, «…ο Θεός μας είναι φωτιά που κατατρώει» (Εβραίους 12:28-29. Βλ. κ. Β´ Θεσσαλονικείς 1:7-8).
Ο Θεός είναι εκδικητής
Διαβάζουμε, «…ο Θεός είναι εκδικητής για όλα αυτά, όπως και σας προείπαμε, και βεβαιώσαμε με μαρτυρίες» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:6) και «…Σε μένα ανήκει η εκδίκηση εγώ θα κάνω ανταπόδοση, λέει ο Κύριος» (Ρωμαίους 12:19, Δευτερονόμιο 32:35).
Ο Θεός είναι πύργος, καταφύγιο, δύναμη και ελπίδα
«O ΘEOΣ είναι καταφυγή μας και δύναμη, βoήθεια ετoιμότατη μέσα στις θλίψεις… H ασπίδα μoυ, και τo στήριγμα της σωτηρίας μoυ, o ψηλός πύργoς μoυ, και τo καταφύγιό μoυ… δυνατός πολεμιστής…» (Ψαλμοί 46:1, 94:22 Β’ Σαμουήλ 22:3,33, Θρήνοι 3:24, Έξοδος 15:3 κ.α. Βλ. κ. Ρωμαίους 8:31, Α´ Πέτρου 5:7).
Ο Θεός είναι Θεός ειρήνης και όχι ακαταστασίας
Απευθυνόμενος στην αναστατωμένη εκκλησία της Κορίνθου ο απ. Παύλος έγραψε, «ο Θεός δεν είναι Θεός ακαταστασίας, αλλά ειρήνης, όπως σε όλες τις εκκλησίες των αγίων» (Α´ Κορινθίους 14:33).
Ο Θεός είναι Άγιος
Η αγιοσύνη του Θεού φανερώνεται σε όλους τους λόγους, τα έργα και τις βουλές Του, και 
ανάλογο φρόνημα αναμένει από το λαό Του: «Άγιοι γίνεσθε, διότι εγώ είμαι άγιος» (βλ. Α’ Πέτρου 1:16, Α’ Θεσσαλονικείς 4:3, Λευιτικό 11:44,45,19:2,20:26,21:8, Ι. Ναυή 24:19, κ.α.).
Ο Θεός είναι τέλειος
Ο Θεός είναι τέλειος και ο Χριστός καλεί τους μαθητές Του σε μια πορεία τελειοποίησης σύμφωνα με την τελειότητα του Θεού και Πατέρα τους: «Να είστε, λοιπόν, εσείς τέλειοι, όπως ο Πατέρας σας, που είναι στους ουρανούς, είναι τέλειος» (Ματθαίος 5:48. Βλ. κ. Εφεσίους 4:12).

Είμαι Χριστιανός με γνώση η βαδίζω τυφλά, όπως μου είπανε (Επιστολή Α΄ Αποστόλου Πέτρου 1: 18) , η όπως άκουσα, χωρίς να γνωρίσω ο ίδιος η και να έχω προσωπική εμπειρία. Ιωάννης Χρυσόστομος : Μέγας γκρεμός και βάραθρο βαθύ είναι η άγνοια της Γραφής. Χριστιανισμός  χωρίς Χριστό και Ευαγγέλιο δεν υπάρχει, και Χριστιανός δίχως τη γνώση των Γραφών παρασύρεται εύκολα (όπως όλοι μας) από την πολλή αγάπη του και ευσέβεια για τον Θεό και τους Αγίους, σε ότι του λένε είναι χριστιανικό και δεν το διασταυρώνει με την Καινή Διαθήκη  αν είναι αληθινό. Ο  Κύριος μας λέει με παράπονο στους προφήτες  Ησαΐα(κεφάλαιο 5: 13) και Ωσηέ κεφάλαιο 4: 6) ο λαός μου είναι σε αιχμαλωσία και χάνεται διότι δεν έχει γνώση. Τα στατιστικά  λένε ότι ούτε το δυο τοις εκατό δεν ξέρει τι λέει το Ευαγγέλιο. Είμαστε χριστιανικό κράτος και δεν γνωρίζουμε το λόγο του Θεού, δεν είναι κρίμα. Και το άσχημο είναι ότι τρέχουμε πίσω από κάθε τι που μας το παρουσιάζουν σαν χριστιανικό και δεν έχει καμία σχέση με το Χριστό. Χριστιανός σημαίνει ότι πιστεύω στο Χριστό και ακολουθώ αυτό που μου λέει. Ο Χριστός είπε, εάν με αγαπάτε τις εντολές μου να κάνετε (Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 14: 15) Εάν ο Χριστός δεν ερχόταν στη γη να σταυρωθεί για εμάς θα είχαμε χαθεί μέσα στο κόσμο και στης αμαρτωλές επιθυμίες μας. Δεν θα υπήρχε σωτηρία. (Πράξεις Αγίων Αποστόλων κεφάλαιο  4:12 , Λουκά  1:46-48)  Δεν θα υπήρχε άφεσης (συγχώρεσης)  αμαρτιών  (Πράξεις Αγίων Αποστόλων κεφάλαιο 2:38 , Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 1: 29 κ.π.α.). Δεν θα υπήρχαν οι Άγιοι άνθρωποι του Θεού που μας κηρύξανε για την αγάπη και το έλεος του Χριστού  (Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 15: 16 και 15: 5 ,  Β΄ Κορινθίους  κεφάλαιο 3: 5). Δεν θα υπήρχε μεσίτης  (Α΄ Τιμόθεου κεφάλαιο 2: 5 , Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 14: 6) Δεν θα γινόταν θαύματα (Ευαγγέλιο Λουκά  κεφάλαιο  9: 2 , Πράξεις Αγίων Αποστόλων κεφάλαιο  3:6). Δεν θα υπήρχε μετάνοια, η καλοσύνη του Θεού σε φέρνει σε μετάνοια Ρωμαίους  2:4 Δεν θα υπήρχε Δωρεά Πνεύματος Αγίου (Πράξεις Αγίων Αποστόλων κεφάλαιο 2:38-39 , Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 14: 15) Αιώνια ζωή (Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 5: 24) και ζωή σε αυτόν τον κόσμο Πράξεις Αγίων Αποστόλων κεφάλαιο  17:28, και αμέτρητα ακόμη. Ο Πατέρας Θεός που μίλησε στο όρος της μεταμορφώσεως είπε Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός αυτόν ακούτε (Μάρκου Ευαγγέλιο κεφάλαιο 9:7). Η Μητέρα του στο γάμο τις Κανά είπε ότι σας λέει κάνετε (Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 2: 7). Οι Άγιοι συνεχώς το Κύριο συστήναμε (Β΄  Κορινθίους  κεφάλαιο  4:5, (Πράξεις Αγίων Αποστόλων κεφάλαιο  3:12-13 )και όλα τα θαύματα και τα κηρύγματα τους στο όνομα και με τη δύναμη του Ιησού Χριστού τα έκαναν. Πάρε λοιπόν το Λόγο του και διάβασε τον, ζήτα ο Κύριος να σε φωτίσει για να καταλάβεις τις Γραφές (Λουκά   24: 45) και εκεί θα δεις όλη την αλήθεια και την αγάπη του Χριστού. Τότε θα πεις και εσύ ότι είπαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο στο κεφάλαιο 4: 42. Ο  Κύριος λέει στον Ιεζεκιήλ δεν θέλω το θάνατο του αμαρτωλού αλλά να επιστρέψει και να ζήσει (Ιεζεκιήλ κεφάλαιο  18:23), διότι όλοι οι άνθρωποι είναι πλάσματα του και τους αγαπάει και τους περιμένει να μετανοήσουν για να τους σώσει, όμως εμείς να μη είμαστε πλάσματα του αλλά να γίνουμε παιδιά του (Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 1: 12)  Aς  δούμε Περικοπές  Αγίων που έζησαν με το λόγο του Θεού. Μέγας γκρεμός και βάραθρο βαθύ είναι η άγνοια της Γραφής, μεγάλη άρνηση σωτηρίας είναι το να μη γνωρίζει κανείς τίποτα από τούς νόμους του Θεού. Αυτό και αιρέσεις γέννησε και ανήθικη ζωή έφερε, και τα πάνω κάτω έκαμε. Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος Η Αγία Γραφή είναι το οπλοστάσιο του Χριστιανού. Μέγας Βασίλειος Η Αγία Γραφή είναι το μέσον να μη ναυαγήσεις. Είναι απολύτως αναγκαίο να οπλιζόμαστε συνεχώς με τη Γραφή και να δανειζόμαστε από αυτή τα αποτελεσματικά φάρμακα εναντίων τόσων κακών. Ιωάννης Χρυσόστομος Η συνεχής μελέτη των θείων Γραφών είναι το φως της ψυχής και μας προφυλάσσει από τα πάθη. Άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Μην αμελήσεις να αποκτήσεις την Καινή Διαθήκη. Κάνε συνεχείς δασκάλους σου τα ευαγγέλια, τις Πράξεις και τις επιστολές. Κι αν σου παρουσιαστεί καμιά λύπη, σκύψε στην Καινή Διαθήκη, σαν σε αποθήκη φαρμάκων Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος  Πιστεύετε στο Ευαγγέλιο και στη μαρτυρία της Αγίας Εκκλησίας και τότε θα γευθείτε και στη γη τη μακαριότητα του παραδείσου. Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.  Είναι μεγάλο κακό η άγνοια των Γραφών. Μεγάλη ασφάλεια, για να μην αμαρτάνει κανείς, είναι η ανάγνωση της Γραφής. Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος  Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής είναι πάντοτε χρήσιμη. Μέγας Βασίλειος. 0 σχόλια   Ησαΐας Εμμανουήλ 10 Δεκεμβρίου 2018  ·  Άρχισε μια νέα ζωή με τον Ιησού Χριστό θα είναι γεμάτη ευλογία.

Το να πιστεύεις σε μια ανώτερη δύναμη, δε θα σε πάει πολύ μακριά.

Το να πιστεύεις σε μια ανώτερη δύναμη, σε έναν γενικό, αόριστο Θεό, δε θα σε πάει πολύ μακριά. «…και τα δαιμόνια έχουν πίστη στο Θεό, που έχει ως αποτέλεσμα να φρίττουν» (Ιακώβου 2:19). Αν πάλι θεωρείς ότι όλες οι θρησκείες λένε περίπου τα ίδια, δεν έχεις παρά να γονατίσεις ταπεινά και να ζητήσεις με μετάνοια και συντριβή Τον Κύριο Ιησού Χριστό να σου αποκαλυφθεί! Ο ίδιος δηλώνει ότι: «Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού· αν γνωρίζατε εμένα, θα γνωρίζατε και τον Πατέρα μου» (Ιωάννης 14:6). Ποια η πραγματική σου διαφορά με κάποιον που δηλώνει άθεος; Αυτός πιστεύει ότι όλα τα γεγονότα είναι θέμα τύχης, καλών ή κακών συγκυριών στη ζωή. «Αρρώστησες βαριά; Ήταν να γίνει και έγινε, χρησιμοποίησε ότι μέσα διαθέτεις και αν τα καταφέρεις καλώς, αλλιώς… αυτά έχει η ζωή». Τι διαφοροποιεί τη ζωή σου απ’ τη ζωή του; Η μόνη διαφορά είναι το αρνητικό μόριο «δεν» στο ρήμα ΠΙΣΤΕΥΩ; Πώς αντιμετωπίζω τις μπόρες και τις καταιγίδες που εξαίφνης μπορεί να ξεσπάσουν στη ζωή μου; Στηρίζομαι στις ικανότητες μου, στην εμπειρία μου, στη δύναμη μου; Ή πιστεύω σε ένα ζωντανό Θεό που δίνει το παρόν και ενεργεί σε κάθε πτυχή της επίγειας διαδρομής μου. «Μόνο με πίστη» Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος γίνεται του Κυρίου ένας νέος δρόμος ανοίγεται μπροστά του: «Γι’ αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, ιδού, τα πάντα έγιναν νέα». (Β΄ Κορ. 5:17). Ένας δρόμος που μπορείς να τον περπατήσεις μόνο με έναν τρόπο, μιας και είναι ο μοναδικός που ευαρεστεί τον Πατέρα Θεό! Η ΠΙΣΤΗ! «…άνευ δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν» (Εβραίους ιβ:6). Τύχη, αναποδιές, κακές συγκυρίες, δεν υπάρχουν για το παιδί του Θεού. Τα πάντα στη ζωή του (οικογένεια, εργασία, υγεία) μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο του Πνεύματος του Αγίου και συνεργούν πάντα εις το αγαθό σ’ αυτόν που αγαπάει τον Θεόν και μένει έως τέλους ΠΙΣΤΟΣ! Στο βιβλίο Β΄ Βασιλέων, δ΄ κεφάλαιο, διαβάζουμε για μια γυναίκα Σουναμίτιδα που πέθανε το μονάκριβο παιδί της. «Και λαβών αυτό, έφερεν αυτό προς την μητέρα αυτού, και εκάθησεν επί των γονάτων αυτής μέχρι μεσημβρίας και απέθανε. Και ανέβη και επλαγίασεν αυτό επί της κλίνης του ανθρώπου του Θεού, και έκλεισε την θύραν επάνωθεν αυτού και εξήλθε». Ο Θεός επέτρεψε να χάσει το μόνο παιδί που είχε. Πώς έπρεπε να αντιδράσει; Σ’ ένα δωμάτιο στο επάνω πάτωμα του σπιτιού της φιλοξενούσε τον Ελισσαιέ τον προφήτη του Θεού. Γι’ αυτήν δεν ήταν ένα απλό δωμάτιο. ‘Ήταν ο άγιος χώρος της παρουσίας του Θεού! Πήρε λοιπόν το παιδί στα χέρια της, ανέβηκε, και «επλάγιασε αυτό στο κρεβάτι του ανθρώπου του Θεού». Αυτή είναι μια πράξη παραχώρησης του προβλήματος μας στο Κύριο! «Κύριε, Εσύ γνωρίζεις. «Αναθέτω σε σένα το πρόβλημα μου και ελπίζω ότι θα ενεργήσεις» (Ψαλμ. λζ΄). Δεν είναι εύκολο. Στη πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείται ο πιστός του Κυρίου να κάμει. Φέρνεις το πρόβλημα στον Κύριο και το αφήνεις εκεί! Η ιστορία όμως δε σταματά εδώ, συνεχίζει: «και έκλεισε τη θύρα επάνωθεν αυτού και εξήλθε…». Ο μεγάλος πειρασμός για όλους μας είναι το κλείσιμο της πόρτας. «Ναι, ακουμπώ το πρόβλημα, την αδυναμία μου στον Κύριο αλλά θέλω η πόρτα να είναι ανοιχτή. Δε θέλω να χάσω την όψη του παιδιού, θέλω να το παρακολουθώ, να έχω κάποιον έλεγχο, νομίζοντας πως η παρουσία μου είναι αναγκαία. Η λύση στο πρόβλημα «Και ότε εισήλθεν ο Ελισσαιέ εις την οικίαν, ιδού το παιδίον νεκρόν, πλαγιασμένον επί της κλίνης αυτού. Εισήλθε λοιπόν, και έκλεισε την θύραν όπισθεν των δύο αυτών και προσηυχήθη εις τον Κύριον… Και εκάλεσεν αυτήν, και ότε εισήλθε προς αυτόν είπε: Λάβε τον υιόν σου. Και εκείνη εισήλθε και έπεσεν εις τους πόδας αυτού και προσεκύνησεν έως εδάφους και εσήκωσεν τον υιόν αυτής και εξήλθε» (Β΄ Βασ. δ:32-33,36- 37). Το παιδί αναστήθηκε, ο Θεός που ανασταίνει νεκρούς, έδωσε το παιδί στη μητέρα του. «Διά πίστεως… έλαβον γυναίκες τους νεκρούς αυτών αναστηθέντας» (Εβρ. ια:35). Χρειάζεται πίστη για να κλείσουμε τη πόρτα. Χρειάζεται πίστη για να τη διατηρήσουμε κλειστή! Πίστη, εμπιστοσύνη στο Κύριο να παραδώσω κάτι από τα δικά μου χέρια στα δικά Του και να περιμένω τι ΑΥΤΟΣ τελικά θα κάνει. Όσο πιο κοντά είμαι με τον Κύριο τόσο πιο πολύ Τον γνωρίζω. ‘Όσο πιο πολύ Τον γνωρίζω τόσο πιο πολύ Τον αγαπώ. Όσο πιο πολύ Τον αγαπώ τόσο πιο πολύ Τον εμπιστεύομαι! Μόνο έτσι μπορώ να κλείσω τη πόρτα μένοντας ήσυχος πως ο Κύριος είναι «ικανός να κάνει περισσότερα απ’ όσα ζητούμε ή νοούμε...» (Εφ. 3:20).

Ο Θεός σε Αγαπά και Θέλει να σε Σώσει.

Δεν ξέρω αν πιστεύεις στο Θεό ή όχι, αν τον βρίζεις ή τον δοξάζεις, αν είσαι δίκαιος ή άδικος, αν φοβάσαι το Θεό ή δεν τον φοβάσαι, αν είσαι πολύ αμαρτωλός ή λίγο.
Εκείνο που γνωρίζω πολύ καλά είναι ότι ο Θεός σε αγαπάει και θέλει να σε σώσει. Να σε σώσει από όλα τα δεινά, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Να σε σώσει από το αμαρτωλό σου παρελθόν, που πολλές φορές σου προκαλεί θλίψη και στενοχώρια όταν το θυμάσαι. «Εξήλειψα ως πυκνήν ομίχλην τας αμαρ- τίας σου και ως νέφος τας παραβάσεις σου». Ησαΐας μδ:22
Να σε ελευθερώσει από κάθε δεσμό, που σε κρατάει αιχμάλωτο και μάλιστα δεμένο, στην ανομία και να σου εξασφαλίσει μια αιώνια ζωή και απολύτρωση από τα δεινά του μέλλοντος. Ο Θεός δεν σε αγαπάει γιατί κι εσύ τον αγαπάς και είσαι αναμάρτητος: «Αλλ’ ο Θεός δεικνύει την εαυτού αγάπην εις ημάς, διό- τι, ενώ ημείς ήμεθα έτι αμαρτωλοί, ο Χριστός απέθανεν υπέρ ημών, πολλω μάλλον λοιπόν, αφού εδικαιώθημεν τώρα διά του αίματος αυτού, θέλομεν σωθή από της οργής δι’ αυτού». Ρωμαίους ε:8.
Εμείς Τον βρίζαμε, Τον αποδοκιμάζαμε, αμαρτάναμε υπερήφανα και επιδεικτικά, αλλά ο Χριστός είχε ήδη πεθάνει για μας, επάνω στο σταυρό του Γολγοθά, για να μας σώσει.
Όταν λοιπόν λέω ότι ο Θεός σε αγαπάει και θέλει να σε σώσει, δεν είναι ένα σύν- θημα παρηγορητικό, αλλά μια αλήθεια του Ευαγγελίου.
Το Ευαγγέλλιο  λέγεται έτσι, γιατί φέρνει στον άνθρωπο τον απελπισμένο, την καλή αγγελία.
Το Ευαγγέλιο δεν είναι ένα βιβλίο που σου παραγγέλλει να γίνεις καλός άνθρωπος, με διάφορες σκληρές εντολές και δοκιμασίες, όπως ήταν ο νόμος του Μωυσή, που έδινε ένα κατάλογο εντολών και απειλούσε με θάνατο όποιον δεν τις έπραττε. Ο Θεός που σε αγαπάει, προσφέρει τη σωτηρία σε σένα, τη θεραπεία, την ελευθερία από το άγχος, τη θλίψη και τη φοβία και σου υπόσχεται να είναι μαζί σου μέχρι το τέλος της ζωής σου και σε όλη την αιωνιότητα.
Οι δέκα εντολές δεν είναι Ευαγγέλιο, ούτε ο νόμος του Μωυσή.
Η υγιεινή διατροφή δεν είναι Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο είναι η προσφορά του Θεού προς τον άνθρωπο, δεν είναι απαίτηση, ούτε αντάλλαγμα.
«Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κό- σμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απωλεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχει ζωήν αιώνιον». Ιωάν. γ:16. Ο Θεός δεν ζητάει τίποτα από σένα για να σε σώσει. Ούτε χρήματα, ούτε προσφορές, ούτε υπάρχοντα.
Ούτε Τον ενδιαφέρει αν εσύ αδιαφορούσες ή Τον έβριζες, ή Τον απόφευγες μέχρι τώρα γιατί νόμιζες ότι είναι Θεός της κρίσεως και της οργής, που όποιος τον πλησιάζει παθαίνει πολλά.
Οι Φαρισαίοι είχαν αυτό το πνεύμα της κρίσεως και της κατακρίσεως, σύμφωνα με το νόμο του Μωυσή.
Ο Χριστός έχει το Πνεύμα της χάριτος και της αγάπης της αλήθειας.
Την ώρα που οι Φαρισαίοι ήταν έτοιμοι να λιθοβολήσουν τη γυναίκα, που οι ίδιοι συνέλαβαν «επ΄ αυτοφώρω μοιχευομένη», ο Ιησούς Χριστός που ζητούσαν την έγκρισή Του για να αρχίσουν το λιθοβολισμό τους είπε: «Όστις από σας είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίψη τόν λίθον επ’ αυτήν» Ιωάν. η:7. Κανείς δεν τόλμησε.
Όλοι έφυγαν πετώντας τις πέτρες που κρατούσαν, «υπό της συνειδήσεως ελεγχόμενοι». Η γυναίκα γλίτωσε. Ο Χριστός αφού την έσωσε από τα χέρια των Φαρισαίων της είπε: «Γύναι που είναι εκείνοι οι κατήγοροί σου; Δεν σε κατεδίκασεν ουδείς;
Και εκείνη είπε. Ουδείς Κύριε. Και ο Ιησούς είπε προς αυτήν, ουδέ εγώ σε καταδικάζω, ύπαγε και εις το εξής μη αμάρτανε». Ιωαν. η:1-12.
Έτσι φέρεται ο Χριστός σε κάθε καταδικασμένο και φταίχτη, γιατί αγαπάει τον αμαρτωλό άνθρωπο και γι’ αυτό θυσιάστηκε επάνω στο σταυρό του Γολγοθά, για να τον σώσει. Όπως είσαι και ευρίσκεσαι, με όλες σου τις αμαρτίες και τις αποτυχίες και τις απο- γοητεύσεις, έλα στον Χριστό.
Να είσαι βέβαιος ότι κι αν κάνεις, Εκείνος σε αγαπάει και θέλει να σε σώσει.

Γιατί τόσα χριστιανικά δόγματα; 
Ο Λόγος του Θεού είναι καθαρός, διαφωτιστικός, αλάνθαστος, ενεργός, γιατί έγιναν εκατοντάδες  χριστιανικές θρησκείες; Διαμοιράστηκε ο Χριστός; λέει ο Απόστολος Παύλος (Κορίνθιους  Α΄  1΄). Στην Κόρινθο οι πιστοί λέγανε εγώ είμαι του Κηφά (Πέτρου) , άλλοι του Παύλου άλλοι του Απολλώ. Αυτό  γίνεται και σήμερα,  μήπως έχουμε¨κομματιάσει¨και μοιράσει τον Κύριο, όλοι  λένε ότι έχουν τον Ιησού Χριστό και την αλήθεια. (Αφαιρέσαμε τους τίτλους των Δογμάτων  για μη υπάρχουν σκέψεις ότι κάποιους μειώνουμε και άλλους υψώνουμε.Όλους τους αγαπάμε και ο σκοπός είναι  να γίνουμε ένα σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου ώστε όλοι μαζί να υψώσουμε, Πατέρα Θεό  Ιησού Χριστό και  Άγιο Πνεύμα, όπως μας συστήνουν οι Άγιοι άνθρωποι του Θεού, Μητέρα του Κυρίου, Πέτρος, Ιωάννης, Παύλος, Ιωάννης  Χρυσόστομος, Ιγνάτιος κ.α.). Όμως που είναι η αλήθεια; Ο Λόγος του κύριου που είναι η μοναδική αλήθεια σημειώνει στις Πράξεις των Αγίων Αποστολών κεφαλαίο 11΄στη Αντιόχεια ονομάστηκαν οι πιστοί χριστιανοί και σε αλλά πολλά σημεία τους αναφέρει μαθητές. δεν υπάρχει πουθενά κάποια θρησκευτική ονομασία. Ας αναρωτηθούμε μήπως κρύβετε ο εχθρός από πίσω (μαζί με το εγώ μας, υπερηφάνεια) και με την πανουργία του χωρίζει τους πιστούς, βάζοντας φανατισμό, διχόνοια, εγωισμό, έχθρα, αντιαιρετικούς αγώνες, οργή, (η οργή του ανθρώπου δεν εργάζεται τη δικαιοσύνη του Θεού, επιστολή Ιάκωβου 1΄) προσωποληψία (ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, Πράξεις των Αγίων Αποστολών  κεφ. 10΄).  Στο 10 κεφ. του κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο λέει ο Χριστός  ότι θα γίνει μια ποίμνη (εκκλησία) ένας ποιμήν. Ο Χρίστος δεν χωρίζει αλλά ενώνει και σώζει. Στο 9΄κεφάλαιο του κατά Λουκά Ευαγγέλιο  53΄-56΄,  Ιάκωβος και Ιωάννης, όταν οι Σαμαρείτες δεν δεχτήκαν τον Χριστό είπαν, Κύριε να πούμε να κατέβει φωτιά από τον ουρανό και να τους κάψει, ο Κύριος τους απάντησε δεν ξέρεται ποιου πνεύματος είστε εσείς, ο Χριστός δεν ήρθε να απολέσει τις ψυχές αλλά να τις σώσει. Ας γίνουμε και εμείς του Πνεύματος του Ιησού, όχι της οργής αλλά τις αγάπης. Στους μαθητές του, είπε, από αυτό θα γνωρίσουν οι άνθρωποι ότι είστε δική μου, όταν έχετε αγάπη μεταξύ σας (13΄ κεφ. κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο).. Γιατί λοιπόν να υπάρχει διαχωρισμός, Ας βάλουμε καταστατικό και οδηγό μας  το Λόγο του Κυρίου μας, διότι ο Λόγος θα κρίνει τον κόσμο (12΄ κεφ. κατά Ιωάννη Εευαγγέλιο),για να καταλάβουμε την αλήθεια, διότι ο Χριστός λέει αν μείνετε στο λόγο μου θα είστε αληθώς μαθητές  μου θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει (8΄ κεφ. κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο). Ο Απόστολος Παύλος λέει στους Ρωμαίους κεφ. 1΄ Δεν ντρέπομαι το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού διότι είναι δύναμη Θεού προς σωτηρία σε καθένα που πιστεύει. Το Ευαγγέλιο που σημαίνει καλή αγγελία, μιλαει για αγάπη, χαρά, μετάνοια, Σωτηρία,  Ας  γίνει λοιπόν για κάθε πιστό, οδηγός. χάρτης, και πυξίδα. Διότι δεν έρχεται η σωτηρία από ιδέες ανθρώπων και συγγράμματα, ούτε από τις πατροπαράδοτες συνήθειες όπως τονίζεται στο Ευαγγέλιο, Επιστολή  Α΄ 1΄του Αποστόλου Πέτρου, αλλά δια του Τιμίου Αίματος του Χριστού. Να ζητήσουμε όλοι μας χάρη και έλεος, ώστε να δούμε τις ελλείψεις μας τα λάθη μας, και με ειλικρίνεια να ακολουθήσουμε τον αληθινό δρόμο, γιατί η μοναδική οδός που θα μας φέρει στην αιώνια ζωή είναι ο Κύριος (14΄ κεφ. κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο).και μη γένοιτο να γίνει σε μας αυτό που λέει ο Ιησούς Χριστός στο 7 κεφάλαιο του κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο, δεν θα μπει στη βασιλεία των ουρανών όποιος λέει , Κύριε, Κύριε, αλλά αυτός που θα κάνει το θέλημα του Πατέρα μου. Ο Κύριος μαζί μας.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Η ακράδαντη πίστη προέρχεται μόνο από την Αγία Γραφή.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Η ακράδαντη πίστη προέρχεται μόνο από την μελέτη της Αγίας Γραφής, όλα τα άλλα αναγνώσματα είναι γνώμες και θεωρίες ανθρώπων.
Όπως δεν είναι δυνατόν κανένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς καρδιά, έτσι δεν είναι δυνατόν ποτέ κανένας άνθρωπος και με κανένα τρόπο να σωθεί χωρίς τη γνώση της Αγίας Γραφής.
Αυτό που μας ωφελεί είναι η μελέτη της Αγίας Γραφής και ο θαυμαστός τρόπος ζωής ‘’, ( και νεκρών εγειρομένων αξιοπιστέρας είναι τας Γραφάς, ότι παρά του Θεού γραφείσαι επέμφθησαν ).
Η ακράδαντη πίστη προέρχεται μόνο από την μελέτη της Αγίας Γραφής.
Γι’ αυτό μας είπε ο Χριστός« μακάριοι οἱ ἀκούοντες τον λόγον τοῦ Θεοῦ κα φυλάσσοντες αὐτόν (Ευαγγέλιο Λουκά 11:28)». Αυτό μας το βεβαιώνει ο απόστολός Παύλος, στην προς Ρωμαίους επιστολή (10: 17) « ἡ πίστις ἐξ ἀκοῆς, ἡ δὲ ἀκοὴ διὰ ρήματος Θεοῦ ».
Μας συμβουλεύει και μας προειδοποιεί και Ο ίδιος Ο Ιησούς Χριστός λέγοντάς μας,
« Πλανάστε μη ειδότες τας γραφάς (Ευαγγέλιο Ματθαίου 22:29)», ακόμα
«Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς (Ευαγγέλιο Ιωάννη 8:32)» και ακόμα
«ὅστις γαρ ἂν ποιήσῃ τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς, αὐτός μου ἀδελφός καὶ ἀδελφὴ καὶ μήτηρ ἐστίν.(Ευαγγέλιο Ματθαίου 12:46-50) ».
Εξυμνεί την Αγία Γραφή ως εξής.
Όπως δεν είναι δυνατόν κανένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς καρδιά, έτσι δεν είναι δυνατόν ποτέ κανένας άνθρωπος και με κανένα τρόπο να σωθεί χωρίς τη γνώση της Αγίας Γραφής. Όλα τα κακά συμβαίνουν διότι δεν προσέχουμε στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής, αυτό έχει καταστρέψει τα πάντα. Η Αγία Γραφή αποτελεί πλήρης απόδειξη της αληθείας των δογμάτων της πίστεώς μας, καθιστά τα μάτια της ψυχής μας οξύτατα, υγιές και λαμπρά, είναι η αλάνθαστη ζυγαριά, ο γνώμονας και ο κανόνας του πνεύματος. Είναι κριτήριο των όντων, ακριβές και απαραπλάνητο.
Η ανάγνωση της Αγίας Γραφής είναι η τροφή της ψυχής, ο στολισμός της, το φάρμακο της και η ασφάλεια της, την κάνει επιτήδεια και τη μαλακώνει. Αυτοί που θέλουν να σωθούν ας προσέξουν στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής.
‘Όταν μελετάμε την Αγία γραφή, μας μιλάει Ο ίδιος Ο Χριστός, οι μαθητές Του και οι προφήτες, μας μιλάει Το ίδιο Το Άγιο Πνεύμα. Ενώ όλα τα άλλα αναγνώσματα είναι γνώμες και θεωρίες ανθρώπων.
Ποιός είναι ο χοίρος που καταπατεί τους μαργαρίτες (Ματθαίου 7:6) Αυτός που δεν θεωρεί την Αγία Γραφή πολύτιμη και άξια σεβασμού.
Και ενώ ο Θεός προστάζει να ακούμε και να εκτελούμε τους λόγους του, εμείς τους περιφρονούμε και βλέπουμε αλλού…
Θέλεις να δεις τη δύναμη και την πανουργία του διαβόλου, ξεκίνησε την ανάγνωση της Αγίας Γραφής και θα δεις ότι δεν θα σε αφήνει. Διότι η περιφρόνηση της ακρόασης των θείων γραφών, δεν μας αφήνει να δούμε το θησαυρό και να κερδίσουμε τον πλούτο του ουρανού.
Η ακράδαντη πίστη προέρχεται μόνο από την μελέτη της αγίας Γραφής και την τήρηση των λόγων του Χριστού.
Οταν ο πλούσιος του ευαγγελίου ζήτησε από τον Αβραάμ να αναστηθεί ο φτωχός Λάζαρος και να τον στείλει να πει στα 5 αδέλφια του ότι υπάρχει η αιώνια ζωή ώστε να διορθωθούν και να μην καταλήξουν στον τόπο αυτό να βασανίζονται, ο Αβραάμ του απάντησε ρητώς ότι, ‘’ έχουν την Αγία γραφή και εάν δεν την μελετήσουν και την τηρήσουν, τότε δεν είναι δυνατόν ούτε εάν αναστηθεί ο Λάζαρος και τους βεβαιώσει , δεν πρόκειται να πιστέψουν ποτέ ‘’ 
(Ευαγγέλιο Λουκά 16:19-31).
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλασφημία από αυτό, ‘’Αντί να στρέφει κάποιος τους ανθρώπους στον Ιησού Χριστό, να τους οδηγεί σε ανθρώπους και τέλος στον εαυτό του.
Ησαΐας Εμμανουήλ

Ο Θεός μας αγάπησε τόσο πολύ, ώστε έδωκε τον Υιόν Ττου το Μονογενή να σταυρωθεί.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια άρνηση μέσα τους για το Θεό. «Ποιος Θεός;» λένε.
Ο Θεός που δημιούργησε τον ουρανό, τη γη και όλες τις υπάρξεις που βρίσκονται πάνω στη γη. Ο Θεός που έστειλε τον Ιησού Χριστό από τον ουρανό για να μας βρει και να μας διδάξει όλη την αλήθεια, ώστε να μην ψηλαφούμε μέσα στο σκοτάδι σαν τυφλοί. Ο Θεός που μας αγάπησε τόσο πολύ, «ώστε έδωκε τον Υιόν Αυτού το Μονογενή να σταυρωθεί για να μην απολεσθεί πας ο πιστεύων εις Αυτόν, αλλά να έχει ζωήν αιώνιον».
Αυτόν τον Θεό θέλεις να Τον γνωρίσεις; Τον Υιόν Του τον Ιησού Χριστό το Σωτήρα του κόσμου, θέλεις να Τον γνωρίσεις;
Εκατομμύρια νέοι μάρτυρες του Χριστού ομολογούν ότι Τον γνώρισαν και άλλαξε η ζωή τους. Τους γέμισε αγάπη, χαρά, ειρήνη, τους θεράπευσε από αρρώστιες, όχι μόνο τις ψυχολογικές, αλλά και τις σωματικές. Άλλοι ομολογούν πως τους αποτοξίνωσε και τους ελευθέρωσε από το αλκοόλ, από το τσιγάρο, από τα ναρκωτικά, από τη χαρτοπαιξία, από τη σαρκικότητα και διάφορες φοβερές διαστροφές.
Όλοι δηλώνουν ότι από τότε που γνώρισαν το Χριστό, άρχισε μια νέα ζωή γεμάτη ευλογία και δημιουργικότητα και από τότε γνωρίζουν γιατί ζουν και πού θα τελειώσουν, στην αιώνια ζωή, στην αιώνια κληρονομιά και παντοτινή ευτυχία. Όλοι έχουν την απορία: «Πώς θα γνωρίσω το Χριστό;» Ο φύλακας των Φιλίππων ρώτησε τον απόστολο Παύλο: «Τι πρέπει να κάμω διά να σωθώ;»
Την ημέρα της Πεντηκοστής με το κήρυγμα του απόστολου Πέτρου ήλθε εις κατάνυξιν η καρδία αυτών και ρώτησαν: «Τι πρέπει να κάμωμεν άνδρες αδελφοί;»
Στην πρώτη περίπτωση ο απόστολος Παύλος απάντησε: «Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και θέλεις σωθεί συ και ο οίκος σου» Πράξεις ιστ:30,31. Στη δεύτερη περίπτωση ο απόστολος Πέτρος απάντησε: «Μετανοήσατε (αφού επιστεύσατε), και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος». Πράξεις β:37,38
Επειδή πολλοί δεν έχουν ακούσει και δεν έχουν καταλάβει πως μπορούν να γνωρίσουν το Χριστό, αν θέλουν να Τον γνωρίσουν, θα κάνουν δυο απλά πράγματα. Πρώτα να αρχίσουν να διαβάζουν το Ευαγγέλιο κάθε μέρα, την Καινή Διαθήκη του Ιησού Χριστού. Όχι οποιαδήποτε θρησκευτικά βιβλία, αλλά το Λόγο του Θεού, το Ευαγγέλιο. Και δεύτερον όταν έχουν ευκαιρία να γονατίσουν λίγο και να μιλήσουν δυο λόγια στο Θεό, δια Ιησού Χριστού.
Ο Ίδιος ο Χριστός θα φροντίσει για σένα και θα έλθει να σε βρει. Θα φανερωθεί και θα σου αποκαλυφθεί. Διότι ο Θεός δεν ανακαλύπτεται με μέσα επιστημονικά και με πειράματα, αλλά αποκαλύπτεται σε όποιον άνθρωπο Τον θέλει και Τον επικαλείται. «Και πας όστις επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου θέλει σωθή». Πράξεις β:21
Ζήτησε τον Ιησού Χριστό και θα σου φανερωθεί. Άρχισε να διαβάζεις το Ευαγγέλιο και να προσεύχεσαι και θα δεις τι θα γίνει στη ζωή σου.
Ο Ησαΐας γράφει: «Ζητείτε τον Κύριον, ενόσω δύναται να ευρεθή, επικαλείσθε Αυτόν ενόσω είναι πλησίον». Ησαΐας νε:6
Είναι αλήθεια ότι δεν θα μπορούμε πάντοτε, να γνωρίσουμε το Χριστό, διότι ο καιρός περνάει και η ευκαιρία χάνεται. «Νυν καιρός ευπρόσδεκτος, νυν ημέρα σωτηρίας».
Το αύριο δεν είναι δικό μας, διότι δε γνωρίζουμε τίποτα για το μέλλον της ζωής μας και για την πορεία του σώματός μας και όταν δεν έχουμε διδαχθεί τον αλήθεια του Ευαγγελίου, είμαστε σαν «απολωλότα πρόβατα», μη έχοντα ποιμένα.
Άρχισε από σήμερα να διαβάζεις το Ευαγγέλιο και γονάτιζε όταν έχεις ευκαιρία στο δωμάτιό σου και μίλα στο Θεό και Πατέρα να σου αποκαλύψει τον Ιησού Χριστό.

Aναρωτήθηκες ποτέ τι σημαίνει η φράση «Πάτερ ημών»; 

Στη δημοτική μεταφράζεται ως «Πατέρα μας». Καλά, ο ίδιος ο Θεός που «δι’ αυτού εκτίσθηκαν τα σύμπαντα» που «κανείς ποτέ δεν είδε» και «κατοικεί εν υψηλοίς και εν αγίω τόπο» μας δίνει το προνόμιο να τον αποκαλούμε Πατέρα; Ναι! Ο Ιωάννης γράφει: «Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ' αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του•οι οποίοι, όχι από αίματα ούτε από θέλημα σάρκας ούτε από θέλημα άνδρα, αλλά από τον Θεό γεννήθηκαν» (Ιωάννης 1:12). Ο Ιησούς μετά την ανάσταση του θα πει στους μαθητές του «Πάω στον Πατέρα μου και Πατέρα σας.». Πώς όμως κάποιος γίνεται παιδί του Θεού και πως μπορεί να αποκαλεί τον Θεό Πατέρα;
Στη παραβολή του Ασώτου ο ίδιος ο Κύριος μάς υποδεικνύει τον τρόπο. «Είπε δε: Κάποιος άνθρωπος είχε δύο γιους•και ο πιο νέος απ' αυτούς είπε στον πατέρα: Πατέρα, δωσ’ μου το μέρος της περιουσίας που μου ανήκει. Και τους μοίρασε τα υπάρχοντά του. Και ύστερα από λίγες ημέρες, ο νεότερος γιος, αφού τα μάζεψε όλα, αποδήμησε σε μια μακρινή χώρα•και εκεί διασκόρπισε την περιουσία του, ζώντας άσωτα. Και όταν τα ξόδεψε όλα, έγινε μεγάλη πείνα σ' εκείνη τη χώρα, κι αυτός άρχισε να στερείται. Τότε, πήγε και προσκολλήθηκε σε έναν από τους πολίτες εκείνης της χώρας• ο οποίος τον έστειλε στα χωράφια του για να βόσκει γουρούνια. Και επιθυμούσε να γεμίσει την κοιλιά του από τα ξυλοκέρατα που έτρωγαν τα γουρούνια• και κανένας δεν έδινε σ' αυτόν τίποτε. Και αφού ήρθε στον εαυτό του, είπε: Πόσοι μισθωτοί τού πατέρα μου έχουν περίσσιο ψωμί, και εγώ χάνομαι από την πείνα! Αφού σηκωθώ, θα πάω στον πατέρα μου, και θα του πω: Πατέρα, αμάρτησα στον ουρανό και μπροστά σου•και δεν είμαι πια άξιος να ονομαστώ γιος σου• κάνε με σαν έναν από τους μισθωτούς σου» (Λουκάς 15:11-20).
Αυτή είναι η ιστορία μας. Όλοι μας φύγαμε μακριά από το σπίτι του πατέρα. Πιστέψαμε πως μπορούσαμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις παραγνωρίζοντας ότι και οι ικανότητες μας, και αυτές δοσμένες από το Θεό ήταν. «Αμαρτήσαμε, και ανομήσαμε, και ασεβήσαμε, και αποστατήσαμε, και ξεκλίναμε από τις εντολές σου, και από τις κρίσεις σου» (Δανιήλ 9:5). Ο Ιησούς Χριστός θα μας πει ότι «χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα».Ποια είναι η λύση; Ποιο το φάρμακο;
Τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο: Ο άσωτος υιός συνειδητοποίησε την τραγικότητα της κατάστασης του και έκανε πράξη τις σκέψεις του. Ο πατέρας του δεν έμεινε αμέτοχος σ’ αυτή του την πράξη. «Και ο γιος είπε σ' αυτόν: Πατέρα, αμάρτησα στον ουρανό και μπροστά σου, και δεν είμαι πια άξιος να ονομαστώ γιος σου. Και ο πατέρας είπε στους δούλους του: Φέρτε έξω τη στολή την πρώτη, και ντύστε τον, και δώστε του δαχτυλίδι στο χέρι του, και υποδήματα στα πόδια. Και φέρνοντας το σιτευτό μοσχάρι, σφάξτε το, και αφού φάμε, ας ευφρανθούμε•επειδή, αυτός ο γιος μου ήταν νεκρός, και ξανάζησε• και ήταν χαμένος, και βρέθηκε. Και άρχισαν να ευφραίνονται» (Λουκάς 15:21-24).
Η μόνη λύση, το μόνο φάρμακο… μετάνοια και πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού που αποτελεί το μόνο δρόμο που οδηγεί προς τον Πατέρα: «Ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα ειμί δια εμού». Τα χρόνια περνούν, η αγκαλιά του πατέρα παραμένει ακόμα ανοιχτή. «Ιδού, ίσταμαι εις την θύραν και κρούω• εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν, θέλω εισέλθει προς αυτόν και θέλω δειπνήσει μετ' αυτού και αυτός μετ' εμού» (Αποκάλυψη 3:20).

Ο Ιησούς Χριστός  σχεδίασε το έργο της Σωτηρίας και ο Ίδιος το εκτέλεσε.

Ο Ιησούς Χριστός, σχεδίασε το έργο της Σωτηρίας και ο Ίδιος το εκτέλεσε. Μετά τη σταύρωσή Του και την ανάσταση Του, άνοιξε τα χέρια Του και κάλεσε κοντά Του κάθε άνθρωπο κουρασμένο και καταπιεσμένο.
Άλλωστε το είχε δηλώσει: «Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και εγώ θέλω σας αναπαύσει.» Ματθ. ια:28. Με αυτήν τη γενική πρόσκληση, κάλεσε κι εσένα και εμένα και κάθε άνθρωπο που θέλει να λάβει μέρος στην Ανάσταση των δικαίων και την αιώνια Ζωή, γενόμενος μέτοχος της αιωνίου Βασιλείας.
Σε μία παραβολή που ο Κύριός μας Ιησούς δίδαξε, αναφέρει ότι έστειλε δούλους να προσκαλέσουν τους προσκεκλημένους στους γάμους λέγοντας: «Έλθετε διότι ο γάμος είναι έτοιμος, τα σφακτά και όλα είναι έτοιμα». Αυτοί όμως δεν θέλησαν να έλθουν, αλλά μετέβησαν «οι μεν εις το εμπόριον αυτών, οι δε εις τον αγρόν αυτών» (βλ. Ματθαίος κβ:1-14). Τότε έστειλε άλλους δούλους και τους ξανακάλεσε, αλλά πάλι δεν ήθελαν να έλθουν. Μάλιστα ο ευαγγελιστής Λουκάς (βλ. ιδ:16-24) αναφέρει και συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είπε: «Αγρόν ηγόρασα και πάω να τον δω, παρακαλώ σε, έχε με παραιτημένο». Ο δεύτερος είπε: «Αγόρασα πέντε ζεύγη βοών και υπάγω να τα δοκιμάσω. Παρακαλώ σε, έχε με παραιτημένο». Ο τρίτος είπε: «Γυναίκα ενυμφεύφθην και δεν δύναμαι να έλθω». Τελικά ο Κύριος του γάμου είπε στους δούλους: «Υπάγετε εις τας οδούς και τους φραγμούς και καλέσατε όσους αν εύρητε, καλούς τε και κακούς». Οι δούλοι επέστρεψαν και ανέφεραν ότι κάλεσαν όλους όσους βρήκαν και τελικά εγεμίσθη το τραπέζι του γάμου.
Πόσες φορές μας καλεί ο Ιησούς Χριστός να πάμε κοντά Του και να πάρουμε τη θέση μας στη βασιλεία Του! Δεν μας καλεί για να Του προσφέρουμε, αλλά για να μας προσφέρει, θέλει να μας δώσει τη Σωτηρία, την αιώνια Ζωή και την αιώνια Βασιλεία χωρίς εμείς να του προσφέρουμε ανταλλάγματα.
Μα θα μου πείτε, «εμείς έχουμε ανάγκη σε τούτη τη ζωή να λύσουμε ορισμένα ζητήματα». Αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια, περπατάμε με τις δικές μας ημερομηνίες και μετράμε με το δικό μας ρολόι, διότι έχουμε τις άμεσες ανάγκες οι οποίες, πολλές φορές, δεν αναβάλλονται. Όταν είμαστε σε μια μεγάλη ανάγκη, είτε ασθένεια, είτε φτώχεια, είτε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, η μόνη επιθυμία που έχουμε, είναι να μας περάσει ο πόνος. Δεν έχουμε ενδιαφέρον για τίποτα άλλο. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, όμως, δε μιλάει για την αιωνιότητα παραβλέποντας την παρούσα ζωή του ανθρώπου.
Για μια στιγμή στέκεται μπροστά σε όλους και τους δηλώνει: «Αιτείτε και θέλει σας δοθή, ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε και θέλει σας ανοιχθή, διότι πας ο αιτών λαμβάνει, ο ζητών ευρίσκει και εις τον κρούοντα θέλει ανοιχθή», «Ποιος από σας όταν είναι πατέρας και το παιδί του ζητήσει ψωμί, θα του δώσει πέτρα; Αν του ζητήσει ψάρι θα του δώσει φίδι; Αν του ζητήσει αυγό θα του δώσει σκορπιό; Εάν εσείς πονηροί όντες δίδετε καλές δόσεις στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο πατέρας ο ουράνιος θα δώσει καλές δόσεις εις τους αιτούντας παρ’ Αυτού;». (βλ. Ματθαίος ζ:7-11, Λουκάς ια:9-13)
Επίσης είπε: «Ότι αν ζητήσετε παρά του Πατρός μου, εν τω ονόματί μου, θέλει σας δώσει». (Ιωάννης ις:23)
Δεν μιλάει για τη μετά θάνατον Ζωή, αλλά για την καθημερινή μας ζωή. Ο Ιάκωβος (ε:12-14) γράφει στην επιστολή του: «Κακοπαθεί τις μεταξύ σας, ας προσεύχεται, ευθυμεί τις ας ψάλλει, ασθενεί τις μεταξύ σας, ας προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας και ας προσευχηθώσι επ’ αυτών, αλείψαντες αυτόν με έλαιον και η μετά πίστεως ευχή θέλει σώσει τον πάσχοντα». Το Ευαγγέλιο δίνει λύσεις στις ανάγκες μας δια του Ιησού Χριστού, όμως όλα τελειώνουν στην προσωρινή ζωή που ζούμε. Οι κλήσεις του Χριστού, αφορούν και τη παρούσα ζωή μας στον κόσμο αυτό, αλλά κυρίως την μέλλουσα ζωή μας στην αιωνιότητα.
Πόσες φορές σε κάλεσε ο Χριστός να πας κοντά Του και να λάβεις τα πάντα και τελικά μια αιώνια Ζωή στην αιώνια Βασιλεία Του.

Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη ακαταστασία.

O Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την ανάστασή Του, έμεινε μαζί με τους μαθητές Του σαράντα ημέρες και τους έδειξε με πολλά τεκμήρια ότι Αυτός είναι που σταυρώθηκε και τώρα αναστημένος ζει.
«Εις τους οποίους και εφανέρωσεν εαυτόν ζώντα μετά το πάθος Αυτού δια πολλών τεκμηρίων εμφανιζόμενος εις αυτούς τεσσαράκοντα ημέρας και λέγων τα περί της βασιλείας του Θεού». Ανάμεσα στις εντολές που τους έδωσε «παρήγγειλε να μην απομακρυνθώσιν από Ιεροσολύμων, αλλά να περιμένωσι την επαγγελίαν του Πατρός την οποίαν ηκούσατε είπε, παρ’ εμού». «Διότι ο μεν Ιωάννης εβάπτισεν εν ύδατι, σεις όμως θέλετε βαπτισθή εν Πνεύματι Αγίω, ουχί μετά πολλά ταύτας ημέρας». Οι μαθητές ρώτησαν, «Κύριε τάχα εν τω καιρώ τούτω αποκαθιστάνεις την βασιλείαν εις τον Ισραήλ;» Ο Κύριος τους εξήγησε: «Δεν ανήκει εις εσάς να γνωρίζητε τους χρόνους ή τους καιρούς τους οποίους ο Πατήρ έθεσεν εν τη ιδία αυτού εξουσία, αλλά θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ’ υμάς και θέλετε είσθαι εις εμέ μάρτυρες και εν Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης». βλ.Πράξεις α:3-9
Είμαστε σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε μια ακαταστασία μεγάλη με όλα τα σημεία των εσχάτων ημερών σε ενέργεια. Όλοι υποφέρουμε από τη συμπεριφορά της κοινωνίας μας που μοιάζει με τους ανθρώπους τους προ του κατακλυσμού του Νώε. «Έπινον, ενύμφευον, ενυμφεύοντο μέχρι της ημέρας, καθ’ ην ο Νώε εισήλθεν εις την κιβωτόν και ήλθε ο κατακλυσμός και απώλεσεν άπαντας». Λουκάς ιζ:27,28
Είμαστε όλοι κάτω από έναν κίνδυνο και «επί της γης στενοχωρία εθνών εν απορία», «και οι άνθρωποι θέλουσι αποψυχεί εκ του φόβου και προσδοκίας των επερχομένων δεινών εις την οικουμένην». Λουκάς κα: 23,26. Το μίσος, η αδικία και η σαρκολατρεία κάνουν τη ζωή μας δύσκολη και επικίνδυνη.
Χρειαζόμαστε δύναμη. Τη δύναμη της Πεντηκοστής, τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που έλαβαν και οι απόστολοι την ημέρα της Πεντηκοστής για να αντιμετωπίσουν τα θηρία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τη μισαλλοδοξία των αρχιερέων και ιερέων της Ιουδαϊκής θρησκείας.
Κανείς δε θα μπορούσε να φαντασθεί ότι δώδεκα ψαράδες που ξεκίνησαν από το ανώγειο της Ιερουσαλήμ θα διέδιδαν το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι πίστεψαν στο Χριστό, μετανόησαν, αναγεννήθηκαν, έλαβαν Πνεύμα Άγιο και ακολούθησαν με αυταπάρνηση το Ευαγγέλιο του Χριστού, χωρίς να φοβηθούν τα βασανιστήρια και το θάνατο που τους απειλούσε. Κήρυξαν το Ευαγγέλιο στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο, χωρίς να διαθέτουν τα σημερινά μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας. Ούτε τηλέφωνα είχαν να συνεννοηθούν, ούτε αυτοκίνητα για να τρέξουν, ούτε μια εφημερίδα για να μαθαίνουν τα νέα. Μόνο επιστολές λάβαιναν από τους αποστόλους, οι οποίοι τους παρακαλούσαν, όταν τη διαβάσουν, να τη δώσουν και σε άλλη εκκλησία να τη διαβάσει. Έγραφε ο απόστολος Παύλος στους Κολοσσαείς: «Και αφού αναγνωσθή μεταξύ σας η επιστολή, κάμετε να αναγνωσθή και εν τη εκκλησία των Λαοδικέων και την εκ Λαοδικείας να αναγνώσητε και σεις». Κολοσσαείς δ:16
Η δύναμη που πρέπει να λάβουμε δεν υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, αλλά έρχεται από τον ουρανό. Πολλοί μιλούν για δυνάμεις που διαθέτει ο άνθρωπος μέσα του και όταν εκδηλωθούν, γίνονται τεράστιες. Αυτό είναι μεγάλη πλάνη. Ο άνθρωπος διαθέτει ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να υπερβούν τα ανθρώπινα μέτρα. Το Ευαγγέλιο μας συνιστά να ζητήσουμε δύναμη από τον ουρανό για να μπορέσουμε να υπερνικήσουμε τα πάντα και να σταθούμε.
Φεύγοντας ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός για τον ουρανό, λίγο πριν την ανάληψη, είπε στους μαθητές Του: «Σεις είσθε μάρτυρές τούτων. Και ιδού εγώ αποστέλλω την επαγγελίαν του Πατρός μου εφ’ υμάς. Σεις δε καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ, εωσού ενδυθήτε δύναμιν εξ’ ύψους». Λουκάς κδ:48-50
Όταν ο Κύριος λέει «δύναμιν εξ’ ύψους», δεν εννοεί κάποια αυθυποβολή ή συναισθηματική κατάσταση. Εννοεί αυτό το οποίο γράφει: «Και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου και ήρχισαν να λαλώσιν ξένας γλώσσας καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν». Πράξεις β:4
Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος και η πλήρωση των πιστών με το Άγιο Πνεύμα είναι μία πραγματικότητα χειροπιαστή και εκείνος που λαβαίνει γνωρίζει πάρα πολύ καλά.
Χρειαζόμαστε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, διότι ο Κύριος έρχεται.

Θέλεις να γνωρίσεις τον Ιησού Χριστό;

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια άρνηση μέσα τους για το Θεό. «Ποιος Θεός;» λένε.
Ο Θεός που δημιούργησε τον ουρανό, τη γη και όλες τις υπάρξεις που βρίσκονται πάνω στη γη. Ο Θεός που έστειλε τον Ιησού Χριστό από τον ουρανό για να μας βρει και να μας διδάξει όλη την αλήθεια, ώστε να μην ψηλαφούμε μέσα στο σκοτάδι σαν τυφλοί. Ο Θεός που μας αγάπησε τόσο πολύ, «ώστε έδωκε τον Υιόν Αυτού το Μονογενή να σταυρωθεί για να μην απολεσθεί πας ο πιστεύων εις Αυτόν, αλλά να έχει ζωήν αιώνιον».
Αυτόν τον Θεό θέλεις να Τον γνωρίσεις; Τον Υιόν Του τον Ιησού Χριστό το Σωτήρα του κόσμου, θέλεις να Τον γνωρίσεις;
Εκατομμύρια νέοι μάρτυρες του Χριστού ομολογούν ότι Τον γνώρισαν και άλλαξε η ζωή τους. Τους γέμισε αγάπη, χαρά, ειρήνη, τους θεράπευσε από αρρώστιες, όχι μόνο τις ψυχολογικές, αλλά και τις σωματικές. Άλλοι ομολογούν πως τους αποτοξίνωσε και τους ελευθέρωσε από το αλκοόλ, από το τσιγάρο, από τα ναρκωτικά, από τη χαρτοπαιξία, από τη σαρκικότητα και διάφορες φοβερές διαστροφές.
Όλοι δηλώνουν ότι από τότε που γνώρισαν το Χριστό, άρχισε μια νέα ζωή γεμάτη ευλογία και δημιουργικότητα και από τότε γνωρίζουν γιατί ζουν και πού θα τελειώσουν, στην αιώνια ζωή, στην αιώνια κληρονομιά και παντοτινή ευτυχία. Όλοι έχουν την απορία: «Πώς θα γνωρίσω το Χριστό;» Ο φύλακας των Φιλίππων ρώτησε τον απόστολο Παύλο: «Τι πρέπει να κάμω διά να σωθώ;»
Την ημέρα της Πεντηκοστής με το κήρυγμα του απόστολου Πέτρου ήλθε εις κατάνυξιν η καρδία αυτών και ρώτησαν: «Τι πρέπει να κάμωμεν άνδρες αδελφοί;»
Στην πρώτη περίπτωση ο απόστολος Παύλος απάντησε: «Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και θέλεις σωθεί συ και ο οίκος σου» Πράξεις ιστ:30,31. Στη δεύτερη περίπτωση ο απόστολος Πέτρος απάντησε: «Μετανοήσατε (αφού επιστεύσατε), και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος». Πράξεις β:37,38
Επειδή πολλοί δεν έχουν ακούσει και δεν έχουν καταλάβει πως μπορούν να γνωρίσουν το Χριστό, αν θέλουν να Τον γνωρίσουν, θα κάνουν δυο απλά πράγματα. Πρώτα να αρχίσουν να διαβάζουν το Ευαγγέλιο κάθε μέρα, την Καινή Διαθήκη του Ιησού Χριστού. Όχι οποιαδήποτε θρησκευτικά βιβλία, αλλά το Λόγο του Θεού, το Ευαγγέλιο. Και δεύτερον όταν έχουν ευκαιρία να γονατίσουν λίγο και να μιλήσουν δυο λόγια στο Θεό, δια Ιησού Χριστού.
Ο Ίδιος ο Χριστός θα φροντίσει για σένα και θα έλθει να σε βρει. Θα φανερωθεί και θα σου αποκαλυφθεί. Διότι ο Θεός δεν ανακαλύπτεται με μέσα επιστημονικά και με πειράματα, αλλά αποκαλύπτεται σε όποιον άνθρωπο Τον θέλει και Τον επικαλείται. «Και πας όστις επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου θέλει σωθή». Πράξεις β:21
Ζήτησε τον Ιησού Χριστό και θα σου φανερωθεί. Άρχισε να διαβάζεις το Ευαγγέλιο και να προσεύχεσαι και θα δεις τι θα γίνει στη ζωή σου.
Ο Ησαΐας γράφει: «Ζητείτε τον Κύριον, ενόσω δύναται να ευρεθή, επικαλείσθε Αυτόν ενόσω είναι πλησίον». Ησαΐας νε:6
Είναι αλήθεια ότι δεν θα μπορούμε πάντοτε, να γνωρίσουμε το Χριστό, διότι ο καιρός περνάει και η ευκαιρία χάνεται. «Νυν καιρός ευπρόσδεκτος, νυν ημέρα σωτηρίας».
Το αύριο δεν είναι δικό μας, διότι δε γνωρίζουμε τίποτα για το μέλλον της ζωής μας και για την πορεία του σώματός μας και όταν δεν έχουμε διδαχθεί τον αλήθεια του Ευαγγελίου, είμαστε σαν «απολωλότα πρόβατα», μη έχοντα ποιμένα.
Άρχισε από σήμερα να διαβάζεις το Ευαγγέλιο και γονάτιζε όταν έχεις ευκαιρία στο δωμάτιό σου και μίλα στο Θεό και Πατέρα να σου αποκαλύψει τον Ιησού Χριστό.

Υπάρχει Άφθονο έλεος, άφθονη χάρις, άφθονη αγάπη, άφθονη συγχώρεση, άφθονη αγκαλιά, άφθονα σπλάχνα στο σπίτι του Πατέρα.

O άσωτος υιός έφυγε από το σπίτι του Πατέρα με όνειρα και φιλοδοξίες. Θα τα καταφέρω μόνος μου! Δεν έχω ανάγκη τον Πατέρα, δεν έχω ανάγκη το σπίτι του Πατέρα! Μόνος μου θα τα καταφέρω καλύτερα από αυτούς!
Ξαφνικά το φως που υπήρχε στο σπίτι του Πατέρα το είδε για σκοτάδι, και το σκοτάδι έξω από το σπίτι το είδε για φώς. Αναχωρεί λοιπόν με το ανήκον μέρος της περιουσίας... Το ανήκον μέρος της περιουσίας! Ποιος εργάστηκε για αυτήν την περιουσία; Ο άσωτος υιός, ο πρεσβύτερος υιός, ή μήπως ο Πατέρας; Ποιανού είναι αυτή η περιουσία, και γιατί του ανήκει;
Ο άσωτος υιός καθώς αναχωρεί αφήνοντας πίσω το σπίτι του Πατέρα, ποτέ δεν φανταζότανε τι θα επακολουθούσε. Σε λίγο τα πάντα καταρρέουν. Η περιουσία έγινε μια χαμένη περιουσία. Ο γιός ένας χαμένος γιός.
Και ξαφνικά σαν να ξύπνησε από έναν βαθύ ύπνο. «Ελθών εις εαυτόν». Ήρθε στον εαυτό του. Από που ήρθε στον εαυτό του; Που ήταν τόσο καιρό; Ο άσωτος υιός ήταν στην παραφροσύνη. Ο παράφρον άνθρωπος δεν ξέρει τι κάνει, δεν γνωρίζει ότι είναι παράφρον. Όταν όμως έρχεται στον εαυτό του, τότε επιστρέφει στην πραγματικότητα και στην ορθή κρίση.
Δύο σκέψεις ήταν αυτές που οδήγησαν τον άσωτο υιό να έρθει στον εαυτό του, να αφήσει την παραφροσύνη και να επιστρέψει στην ορθή κρίση, στην λογική και στην πραγματικότητα. Η πρώτη, «είμαι πεινασμένος» σκεφτότανε, «πεινάω, δεν έχω να φάω». Η δεύτερη σκέψη ότι στο σπίτι του Πατέρα υπάρχει τόση αφθονία, ώστε περισσεύουσιν άρτου! Όχι μόνο δεν πεινάνε αλλά υπάρχει αφθονία! Όχι μόνο υπάρχει αφθονία αλλά περισσεύουσιν! Δύο σκέψεις. Πείνα - Αφθονία.
Είναι αλήθεια, στο σπίτι του Πατέρα εκτός από φαγητό υπάρχουν και άλλα καλά πράγματα. Ο αμαρτωλός μπορεί να βρει ότι χρειάζεται σε αυτό το σπίτι. Να βρει ψωμί, να βρει νερό, να βρει έλεος, να βρει χάρη, να βρει συγχώρεση. Χωρίς αυτό το σπίτι χωρίς αυτόν τον Πατέρα ο αμαρτωλός πεθαίνει. Ο ίδιος μακριά από το σπίτι θα μείνει έρημος, μόνος και φτωχός.
Ο άσωτος υιός παίρνει την σωστή απόφαση:«Θα επιστρέψω στο σπίτι του Πατέρα».
Οι σωστές αποφάσεις οι λογικές αποφάσεις παίρνονται όταν ο άνθρωπος έρχεται εις εαυτόν. Τότε μετανοεί, αναγνωρίζει το λάθος του, η καρδιά του ταπεινώνεται, και επιστρέφει από εκεί που έφυγε. Υπάρχει αφθονία, αφθονία, αφθονία στο σπίτι του Πατέρα. Άφθονο έλεος, άφθονη χάρις, άφθονη αγάπη, άφθονη συγχώρεση, άφθονη αγκαλιά, άφθονα σπλάχνα, δεν υπάρχει τίποτε περιορισμένο, όλα είναι άφθονα και περισσεύουνε στο σπίτι του Πατέρα.
«Θα επιστρέψω και θα ζητήσω συγχώρεση και φαγητό. Δεν θέλω τίποτα άλλο, μόνο συγχώρεση και φαγητό». «Θα επιστρέψω στο σπίτι του Πατέρα»
«Ελθών δε εις εαυτόν, είπε, Πόσοι μισθωτοί του Πατρός μου περισσεύουσιν άρτον, και εγώ χάνομαι υπό της πείνης». Λουκάς ιε:17

Τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;

Η ερώτηση που βρίσκεται σε όλων των ανθρώπων το μυαλό και τα χείλη, είναι αυτή: «Τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;»
Την ίδια ερώτηση έκαναν και την ημέρα της Πεντηκοστής αυτοί που άκουσαν το κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου. Γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις των αποστόλων: «Αφού δε ήκουσαν ταύτα, ήλθεν εις κατάνυξιν η καρδία αυτών, και είπον προς τον Πέτρον και τους λοιπούς αποστόλους• Τι πρέπει να κάμωμεν, άνδρες αδελφοί; Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς• Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος.» Πράξεις β:37-38
Ο δε απόστολος Παύλος και ο Σίλας, όταν ο φύλακας των Φιλίππων ρώτησε, «κύριοι τι πρέπει να κάμω δια να σωθώ;» απάντησαν: «Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και θέλεις σωθή, συ και ο οίκος σου». Οι απόστολοι αυτοί έδωσαν τις ίδιες απαντήσεις, διότι ο ίδιος ο Κύριος όταν τους απέστειλε τους είπε: «Υπάγετε εις όλον τον κόσμον και κηρύξατε το ευαγγέλιον εις όλην την κτίσιν. Όστις πιστεύση και βαπτισθή θέλει σωθή, όστις όμως απιστήση θέλει κατακριθή.» Μάκρος ιστ:15-16
Και εμείς απαντούμε σε κάθε άνθρωπο ειλικρινή που θέλει να σωθεί, στο ερώτημα, «Τι πρέπει να κάμω για να σωθώ;»Πίστεψον στον Κύριο Ιησού Χριστό ότι είναι ο Υιός του Θεού του ζώντος, ότι σταυρώθηκε για σένα επάνω στο σταυρό του Γολγοθά, ότι αναστήθηκε και τώρα ζει εκ δεξιών του Πατρός και «μεσιτεύει υπέρ ημών» και ότι η Διαθήκη Του, το Ευαγγέλιο, είναι η μόνη αλήθεια που πρέπει να ακολουθήσεις.
Να μετανοήσεις και να παρατήσεις όλες τις αμαρτίες σου και τα πάθη σου. Να κάνεις δηλαδή μια μεταβολή 180ο χωρίς να λογαριάσεις τις συνέπειες και να ακολουθήσεις ό,τι γράφει το Ευαγγέλιο. Τη δύναμη θα σου τη δώσει ο Κύριος. Εσύ θα βάλεις τη θέληση.
Να βαπτισθείς στο νερό «εις άφεσιν αμαρτιών», για να θάψεις τον παλαιό άνθρωπο. Ο Ιησούς Χριστός μας έθεσε τους όρους της Σωτηρίας, «Όστις πιστεύση και βαπτισθή, θέλει σωθή». Αυτό σημαίνει ότι «όστις πιστεύση» και δεν βαπτισθεί, δεν θα σωθεί. Όσοι φέρνουν αντιρρήσεις, το κάνουν γιατί δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της Σωτηρίας και αυταπατώνται.
Θα μου πείτε, γιατί τότε στον φύλακα ο απόστολος Παύλος είπε: «Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και θέλει σωθή;» Αμέσως πιο κάτω στο εδάφιο 33, μας πληροφορεί ο Λόγος του Θεού: «Και εβαπτίσθη ευθύς αυτός και πάντες οι αυτού». Πράξεις ιστ:33
Στη συνέχεια, ο Κύριος θα σε βαπτίσει στο Πνεύμα Του το Άγιο, θα σε θεραπεύσει, θα απαντήσει στα αιτήματά σου και συ θα μένεις στο Λόγο του Ευαγγελίου, θα έχεις κοινωνία με πιστούς και αγίους αδελφούς, θα λαβαίνεις Θεία Κοινωνία κάθε Κυριακή, θα προσεύχεσαι και καλή αντάμωση στον Ουρανό.

Η αγάπη και φιλευσπλαχνία του Χριστού.

«Σε όλες τις θλίψεις τους θλιβόταν, και ο άγγελος της παρουσίας του τους έσωσε στην αγάπη του και στην ευσπλαχνία του» (Ησαΐας 63:9)
Στην επίγεια παρουσία Του ο Χριστός επέδειξε έναν πλούτο συναισθημάτων όπως χαρά, λύπη, αγαλλίαση, αδημονία, οργή κ.α.. Δεσπόζουσα θέση όμως μεταξύ των συναισθημάτων του Κυρίου είχε η φιλευσπλαχνία Του. Αναγνωρίζοντας κανείς στη Γραφή τις περιπτώσεις που πραγματικά κίνησαν τα σπλάχνα του Χριστού μπορεί να έχει θάρρος και βέβαιη ελπίδα ότι ο -αιώνια ίδιος (Εβραίους 13:8)- Χριστός νοιάζεται και για τις δικές του δυσκολίες. Μερικές από τις περιπτώσεις που ανέδειξαν τη φιλευσπλαχνία του Χριστού ήταν…
Ο ΠΟΝΟΣ
Διαβάζουμε, «Και όταν ο Ιησούς βγήκε έξω, είδε ένα μεγάλο πλήθος, και σπλαχνίστηκε γι’ αυτούς, και θεράπευσε τους αρρώστους τους» (Ματθαίος 14:14). Λίγο νωρίτερα ο Χριστός είχε αποσυρθεί προσωρινά για την ασφάλειά Του (Ματθαίος 14:13). Όταν όμως είδε τα πλήθη που τον ακολούθησαν και μαζί έφεραν και τους αρρώστους τους, σπλαχνίστηκε αυτούς στον πόνο τους, άλλαξε τα σχέδιά Του και εκθέτοντας τον εαυτό Του στον κίνδυνο και την ταλαιπωρία, τους ευλόγησε θεραπεύοντάς τους (βλ. κ. Ρωμαίους 15:1-3). Ο πόνος και η ταλαιπωρία κίνησαν τα σπλάχνα του Χριστού και στην περίπτωση θεραπείας των δυο τυφλών (βλ. Ματθαίος 20:30-34).
Η ΛΥΠΗ
Η λύπη είναι ένα άλλο στοιχείο που δεν περνάει ποτέ «απαρατήρητο» από το βλέμμα του Κυρίου. Διαβάζουμε για το περιστατικό που συνέβη καθώς ο Ιησούς πορεύονταν στην πόλη Ναΐν: «Και καθώς πλησίασε στην πύλη της πόλης, να! φερόταν έξω ένας νεκρός, ένας μονογενής γιος της μητέρας του, κι αυτή ήταν χήρα… όταν την είδε ο Κύριος, τη σπλαχνίστηκε, και της είπε: Μη κλαις. Και πλησιάζοντας άγγιξε το νεκροκρέβατο… και είπε: Νεανίσκε, σε σένα λέω, σήκω επάνω. Και ο νεκρός ανακάθησε… και τον έδωσε στη μητέρα του» (βλ. Λουκάς 7:11-15). Η υπερβάλλουσα λύπη της χήρας που έχασε το μοναδικό της παιδί προκάλεσε τη φιλευσπλαχνία του Χριστού. Κανείς δεν ζήτησε από τον Χριστό να κάνει κάτι (πχ., βλ. Λουκάς 8:41-56) για τον ανείπωτο πόνο αυτής της χήρας, ούτε οι μαθητές, ούτε το πλήθος, ούτε καν η ίδια η μητέρα. Ο Κύριος με δική Του πρωτοβουλία «βρέθηκε από αυτούς που δεν τον ζήτησαν» (βλ. Ησαΐας 65:1) για να ευεργετήσει μια συντετριμμένη καρδιά στο τραγικό της αδιέξοδο.
Η ΠΕΙΝΑ
Οι φυσικές ανάγκες των ανθρώπων κινούν επίσης τα σπλάχνα του Χριστού. Διαβάζουμε, «Και ο Ιησούς, αφού προσκάλεσε τους μαθητές του, είπε: Σπλαχνίζομαι για το πλήθος, επειδή τρεις ημέρες μένουν ήδη κοντά μου, και δεν έχουν τι να φάνε και να τους απολύσω νηστικούς δεν θέλω, μήπως και αποκάμουν στον δρόμο» (Ματθαίος 15:32). Ο άνθρωπος μπορεί να είναι αναπαυμένος στη βεβαιότητα της φιλευσπλαχνίας του Χριστού που έχει την εξουσία να του δώσει όλα όσα χρειάζεται και σε περιόδους στέρησης θα χορηγήσει πλούσια σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η ΜΟΝΑΞΙΑ
Έπειτα διαβάζουμε την ιστορία της θεραπείας του λεπρού: «Και έρχεται σ’ αυτόν ένας λεπρός, παρακαλώντας τον, και γονατίζοντας μπροστά του, και λέγοντάς του, ότι: Αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις» (Μάρκος 1:40). Μια από τις χειρότερες συνέπειες της λέπρας ήταν ότι ο ασθενής έπρεπε να ζει μόνος του μακριά από την κοινωνία και την οικογένειά του, τη συγγένεια και τους πνευματικούς αδελφούς του, καθώς διαβάζουμε, «…θα κατοικεί μόνος έξω από το στρατόπεδο» (Λευιτικό 13:46). Τότε, «ο Ιησούς, επειδή τον σπλαχνίστηκε, άπλωσε το χέρι του, και τον άγγιξε, και του λέει: Θέλω, να καθαριστείς» (Μάρκος 1:41). Από το νόμο ήταν θεωρούμενο ως ακάθαρτο να αγγίξει κανείς κάποιον άνθρωπο λεπρό (πχ. βλ. Αριθμοί 5:2-3). Το γεγονός ότι ο Ιησούς τον άγγιξε ήταν απόδειξη της φιλευσπλαχνίας Του και της εξουσίας Του για θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας: «Και καθώς το είπε αυτό, η λέπρα έφυγε αμέσως απ’ αυτόν, και καθαρίστηκε» (Μάρκος 1:42).
Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ
Άλλο ένα στοιχείο που βλέπουμε να κινεί τα σπλάχνα του Κυρίου είναι η ταλαιπωρία, ο διασκορπισμός και η αποξένωση του ανθρωπίνου γένους. Διαβάζουμε, «Και ο Ιησούς περιερχόταν όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις... Και βλέποντας τα πλήθη, σπλαχνίστηκε γι’ αυτά, επειδή ήσαν βασανισμένα και σκορπισμένα σαν πρόβατα που δεν είχαν ποιμένα» (Ματθαίος 9:35-36). Τη λύση ξανά τη δίνουν τα σπλάχνα του Χριστού ο οποίος είναι ο καλός ποιμένας που οδηγεί και φροντίζει όλες τις ανάγκες του ποιμνίου Του μέχρι τον τελικό προορισμό που είναι η βασιλεία των ουρανών (Ιωάννης 10:11-14, Ψαλμοί 23, Ιεζεκιήλ 34:12).

Έχουμε ανάγκη από Σωτηρία και όχι από κάποια θρησκεία.

Η θρησκεία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής, σε όλες τις εκδηλώσεις της και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Παντού υπάρχουν τόποι λατρείας του Θεού και χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Άλλοι γιατί πιστεύουν πραγματικά και με επίγνωση και αισθάνονται την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με το Θεό και άλλοι ασυναίσθητα ή ακόμη και υποχρεωτικά, αφού δεν θέλουν να δείξουν στους άλλους ανθρώπους ότι είναι άθεοι.
Δεν νομίζω πως επαναπαύονται -αυτοί που πιστεύουν αληθινά- με την εκτέλεση «των τυπικών θρησκευτικών καθηκόντων». Kαι μάλιστα μερικοί κάθε Χριστούγεννα και κάθε Πάσχα. Πολλοί είναι ευχαριστημένοι και από τη θρησκεία τους και από το σύστημα που ακολουθούν και από τον εαυτό τους. Μπορεί να καυχώνται κιόλας ότι η δική τους θρησκεία είναι η καλύτερη.
Όμως αγαπημένοι μας φίλοι και αδελφοί, ο Χριστός δεν ήρθε να δώσει στον κόσμο άλλη μια θρησκεία στις τόσες θρησκείες που υπήρχαν και υπάρχουν.
Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να βρει τους ανθρώπους, να τους πληροφορήσει για την κατάσταση που επικρατεί στον ουράνιο κόσμο, για την κατάσταση που επικρατεί επάνω στη γη και να τους σώσει. Μας πληροφορεί λοιπόν ο Ιησούς Χριστός ότι ο Θεός είναι άγιος και οι κάτοικοι του ουρανού άγιοι. Και για να λάβει μέρος ο άνθρωπος στην Ουράνια Βασιλεία πρέπει να γίνει και αυτός άγιος.
Για να γίνει λοιπόν άγιος ο άνθρωπος που είναι αμαρτωλός, γεμάτος κακία, μίσος, πονηρία και σαρκολατρεία, πρέπει να πιστέψει στο Χριστό, να μετανοήσει και να ακολουθήσει τη Διαθήκη που έφερε ο ίδιος από τον ουρανό, το Ευαγγέλιο.
Επειδή ο άνθρωπος όμως έχει το αίσθημα της ενοχής μπροστά στον άγιο Θεό και θεωρεί τον εαυτό του άξιο καταδίκης, ο Χριστός σταυρώθηκε επάνω στο σταυρό του Γολγοθά και βάστηξε όλες τις αμαρτίες, όλων των ανθρώπων, όλων των αιώνων και όλων των εποχών. Έτσι αντικατέστησε τον αμαρτωλό άνθρωπο, στην καταδίκη του. Τώρα μπορεί κάθε άνθρωπος αν θέλει, να σωθεί. Αυτός είναι ο σκοπός του Χριστού, να μας σώσει από την αμαρτία και να μας κάνει αγίους.
Ο απόστολος Παύλος, πρώην αμαρτωλός και διώκτης του Χριστού γράφει:
«Πιστός ο Λόγος και πάσης αποδοχής άξιος, ότι ο Ιησούς Χριστός ήλθεν εις τον κόσμον διά να σώση τους αμαρτωλούς, των οποίων πρώτος είμαι εγώ, αλλά δια τούτο ελεήθην, δια να δείξη ο Ιησούς Χριστός εις εμέ πρώτον την πάσαν μακροθυμίαν, εις παράδειγμα των μελλόντων να πιστέυσωσιν εις αυτόν εις ζωήν αιώνιον» Α΄ Τιμόθεου α:15-17.
Σημασία λοιπόν, δεν έχει αν έχεις θρησκεία ούτε σε ποιο δόγμα ανήκεις. Σημασία έχει αν σ’ έσωσε ο Χριστός. Σ’ έσωσε; Τον ζήτησες; Τον βρήκες; Πίστεψες; Μετανόησες; Έγινες ένας πραγματικός χριστιανός, άγιος και καθαρός; Ή καυχάσαι στην εκκλησία σου ότι είναι η καλύτερη (και μπορεί να είναι) κι εσύ μένεις μέσα στην αμαρτία, βλαστημάς αυτό που πιστεύεις κι είσαι έτοιμος για την κόλαση; Τί θα ωφεληθείς από την θρησκεία σου, αν δεν σε σώσει ο Χριστός; Και πώς θα σε σώσει ο Χριστός αν δεν μετανοήσεις και αφήσεις την παρανομία;
Ας μη γελιόμαστε. Ο Χριστός θα έρθει να παραλάβει αγίους ανθρώπους, που Τον ακολουθούν με πίστη και αυταπάρνηση.
Βεβαίως ο άνθρωπος δεν έχει τη δύναμη. Ο άνθρωπος όμως δεν καλείται να βάλει τη δύναμη, αλλά να πιστέψει «…εις τον δυνάμενον να σας φυλάξη απταίστους και να σας στήση κατενώπιον της δόξης αυτού αμώμους εν αγαλιάσει» Ιούδας:23.

Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει.

 «Αν, λοιπόν, ο Υιός σας ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωάννης 8:36)
Διαβάζουμε στη Γραφή ότι ο Ιησούς Χριστός έλεγε στους Ιουδαίους που είχαν πιστέψει σ' αυτόν, «Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:31-32).Τι είναι όμως αλήθεια και από τι ελευθερώνει; Σχετικό ερώτημα απηύθυνε και ο Πιλάτος όταν ανέκρινε τον Χριστό, «Τι είναι αλήθεια» (Ιωάννης 18:38); Γνωρίζουμε από τη Γραφή ότι αλήθεια δεν είναι οι ανθρώπινες απόψεις, εμπνεύσεις και στοχασμοί ανεξάρτητα πόσο αγαθοί και ευσεβείς μπορεί να φαίνονται. Για παράδειγμα, ο απ. Παύλος έγραψε, «Εγώ μεν στοχάστηκα μέσα μου ότι, έπρεπε να πράξω πολλά ενάντια στο όνομα του Ιησού του Ναζωραίου. Το οποίο και έπραξα…» (Πράξεις 26:9-10).
Ο Ιησούς Χριστός είπε, «…γι' αυτό ήρθα στον κόσμο, προκειμένου να δώσω μαρτυρία για την αλήθεια» (Ιωάννης 18:37).Σε άλλο σημείο ο Χριστός είπε προσευχόμενος στον Πατέρα Θεό, «…ο λόγος ο δικός σου είναι αλήθεια» (Ιωάννης 17:17). Παράλληλα ο Χριστός ως ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού (Ιωάννης 1:14) είπε, «…Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή…» (Ιωάννης 14:6. Βλ. κ Ματθαίος 15:8-9,κ.α.). Ο Λόγος του Θεού που είναι η αλήθεια ελευθερώνει…
Διαβάζουμε τα λόγια του αγγέλου στον Ιωσήφ, «…θα γεννήσει [η Μαριάμ]έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού επειδή, αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους» (Ματθαίος 1:21). Αργότερα ο Ιωάννης ο βαπτιστής όταν είδε τον Χριστό είπε,«Δέστε, ο Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννης 1:29. Βλ. κ. Πράξεις 3:19, Τίτο 2:14, Α' Ιωάννου 1:7).
Εκτός από την ελευθερία που δίνει ο Χριστός από τις αμαρτίες ως πλήθος διακριτών πράξεων, ο Λόγος του Θεού ελευθερώνει και από τηνεξουσία της αμαρτίας ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να εργάζεται τη δικαιοσύνη του Θεού: «…υπήρχατε δούλοι της αμαρτίας, πλην υπακούσατε από καρδιάς στον τύπο της διδασκαλίας… Και αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι στη δικαιοσύνη…» (Ρωμαίους 6:17-18, 22. Βλ. κ. Α' Πέτρου 1:22).
Διαβάζουμε, «Επειδή, ο νόμος του Πνεύματος της ζωής, η οποία υπάρχει στον Ιησού Χριστό, με ελευθέρωσε από τον νόμο της αμαρτίας και του θανάτου» (Ρωμαίους 8:2) και,«Ο δε Κύριος είναι το Πνεύμα• και όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί ελευθερία» (Β' Κορινθίους 3:17. Βλ. κ. Ιωάννης 16:13-15, Β' Θεσσαλονικείς 2:13).
Η αλήθεια του Λόγου ελευθερώνει τον άνθρωπο από τις εσφαλμένες αντιλήψεις που ο ίδιος έχει αλλά και από εκείνες που οι άλλοι προσπαθούν να τον διδάξουν και που ως κίνδυνο έχουν μέχρι και την απώλεια της ψυχής του όπως...
Διαβάζουμε, «Αυτός ο λαός με πλησιάζει με το στόμα τους και με τιμά με τα χείλη η καρδιά τους, όμως, απέχει μακριά από μένα μάταια μάλιστα με σέβονται, διδάσκοντας διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων» (Ματθαίος 15:8-9).
Η Γραφή λέει, «Επειδή, οι βουλές μου δεν είναι βουλές σας ούτε οι δρόμοι σας οι δικοί μου δρόμοι, λέει ο Κύριος. Αλλ' όσο ψηλοί είναι οι ουρανοί από τη γη, έτσι και οι δρόμοι μου είναι ψηλότεροι από τους δρόμους σας, και οι βουλές μου από τις δικές σας βουλές» (Ησαΐας 55:8-9) και «Yπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του φέρνουν σε θάνατο (Παροιμίες 14:12).
Ο απ. Παύλος γράφει, «Το Πνεύμα, μάλιστα, λέει με σαφήνεια, ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων, διαμέσου της υπόκρισης ψευδολόγων, που έχουν τη συνείδησή τους καυτηριασμένη»(Α' Τιμόθεο 4:1-2. Βλ. κ. Β' Πέτρου 2:1-3, Β' Θεσσαλονικείς 2:1-12).
Η αλήθεια του Λόγου όμως ελευθερώνει από τους κινδύνους αυτούς όπως διαβάζουμε, «Λύχνος στα πόδια μου είναι ο λόγος σου, και φως στα μονοπάτια μου» (Ψαλμοί 119:105).
Ακόμη, ο Ιησούς Χριστός που είναι η αλήθεια, ελευθερώνει τον πιστό από τη μέλλουσα οργή όπως διαβάζουμε, «…να προσμένετε τον Υιό του [Θεού]από τους ουρανούς, που τον ανέστησε από τους νεκρούς, τον Ιησού, που μας ελευθερώνει από τη μέλλουσα οργή» (Α' Θεσσαλονικείς 1:10).

Γιατί δεν επιστρέφεις; γιατί δε σηκώνεσαι;

Είπε ο Θεός στον Ιερεμία να πει στο λαό Του: «Και θέλεις ειπεί προς αυτούς, Ούτω λέγει ο Κύριος, Εάν τις πέση, δεν σηκόνεται; Εάν τις εκκλίνη, δεν θέλει επιστρέψει;» Ιερεμίας η:4.
Πόσο απλά και πετυχημένα μιλάει ο Θεός στον άνθρωπο! Έπεσες; Γιατί δε σηκώνεσαι; Πλανήθηκες; Γιατί δε γυρίζεις πίσω; Έπεσες στην αμαρτία, μπλέχτηκες σε κυκλώματα ανομίας, έχασες τα πάντα; Το ερώτημα του Θεού είναι απλό. Γιατί δε σηκώνεσαι; Σκόνταψες και έπεσες. Θα μείνεις πεσμένος εκεί που έπεσες, αφού έχεις τη δυνατότητα να σηκωθείς; Δε μπορείς, παρά θα σπεύσεις να σηκωθείς, να ξεσκονίσεις τα ρούχα σου και να συνεχίσεις την πορεία σου.
Ο Θεός ο οποίος ρωτάει τον άνθρωπο, το θεωρεί πολύ εύκολο και μάλιστα απορεί, γιατί κάθεσαι πεσμένος, απογοητευμένος, θλιμμένος και απελπισμένος. Το ίδιο συμβαίνει όταν έγινε και ξέφυγες από την ορθή οδό και ανακαλύπτεις ότι έκανες λάθος, πλανήθηκες. Γιατί δεν επιστρέφεις πίσω από την αρχή; Γιατί δεν αρχίζεις την ημέρα σου με τον Ιησού Χριστό; Να ξεκινήσεις μια νέα ζωή με το Σωτήρα Ιησού Χριστό και οδηγό το Πνεύμα το Άγιο, έχοντας για καταστατικό το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Τότε η ζωή σου θα γεμίσει με χαρά και ευλογία. Θα περπατάς σταθερά και σίγουρα με πίστη και με πλήρη γνώση ότι είσαι στην ορθή οδό, που καταλήγει οπωσδήποτε στην αιώνια ζωή, και μάλιστα ευτυχισμένος.
Μην απελπίζεσαι, δεν είσαι άχρηστος. Δεν έχει σημασία, αν έπεσες, αν πλανήθηκες, αν απέτυχες. Με το Χριστό θα τα πετύχεις όλα. Σήκω επάνω και ξεκίνα. Ο Θεός θα είναι μαζί σου. Και αν κανείς δε σε αγαπάει και δε σε θέλει, ο Χριστός όμως σε αγαπάει πολύ, σε θέλει και σε καλεί να πας κοντά Του για να σε αναπαύσει. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός φωνάζει σε όλους τους ανθρώπους: «Έλθετε προς Με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και Εγώ θέλω σας αναπαύσει» Ματθαίος ια:28. Ο Χριστός σε θεωρεί μια αιώνια προσωπικότητα που η αξία σου είναι μεγαλύτερη από όση αξίζει ο κόσμος όλος. Ο Ίδιος είπε: «Τι ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; Ή τι θέλει δώσει άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού;» Ματθαίος ιστ:26. Κανέναν άνθρωπο δεν βλέπει ο Θεός σαν μάζα. Τον βλέπει σαν μια μεγάλη προσωπικότητα, σαν "ψυχή ζώσα". Οι διακηρύξεις του Θεού για σένα είναι γραμμένες μέσα στην Αγία Γραφή: «Σε κάλεσα με το όνομά σου, Εμού είσαι», «Επί των παλαμών Μου σε εζωγράφισα» Ησαιας μγ:1, μθ:16.
Η αγάπη του Θεού φαίνεται πόσο μεγάλη είναι από την θυσία που έκανε. «Εδωκε τον Υιόν Του τον Μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις Αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» Ιωάννης γ:16. Ο άνθρωπος που δέχεται το Χριστό, αποκτάει ελπίδα. Σηκώνεται από την απελπισία του, επιστρέφει πίσω και αρχίζει πλέον μια νέα ζωή από μία νέα αφετηρία, από το σταυρό του Γολγοθά. Εκεί που ο Χριστός πλήρωσε όλες τις αμαρτίες μας, τα λάθη μας και τις αποτυχίες μας ακόμη και τις αρρώστιες μας.

Μετάνοια και επιστροφή στο Χριστό.

«Από τότε ήρχισεν ο Ιησούς να κηρύττη και να λέγει, Μετανοείτε•διότι επλησίασεν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθαίος δ:17)
Ο Κύριος Ιησούς όπως γνωρίζουμε ήρθε για την σωτηρία του κόσμου και άρχισε το κήρυγμά Του, απευθύνοντας στους ανθρώπους που Τον άκουγαν μια έκκληση για μετάνοια. Η μετάνοια που θέλει ο Κύριος είναι να παραδεχθούμε ότι η ζωή που κάνουμε μακριά απ’ Αυτόν οδηγεί στην απώλεια και να πάρουμε απόφαση να Τον πλησιάσουμε, διότι ο Θεός δεν είναι ένας αυστηρός κριτής, αλλά ένας αγαθός Πατέρας που μας σπλαχνίζεται και θέλει να ζήσουμε αιώνια μαζί Του. Θέλει να Τον πλησιάζουμε με θάρος και αγάπη, επειδή Αυτός είναι αγάπη (Α΄ Ιωάννου δ:8) και να μην έχουμε στο νου μας ότι δεν μας δέχεται επειδή πέφτουμε σε αμαρτίες.
Πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί πλησίαζαν τον Κύριο και οι Φαρισαίοι που ήταν σκληρόκαρδοι, ρώτησαν τους μαθητές του Κυρίου: «Δια τι ο διδάσκαλός σας τρώγει μετά των τελωνών και αμαρτωλών;». Επειδή ο Κύριος τους άκουσε, είπε: «…Δεν έχουσι χρείαν ιατρού οι υγιαίνοντες, αλλ’ οι πάσχοντες. Υπάγετε δε και μάθετε τι είναι, “Έλεον θέλω, και ουχί θυσίαν” διότι δεν ήλθον δια να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Ματθαίος θ:11-13). Οι Φαρισαίοι δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους αμαρτωλούς, ενώ οι τελώνες και οι λοιποί αμαρτωλοί είχαν επίγνωση της κατάστασής τους και πλησίαζαν τον Κύριο για να βρουν έλεος. Ο Κύριος δεν είναι κοντά σε αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους “υγιή” και αναμάρτητο, αλλά είναι κοντά σε αυτούς που αισθάνονται και παραδέχονται τον εαυτό τους αμαρτωλό και πλησιάζουν σ’ Αυτόν για να συγχωρεθούν.
Αυτό φαίνεται καθαρά στην παραβολή του τελώνη και Φαρισαίου την οποία ο Κύριος Ιησούς είπε για αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν δίκαιοι και καταφρονούσαν τους άλλους (Λουκάς ιη:10-14). Ο Φαρισαίος καυχιόταν στα καλά του έργα και το χειρότερο καταφρόνησε το τελώνη, νομίζοντας έτσι ότι ήταν σωστός ενώπιον του Θεού. Από την άλλη, ο τελώνης αισθανόταν συντετριμμένος, έχοντας επίγνωση της αμαρτωλότητάς του.
Ο Θεός δεν θέλει να καυχιόμαστε στα καλά μας έργα, ούτε να υποτιμάμε τους συνανθρώπους ή τους αδελφούς μας στην εκκλησία, αλλά να είμαστε ταπεινοί ζητώντας συγχώρεση από τον Κύριο για όσες αμαρτίες πράττουμε. Στον προφήτη Ησαΐα αναφέρεται: «Εις τίνα λοιπόν θέλω επιβλέψει; εις τον πτωχόν, και συντετριμμένον το πνεύμα, και τρέμοντα τον λόγον μου» (Ησαΐας ξς:2).
Ο Κύριος θέλει να παραλάβει μια αγία και άμωμη εκκλησία. Έτσι αυτό που όλοι οι πιστοί έχουμε να κάνουμε, είναι να κοιτάξουμε τον αγιασμό μας και την πνευματική μας οικοδομή για να κατοικήσει ο Χριστός πλουσίως μέσα μας, ώστε να φθάσει ο καθένας μας να πει, όπως ο απόστολος Παύλος, «Ζω δε ουχί πλέον εγώ, αλλ’ ο Χριστός ζη εν εμοί» (Γαλάτας β:20). Βέβαια όσο βρισκόμαστε στο φθαρτό μας σκήνωμα, θα ισχύει το «Εάν είπωμεν ότι αμαρτίαν δεν έχομεν, εαυτούς πλανώμεν και η αλήθεια δεν είναι εν ημίν» (Α΄ Ιωάννου α:8), γι’ αυτό καλό είναι κάθε μέρα να ζητάμε από τον Κύριο να μας συγχωρεί, εφόσον και εμείς θα συγχωρούμε όσους μας βλάπτουν.
Ας μείνουμε στον Χριστό θα δούμε καρπό στη ζωή μας. Βέβαια στη περίπτωση που είμαστε σε πτώση, καλό είναι να μετανοήσουμε, να λυπηθούμε κατά Θεό, διότι «η κατά Θεό λύπη γεννά μετάνοια προς σωτηρία αμεταμέλητο» (Β΄ Κορινθίους ζ:10) και να επιστρέψουμε στον Κύριο. Ας κοιτάξουμε να φαίνεται ο Χριστός στη ζωή μας, με το να έχουμε ανυπόκριτη αγάπη προς τα αδέλφια μας εν Χριστώ πρώτα και έπειτα προς όλους τους άλλους, ακόμα και προς τους εχθρούς μας.
Μετάνοια και επιστροφή λοιπόν και ο Χριστός θα μας ανορθώσει και θα μας γεμίσει με την αγάπη Του. Αμήν!

H Πρώτη Αποστολική Εκκλησία.

H πρώτη Αποστολική εκκλησία άρχισε από την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν ο Απόστολος Πέτρος με τους έντεκα στάθηκε και ύψωσε τη φωνή του και κήρυξε τον Λόγο του Θεού. Πράξεις β:14
«Μετανοήσατε και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος.» Πράξεις β:38.Τρείς χιλιάδες ψυχές πίστεψαν εκείνη την ημέρα και βαπτίσθηκαν στο νερό. Πράξεις β:41.
Οι τρεις χιλιάδες αυτές ψυχές ήταν η πρώτη Αποστολική εκκλησία και είχε χαρακτηριστικά:
«Ενέμενον εν τη διδαχή των αποστόλων και εν τη κοινωνία και εν τη κλάση του άρτου και εν ταις προσευχές.» Πράξεις β:42, «Κατέλαβε δε πάσαν ψυχήν φόβος και πολλά τεράστια και σημεία εγίνοντο δια των αποστόλων.» Πράξεις β:43, «Του δε πλήθους των πιστευσάντων η καρδία και η ψυχή ήτο μία και ουδέ εις έλεγεν ότι είναι εαυτού τι εκ των υπαρχόντων αυτού, αλλά είχον τα πάντα κοινά.» Πράξεις δ:32, «Επειδή ουδέ ήτο τις μεταξύ αυτών ενδεής.» Πράξεις δ:34.
Όσοι, λοιπόν θέλουμε να ανήκουμε ή να αποτελούμε την πρώτη Αποστολική εκκλησία, πρέπει να ξεκινήσουμε από το σταυρό του Γολγοθά να πάρουμε τη συγχώρηση των αμαρτιών μας δια της μετανοίας και εξομολογήσεως των αμαρτιών μας στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας τον Ιησού Χριστό.
Να πάμε στο ανώγειο της Ιερουσαλήμ και να περιμένουμε να λάβουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, όπως περίμεναν και έλαβαν οι 120. «Και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσι.» Πράξεις β:4.
Τελικά πρέπει να έχουμε το Χριστό αρχηγό μας και την Καινή Διαθήκη καταστατικό μας, αν θέλουμε να ζήσουμε σε μια γνήσια και αποστολική εκκλησία και να δούμε τα θαύματα του Χριστού, που είδε η πρώτη εκκλησία.
Το να προσπαθούμε να κάνουμε το Ευαγγέλιο να συμφωνήσει με το καταστατικό της εκκλησίας μας είναι μια πλάνη που μπορεί να οφείλεται σε φανατισμό για την εκκλησία μας ή ακόμη σε συμφέροντα που όσοι τα έχουν δεν μπορούν ποτέ να δεχτούν την αλήθεια. «Η καρδία των δεν είναι ευθεία» και ευρίσκονται «εις χολήν πικρίας και δεσμόν αδικίας.» Πράξεις η:20-24.

Μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να μας σώσει.

Όλοι έχουν τη φιλοδοξία να μας σώσουν, μια που έχει αποδειχθεί ότι όλοι έχουν αποτύχει στη σωτηρία του ανθρώπου. Θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμή τους και τη μεγάλη τους ικανότητα για να δοξαστούν. Από τι όμως θέλουνε να μας σώσουν; Μερικοί έχουν κάνει λάθος σ’ αυτό το αντικείμενο. «Θα σας σώσουμε από τους άλλους.» Ποιοι είναι οι άλλοι; Οι αντίθετοι από μας, κομμουνιστές, κεφαλαιοκράτες, ιμπεριαλιστές, φασίστες και άλλοι. Στην προσπάθεια να μας σώσουν όλοι αυτοί μας ξεκολλάνε τα χέρια, τα πόδια, μας βγάζουν τα μάτια και μας εξοντώνουν τελικά και όταν τους το λέμε μας απαντούν ότι ο πόλεμος έχει και θύματα.
Αντίθετα είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη σωτηρίας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως και κοινωνικής καταστάσεως. Έχουμε ανάγκη να έλθουμε σε ένα πραγματικό Σωτήρα που θα μας σώσει πραγματικά. Όταν υπάρχει ένας Σωτήρας περιττεύουν οι «σωτήρες», διότι όπου υπάρχουν «σωτήρες», σημαίνει ότι σωτηρία δεν υπάρχει.
Κάποτε για τη φυματίωση υπήρχαν εκατοντάδες φάρμακα διαφημιζόμενα με μεγάλα γράμματα και ενθουσιώδη αισιοδοξία έως ότου ανακαλύφθηκε η στρεπτομυκίνη που πραγματικά θεράπευε και εξαφανίσθηκαν όλα τα ψευτοφάρμακα.
Σήμερα πρέπει να γνωρίσουμε το Σωτήρα μας που είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Μόνος Σωτήρας.
Ο Ιησούς Χριστός είναι έτοιμος να μας σώσει από το τέλμα της αμαρτίας που μας έχει μπερδέψει και μας έχει εξαρτήσει από τη δική της εξουσία και δύναμη, κι εμείς ανήμποροι δεν μπορούμε να ελευθερωθούμε.
Ένα τσιγάρο, μικρό πάθος, με μεγάλη καταστροφή στον οργανισμό μας και δεν μπορούμε να το κόψουμε. Μίση θανάσιμα, εκδικήσεις, φόβοι, άγχος, κατάθλιψη, εφιάλτες, διαστροφές, φόνοι, και τόσα άλλα κακά από τα οποία υποφέρει πραγματικά η ανθρωπότητα. Χρειάζεται ένας Αληθινός Σωτήρας για να ελευθερώσει και να σώσει.
Σήμερα δεν κινδυνεύουμε, ούτε υποφέρουμε καθημερινά από τους σεισμούς, τις αρρώστιες και την πείνα όσο από τους συνανθρώπους, αρχίζοντας από τους μεγάλους πλανητάρχες μέχρι και τον τελευταίο ναρκομανή. Οι μεγάλοι πλανητάρχες, όταν κάνουν κακό, το κάνουν σε μεγάλη έκταση και σκορπούν τον πόνο, άλλοτε τους αποκλεισμούς και άλλοτε την αδικία.
Οι καθημερινοί συγκάτοικοί μας καιροφυλακτούν να βρουν το σπίτι σου έρημο για να μπουν μέσα να αρπάξουν ότι μπορούν και οι ληστές με ένα όπλο στο χέρι αναγκάζουν τους ανθρώπους να τους δώσουν ότι έχουν και εν ανάγκη να τους σκοτώσουν κιόλας.
Οι συγγενείς απομακρύνονται, οι φίλοι καιροφυλακτούν και όλοι μέσα στην αμαρτία είναι γεμάτοι κακία και μίσος. «Και επειδή θα πληθυνθή η αμαρτία, η αγάπη των πολλών θέλει ψυχρανθή». (Ματθαίος κδ:14). Έτσι μας είπε ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός ότι θα συμβεί στις έσχατες ημέρες. Κανείς δεν αγαπάει κανένα με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει σε κανένα η αγάπη που γράφει το Ευαγγέλιο. «Εκ καθαράς καρδίας, συνειδήσεως αγαθής και πίστεως ανυποκρίτου». Όλοι προσποιούνται ότι αγαπούν και μάλιστα πολλές φορές φανερώνουν μια ψεύτικη ευγένεια και άφθονη κολακεία για να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα.
Μόνο τα παιδιά του Θεού, τα γνήσια και πραγματικά έχουν την αγάπη του Χριστού στην καρδιά τους και πλησιάζουν κάθε άνθρωπο με το σκοπό να του φέρουν την καλή αγγελία, ότι ο Χριστός σταυρώθηκε γι αυτούς πάνω στο Σταυρό του Γολγοθά για να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν ζωή αιώνια. Βεβαίως οι μη πιστοί τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία και τους κατηγορούν ότι κάποιο συμφέρον θα έχουν για να τους καλούν να έλθουν στο Χριστό.
Είμαστε στις έσχατες ημέρες και ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μας πληροφόρησε ότι οι άνθρωποι θα είναι όπως τον καιρό του Νώε και του Λωτ. «Τρώγοντες, πίνοντες, νυμφεύοντες, νυμφευόμενοι, αγοράζοντες, πωλούντες, φυτεύοντες, οικοδομούντες» Λουκάς ιζ. Θα τρώνε, θα πίνουν, θα δημιουργούν κτίσματα και θα παντρεύονται και θα ξαναπαντρεύονται και θα ξαναπαντρεύονται, αφήνοντας θύματα και τα ίδια τους τα παιδιά.

Τι ζητάει ο Θεός από σένα;

«Άνθρωπε, αυτός σου έδειξε τι είναι το καλό» (Μιχαίας 6:8) Τι ζητάει ο Κύριος από σένα; Μελετώντας την Αγία Γραφή συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη μια από τα τις πιο περιεκτικές και επεξηγηματικές περικοπές για το θέλημα του Θεού για το λαό Του. Ο προφήτης Μιχαίας αναρωτιέται για λογαριασμό του λαού, «Με τι θα ‘ρθω μπροστά στον Κύριο, να προσκυνήσω μπροστά στον ύψιστο Θεό; Θα ‘ρθω μπροστά του με ολοκαυτώματα, με χρονιάρικα μοσχάρια; Θα ευαρεστηθεί ο Κύριος σε χιλιάδες κριάρια ή σε μυριάδες από ποτάμια λαδιού; Θα δώσω τον πρωτότοκό μου για την παράβασή μου, τον καρπό της κοιλιάς μου για την αμαρτία της ψυχής μου;» (Μιχαίας 6:6-7).
Η αλήθεια είναι ότι ο Θεός είχε μιλήσει για κάποιες από αυτές τις απαιτήσεις (βλ πχ. Λευιτικό 1:1-13) αλλά η υπερβολή των δεκάδων χιλιάδων ποταμών λαδιού και ο παραλογισμός της θυσίας των παιδιών τους είναι ακρότητες που αναφέρονται για χάρη της έμφασης. Από το κείμενο αυτό όμως φαίνεται ότι οι τελετουργικές θυσίες (όσες ο Θεός είχε ορίσει) μόνο, δεν ευαρεστούσαν τον Θεό, όσο πολύτιμες και αν ήταν αν δεν συνοδεύονταν από κάποια άλλα στοιχεία εξίσου ουσιώδη. Ο ίδιος ο προφήτης απαντάει στην ερώτησή του αποτυπώνοντας τα στοιχεία αυτά προς όφελος όχι μόνο του λαού Ισραήλ της εποχής εκείνης αλλά και των πιστών της σημερινής εποχής: «Άνθρωπε, αυτός σου έδειξε τι είναι το καλό και τι ζητάει ο Κύριος από σένα, παρά να πράττεις το δίκαιο, και να αγαπάς έλεος, και να περπατάς ταπεινά μαζί με τον Θεό σου;» (Μιχαίας 6:8). Πράγματι, στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός ζητούσε από το λαό Ισραήλ… Να πράττει το δίκαιο. Αυτό σημαίνει να συμπεριφέρεται προς τον Θεό και τους ανθρώπους σύμφωνα με τα πρότυπα της δικαιοσύνης που αποτυπώνονται στο Νόμο του Θεού. Σε αυτά τα πρότυπα ασφαλώς και συμπεριλαμβάνονταν οι θυσίες που είχε ορίσει ο Θεός. Παράλληλα όμως έπρεπε και η συμπεριφορά προς τους ανθρώπους να είναι σωστή και δίκαιη. Διαβάζουμε, «Να κρίνετε κρίση αλήθειας, και να κάνετε έλεος και οικτιρμό, κάθε ένας στον αδελφό του και μη καταδυναστεύετε τη χήρα, και τον ορφανό, και τον ξένο, και τον πένητα και κανένας από σας ας μη σκέφτεται κακό μέσα στην καρδιά του ενάντια στον αδελφό του…» (βλ. Ζαχαρίας 7:9-10, 8:16-17).
Επειδή όμως ο λαός αρνήθηκε να πράξει το δίκαιο οδηγήθηκε στην αιχμαλωσία: «Αλλά, αρνήθηκαν να προσέξουν, και έστρεψαν απειθή νώτα… Γι’ αυτό… τους διασκόρπισα σαν με ανεμοστρόβιλο σε όλα τα έθνη, που δεν τα γνώριζαν…» (βλ. Ζαχαρίας 7:11-14, 2:6, Ιερεμίας 7:24, 36:31, 44:16). Να αγαπά έλεος Όχι μόνο κάποιος να πράττει το δίκαιο στους άλλους αλλά και να είναι συγχωρητικός, υπομονετικός και ελεήμων όταν ο ίδιος αδικείται από τους άλλους. Ο λόγος που ζητείται από το λαό να αγαπά το έλεος είναι επειδή ο ίδιος ο Θεός αρέσκεται στο να δείχνει έλεος. Διαβάζουμε στον προφήτη Μιχαία, «Ποιος Θεός είναι όμοιος με σένα, που να συγχωρεί ανομία, και να παραβλέπει την παράβαση… επειδή αυτός αρέσκεται σε έλεος» (Μιχαίας 7:18. Βλ. κ. Ψαλμοί 86:5, 130:7, Ιωνάς 4:2). Να περπατάει ταπεινά μαζί με τον Θεό του Η εκπλήρωση αυτής της απαίτησης προϋποθέτει το να ζει κάποιος υποταγμένος με ευγνώμονα και ταπεινή υπα- κοή στο θέλημα του Θεού. Διαβάζουμε σχετικά, «Εγώ κατοικώ στα υψηλά, και σε άγιο τόπο και μαζί με του συντριμμένου την καρδιά, και του ταπεινού το πνεύμα…» (βλ. Ησαΐας 57:15, 66:1-2) και, «…σε ολοκαυτώματα δεν αρέσκεσαι. Θυσίες του Θεού είναι συντριμμένο πνεύμα. Συντριμμένη και ταπεινωμένη καρδιά, Θεέ, δεν θα καταφρονήσεις» (Ψαλμοί 51:16-17, 34:18, Β’ Βασιλέων 22:19). Αυτά τα τρία στοιχεία απαιτούσε ο Θεός από όσους τον πλησίαζαν για να τον λατρέψουν.
Όχι καταργώντας ή αντικαθιστώντας ή υποκαθιστώντας τις τελετουργικές θυσίες αλλά συμπληρώνοντας αυτές και φανερώνοντας την κατανόηση του νοήματός τους. Ο Ιησούς Χριστός είπε, «Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές επειδή, αποδεκατίζετε τον δυόσμο, και τον άνηθο και το κύμινο, αφήσατε, όμως, τα βαρύτερα του νόμου: Την κρίση και το έλεος και την πίστη αυτά έπρεπε να κάνετε, και εκείνα να μη τα αφήνετε.» (Ματθαίος 23:23). Στο επόμενο μέρος (Β´) θα δούμε από τη Γραφή πώς αυτές οι απαιτήσεις του Θεού εξακολουθούν να έχουν ισχύ στην ζωή του πιστού της Καινής Διαθήκης μέσα από το πρίσμα της λυτρωτικής θυσίας του Σωτήρα Χριστού και της ζωής Του στο σώμα Του που είναι η εκκλησία.

Υπάρχει Θεός; Η μοναδική ερώτηση που πρέπει να απασχολήσει κάθε άνθρωπο.

Υπάρχει Θεός; Είναι ίσως η μοναδική ερώτηση που θα πρέπει να έχει απασχολήσει κάθε άνθρωπο που έχει ζήσει στον πλανήτη γη ανά τους αιώνες. Οι απαντήσεις δύο. Η μια: «δεν υπάρχει». Εύκολη και επιπόλαιη απάντηση για να μπορέσει κάποιος να «ησυχάσει» τις εσωτερικές του αναζητήσεις και να μην ερευνήσει το ερώτημα που η συνείδησή του φέρνει. Όμως η τελειότητα του ανθρώπινου οργανισμού, η τελειότητα του σύμπαντος, το μέγεθος του σύμπαντος σε σχέση με τον άνθρωπο, οι «νόμοι» της φύσης που συνεχώς ανακαλύπτει η ανθρώπινη επιστήμη μάς οδηγούν στην απάντηση είναι ότι ναι, υπάρχει Θεός! Μια ανώτερη δύναμη από τον άνθρωπο που είναι ο Δημιουργός και Εξουσιαστής του σύμπαντος και του ανθρώπου. Από εδώ όμως ξεκινούν σκέψεις που μπορεί να κάνει ο καθένας για το πώς μπορεί να βρει, να πλησιάσει τον Θεό. Υπάρχουν πολλά δόγματα, αιρέσεις, θεωρίες, έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία και απόψεις που κάνουν τον άνθρωπο να τα χάσει!
Ο Θεός όμως δεν μας άφησε μόνους. Η αγάπη Του έστειλε εδώ στη γη τον Υιό του και Λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, για να αποκαλύψει τον Πατέρα Του και να μας προσκαλέσει να μετανοήσουμε από την αμαρτία και να γίνουμε και εμείς παιδιά του Θεού: «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον. Επειδή δεν απέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού εις τον κόσμον διά να κρίνη τον κόσμον, αλλά διά να σωθή ο κόσμος δι’ αυτού.» (Ιωάνν. 3:16).
Ο ίδιος Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή• ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα, ειμή δι’ εμού. Εάν εγνωρίζετε εμέ, και τον Πατέρα μου ηθέλετε γνωρίσει.» (Ιωάν. 14:6). Ο Χριστός είναι η μόνη οδός για να πλησιάσει κάποιος τον Θεό. Δεν είναι μια οδός, ή η συντομότερη οδός, ή η καλύτερη οδός. Είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΔΟΣ που μπορεί ο άνθρωπος να πλησιάσει τον Θεό. Σήμερα επειδή πολλοί λογικοί άνθρωποι δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι δεν υπάρχει Θεός, καλλιεργείται η αντίληψη, που έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, ότι ο Θεός είναι μια ανώτερη δύναμη που τον πλησιάζουμε κάνοντας «το καλό», με την «αγάπη», και όλες οι θρησκείες συναντώνται στο «κοινωνικό πρόσωπο» που οφείλουν να επιδείξουν. Όμως η αλήθεια είναι μία: ο Χριστός. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που μορφώθηκε πολύ, ένας αμαρτωλός που αγίασε, αλλά ο Υιός του Θεού που έλαβε δούλου μορφή και έγινε όμοιος με τους ανθρώπους.
Ο Χριστός μάς άφησε το Ευαγγέλιο: «Σας φανερόνω  δε, αδελφοί, το ευαγγέλιον, το οποίον εκήρυξα προς εσάς, το οποίον και παρελάβετε, εις το οποίον και ίστασθε, διά του οποί- ου και σώζεσθε, τίνι τρόπω σας εκήρυξα αυτό, αν φυλάττητε αυτό, εκτός εάν επιστεύσατε ματαίως. Διότι παρέδωκα εις εσάς εν πρώ- τοις εκείνο, το οποίον και παρέλαβον, ότι ο Χριστός απέθανε διά τας αμαρτίας ημών κατά τας γραφάς, και ότι ετάφη, και ότι ανέστη την τρίτην ημέραν κατά τας γραφάς…» (Α΄ Κορινθ. 15:1). Ήρθε εδώ στη γη, σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας, και ανέστη για την δικαίωση μας ενώπιον του Θεού.

Ανάμνηση της αγάπης και της προσφοράς του Θεού στον άνθρωπο. 

Ολόκληρος ο κόσμος, στα πέρατα της οικουμένης, γιόρτασε ακόμη ένα Πάσχα. Για μια μικρή μερίδα ανθρώπων, τους συνειδητούς δηλαδή Χριστιανούς, αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για πνευματική ανακαίνιση και ψυχική ανάταση, καθώς μέσα από κατανυκτικές ακολουθίες θυμήθηκαν ξανά τα πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τη θυσία Του επάνω στο Σταυρό του Γολγοθά και την ένδοξή Του Ανάσταση. Για τους κατ’ όνομα Χριστιανούς, αφορμή για κόκκινα αυγά, παραδοσιακά φαγητά, οικογενειακό τραπέζι, ευχές χωρίς περιεχόμενο, ξεφάντωμα και άλλα πολλά που καμιά σχέση δεν έχουν με το πραγματικό νόημα της γιορτής. Για κάποιους άλλους, δεν ήταν τίποτε περισσότερο, παρά μια ευχάριστη ανάπαυλα στην καθημερινή ρουτίνα της ζωής, με συνεχόμενες αργίες και μια καλή ευκαιρία για ταξίδια και προσωρινή απόδραση από τα προβλήματα. Ο καθένας δηλαδή, δίνει το δικό του νόημα και διαφορετικά προσδιορίζει και αντιλαμβάνεται το μήνυμα που, αιώνες τώρα, εκπέμπει αυτό το συγκλονιστικό γεγονός του Θείου Πάθους, της σταύρωσης και της ένδοξης Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Για τους Χριστιανούς όμως, το Πάσχα είναι και πρέπει να αποτελεί πρωτίστως, πέραν όλων αυτών, πνευματική γιορτή και πανδαισία, φορέα ενός μοναδικού, διαχρονικού και σωτηρίου μηνύματος. Είναι «εορτών εορτή και πανήγυρις πανηγύρεων». Ανάμνηση της αγάπης και της προσφοράς του Θεού στον άνθρωπο. Αυτή είναι η πραγματική διάσταση της εορτής και μόνο έτσι έχει νόημα και αξίζει να εορτάζεται. Διαφορετικά είναι άλλη μια αργία ανάμεσα σε τόσες άλλες. Ο Χριστός βεβαίως, δεν σταυρώνεται ούτε ανασταίνεται κάθε χρόνο, διότι «δια του ιδίου αυτού αίματος εισήλθεν άπαξ εις τα άγια αποκτήσας αιωνίαν λύτρωσιν» (Εβρ. θ:12). Και είναι φυσικά μεγάλη αχαριστία και αγνωμοσύνη, να ανακαλούμε απλά και μόνο στη μνήμη μας μια φορά το χρόνο, δηλαδή κάθε Πάσχα, όλα αυτά τα φοβερά και μοναδικά στην ιστορία γεγονότα που συνέβησαν για την δική μας σωτηρία. Ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας, αναστήθηκε για την δικαίωσή μας, αναλήφθηκε και τώρα ζει εις τα δεξιά του πατρός και μεσιτεύει υπέρ ημών. Δεν μας ξέχασε δηλαδή. Δεν σταυρώθηκε, αναστήθηκε και έκτοτε μας εγκατέλειψε στην τύχη μας. Δεν αδιαφορεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες του καθενός μας. Η αγάπη, που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεού, η πληρέστερη περιγραφή και ο ακριβέστερος χαρακτηρισμός της προσωπικότητάς Του, δεν έχει όρια και δίδεται άνευ όρων. Ο Θεός είναι αγάπη! Το κόστος που πλήρωσε για την σωτηρία μας είναι τεράστιο, ανυπολόγιστο. Κάθε σύγκριση ή παραλληλισμός με τη δική μας αγάπη, είναι τουλάχιστον ατυχής και οπωσδήποτε άστοχη. Είναι αδικία λοιπόν να καταλογίζουμε τέτοιες συμπεριφορές στον Θεό της αγάπης και του ελέους. Ο Θεός είναι υπέρ ημών. Απόδειξη ο σταυρός! Δεν λυπήθηκε τον μονογενή Υιό Του, αλλά Τον παρέδωσε υπέρ πάντων ημών και μαζί με Αυτόν χαρίζει σε μας τα πάντα. Η Θεία δύναμις αυτού εχάρισε εις ημάς πάντα τα προς ζωή και ευσέβεια. Δεν μας δίνει από τον πλούτο, αλλά κατά τον πλούτο της χάριτός Του. Δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό Του. Το κόστος της εξαγοράς μας από τον θάνατο είναι αποτυπωμένο στις πληγές του Χριστού. Τα πρόσωπα όλων των παιδιών Του είναι ζωγραφισμένα στις παλάμες Του. Προς άρση κάθε αμφιβολίας ή δυσπιστίας, εμφατικά μας διαβεβαιώνει ο λόγος Του: «Δύναται γυνή να λησμονήση το θηλάζον βρέφος αυτής, ώστε να μην ελεήση το τέκνον της κοιλίας αυτής; Αλλά και αν αύται λησμονήσωσιν, εγώ όμως, δεν θέλω λησμονήσει. Ιδού, επί των παλαμών μου σε εζωγράφισα, τα τείχη σου είναι πάντοτε ενώπιόν μου», (Ησ. μθ:15,16). Όποιος λοιπόν αγαπά με τόσο πάθος, δεν λογαριάζει κανένα κόστος και δεν διστάζει να θυσιάσει τα πάντα. Και με τόσο πάθος αγαπάει μόνον ο Θεός! Συνεπώς, είναι ασέβεια να αμφισβητεί ο άνθρωπος την αγάπη και το ενδιαφέρον του Θεού. Είναι θρασύτητα να διαμαρτύρεται σε κάθε ευκαιρία και χωρίς φόβο να μέμφεται τον Θεό. Όχι κάποιον άνθρωπο, όμοιό του, αλλά τον Θεό του ουρανού και της γης, τον Δημιουργό των πάντων, «οι οφθαλμοί του οποίου είναι επί τους δικαίους, και τα ώτα Αυτού εις την δέησιν αυτών» (Α΄. Πέτρου γ:12). Είναι όμως, σοφός ο άνθρωπος που έχει φόβο Θεού. Που κλίνει ταπεινά το κεφάλι του και κάμπτει τον τράχηλό του μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης του Θεού. Που αισθάνεται απέραντη ευγνωμοσύνη, συγκλονισμένος από την θυσία του Ιησού Χριστού. Αυτός ο άνθρωπος, που αγγίχθηκε από την αγάπη του Θεού, αισθάνεται ότι ο Θεός είναι μαζί του, τον περιβάλλει πανταχόθεν, αφουγκράζεται την αγωνία του και δεν θα τον αφήσει ούτε θα τον εγκαταλείψει. Ποτέ δεν θα οδηγηθεί στο λανθασμένο συμπέρασμα, ούτε θα διαλογισθεί ότι, « η οδός μου είναι κεκρυμμένη από του Κυρίου και η κρίσις μου παραμελείται υπό του Θεού μου» ( Ησ. μ:27). Είναι σίγουρος, όπως ο ψαλμωδός ότι, «και αν ο πατήρ μου και η μήτηρ μου με εγκαταλείψωσιν ο Κύριος όμως θέλει με προσδεχθεί» (Ψαλμ. κζ:10) και απόλυτα βέβαιος ότι, «καθώς σπλαχνίζεται ο πατήρ τα τέκνα, ούτως ο Κύριος σπλαχνίζεται τους φοβουμένους Αυτόν», (Ψαλμ. ργ:13). Είθε, αυτή η ενθύμηση του πάθους και του σταυρικού θανάτου του Κυρίου, να μετουσιωθεί σε αναμφισβήτητη, πειστική και ανεξίτηλη βεβαιότητα της μοναδικής αγάπης και του αδιάκοπου ενδιαφέροντος του Θεού, στις καρδιές όλων μας.

Ο Ιησούς άφησε το μεγαλείο του Ουρανού για να ζήσει σαν ένας ταπεινός άνθρωπος στη γη.

Διαβάζουμε στη Γραφή ότι ο Ιησούς Χριστός μετά την ανάστασή Του, φανέρωσε τον εαυτό του ζωντανό με πολλά τεκμήρια στους αποστόλους, καθώς εμφανιζόταν σ’ αυτούς για 40 ημέρες, λέγοντάς τους τα σχετικά με τη βασιλεία του Θεού. Την τελευταία ημέρα της παρουσίας Του, αφού τους έδωσε κάποιες τελικές πληροφορίες για την έλευση του Αγίου Πνεύματος, «…ενώ αυτοί τον έβλεπαν, αναλήφθηκε και από κάτω του μια νεφέλη τον πήρε από τα μάτια τους» (Πράξεις 1:9). Η ανάληψη του Χριστού είναι πολύ σημαντικό γεγονός επειδή μέσω αυτής… Απαντήθηκε η προσευχή του Χριστού Ο Ιησούς άφησε όλο το μεγαλείο του Ουρανού για να ζήσει σαν ένας ταπεινός άνθρωπος πάνω στη γη καθώς διαβάζουμε, «ο οποίος ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού… κένωσε τον εαυτό του, παίρνοντας μορφή δούλου…» (βλ. Φιλιππησίους 2:6-8, Β’ Κορινθίους 8:9). Διαβάζουμε επίσης την προσευχή του Χριστού, «Και, τώρα, εσύ Πατέρα, δόξασέ με κοντά σου, με τη δόξα που είχα κοντά σε σένα, πριν γίνει ο κόσμος» (Ιωάννης 17:5). Με την ανάληψή Του ο Κύριος επέστρεψε στην υπέρλαμπρη δόξα Του. Ολοκληρώθηκε το «μυστήριο της ευσέβειας» Διαβάζουμε στο Λόγο του Θεού, «…το μυστήριο της ευσέβειας είναι μεγάλο ο Θεός φανερώθηκε με σάρκα, δικαιώθηκε με Πνεύμα, φάνηκε σε αγγέλους, κηρύχθηκε στα έθνη, έγινε αποδεκτός με πίστη στον κόσμο, αναλήφθηκε με δόξα» (Α’ Τιμόθεο 3:16). Χωρίς την ανάληψη του Ιησού, το σχέδιο της ενσάρκωσης του Θεού, της σταύρωσης και της ανάστασής του Υιού Του, θα ήταν ημιτελές. Όλα όμως επιστεγάζονται και ολοκληρώνονται με το γεγονός ότι ο Κύριος, «αναλήφθηκε με δόξα». Ο Χριστός παρέλαβε τη βασιλεία του Διαβάζουμε στον προφήτη Δανιήλ ο οποίος προφήτευσε την ανάληψη του Ιησού στον Πατέρα (Παλαιός των ημερών) και την ανάληψη της εξουσίας και βασιλείας: «Και είδα σε οράματα της νύχτας, και ξάφνου, ένας σαν Υιός ανθρώπου ερχόταν μαζί με τα σύννεφα του ουρανού, και έφτασε μέχρι τον Παλαιό των ημερών, και τον έφεραν μέσα, μπροστά του. Και του δόθηκε η εξουσία, και η δόξα, και η βασιλεία, για να τον λατρεύουν όλοι οι λαοί, τα έθνη, και οι γλώσσες…» (Δανιήλ 7:13-14, Πράξεις 2:30-33). Ο Χριστός έκανε την εξιλέωση Με την ανάληψή Του ο Ιησούς Χριστός εισήλθε στα πραγματικά Άγια (των Αγίων) του ουρανού για να προσφέρει το ίδιο Του το αίμα στον Θεό. Διαβάζουμε, «πόσο μάλλον το αίμα του Χριστού, ο οποίος διαμέσου του αιωνίου Πνεύματος πρόσφερε τον εαυτό του χωρίς ψεγάδι στον Θεό, θα καθαρίσει τη συνείδησή σας από νεκρά έργα…» (Εβραίους 9:14). Έχοντας ο Χριστός ολοκληρώσει το αρχιερατικό Του αυτό έργο, κάθισε στα δεξιά του Πατέρα: «…αφού διαμέσου του εαυτού του έκανε καθαρισμό των αμαρτιών μας, κάθησε στα δεξιά της μεγαλοσύνης στα υψηλά» (Εβραίους 1:3). Ξεκίνησε η προετοιμασία τόπου για τους πιστούς στον ουρανό Ο Κύριος είπε, «Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλά οικήματα ειδάλλως, θα σας έλεγα· πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο·και αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα σας παραλάβω κοντά σε μένα, για να είστε κι εσείς, όπου είμαι εγώ (Ιωάννης 14:2-3). Εκπληρώθηκε η προϋπόθεση για την αποστολή του Αγίου Πνεύματος Ο Χριστός είπε στους μαθητές Του, «…σας συμφέρει να αναχωρήσω εγώ επειδή, αν δεν αναχωρήσω, ο Παράκλητος δεν θα ´ρθει σε σας αλλά, αφού αναχωρήσω, θα τον στείλω σε σας» (Ιωάννης 16:7). Η υπόσχεση για την αποστολή του «άλλου Παράκλητου» που έδωσε ο Χριστός (Ιωάννης 14:16), εκπληρώθηκε με δύναμη την ημέρα της Πεντηκοστής (βλ. Πράξεις 2). Θα επακολουθήσει η επιστροφή Του Διαβάζουμε,«…Άνδρες Γαλιλαίοι, γιατί στέκεστε κοιτάζοντας στον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς, που αναλήφθηκε από σας στον ουρανό, θα ´ρθει έτσι, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πορεύεται στον ουρανό» (Πράξεις 1:11). Αλλά και ο Χριστός είπε, «αφού φύγω… έρχομαι πάλι…» (Ιωάννης 14:3). Προεικονίζεται η αρπαγή των πιστών προς συνάντησή Του Το γεγονός της ανάληψης του Χριστού είναι και μια προεικόνιση της αρπαγής των πιστών Του. Διαβάζουμε, «δεδομένου ότι, ο ίδιος ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου, και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα· έπειτα, εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε, θα αρπαχτούμε μαζί τους, ταυτόχρονα, με σύννεφα σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα…» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:16-17).

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Η άγνοια της Αγίας Γραφής είναι η αιτία που βλάστησε η μεγάλη λαίλαπα των αιρέσεων. 
Δια μέσου της Αγίας Γραφής μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους πραγματικούς λειτουργούς από τους ψεύτικους ή πλανεμένους. Η Αγία Γραφή είναι η μοναδική αλήθεια, όλα τα άλλα αναγνώσματα είναι γνώμες και θεωρίες ανθρώπων.  Η μοναδική οδός σωτηρίας και η ακράδαντη πίστη μας στο Θεό, έρχεται μόνο από την μελέτη της Αγίας Γραφής.  ’ Όπως δεν είναι δυνατόν ποτέ, κανένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς καρδιά, έτσι δεν είναι δυνατόν ποτέ, κανένας άνθρωπος και με κανένα τρόπο να σωθεί, χωρίς τη γνώση της Αγίας Γραφής και την τήρηση των δογμάτων αυτής, με ευγνωμοσύνη και ανδρεία. Όλα τα κακά συμβαίνουν διότι δεν προσέχουμε στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής, αυτό έχει καταστρέψει τα πάντα.  Τίποτα δεν είναι ισχυρότερο, από τα λόγια της Αγίας Γραφής. Είναι ισχυρότερα και από τα θαύματα. Όταν έκανε θαύματα ο Χριστός ο κόσμος αντέλεγε, όταν τους ανέφερε λόγια από τις Γραφές σιωπούσαν και δεν μπορούσαν σε τίποτα να απαντήσουν. Για το λόγο αυτό η Αγία Γραφή αποτελεί πλήρης απόδειξη της αληθείας των δογμάτων της πίστεως μας .  Όποιος προσέχει στη μελέτη της Αγίας Γραφής, δεν ζητάει θαύματα. Η μελέτη αυτής, καθαρίζει την ψυχή και την αγιάζει. Καθιστά τα μάτια της ψυχής μας οξύτατα, υγιές και λαμπρά, είναι η αλάνθαστη ζυγαριά, ο γνώμονας και ο κανόνας του πνεύματος. Είναι κριτήριο των όντων, ακριβές και απαραπλάνητο.  Τίποτα δεν υπάρχει ωραιότερο και τίποτα υγιεινότερο από την ψυχή εκείνη που τρέφεται με τους λόγους της Γραφής, στέκεται πάνω από κάθε ασθένεια, από κάθε πείνα, από κάθε αδυναμία και δύσκολη κατάσταση, κανένας δεν θα μπορέσει αυτή να την νικήσει, όπως το αδαμάντινο σώμα δεν μπορεί ο σίδηρος να το χαράξει. Αυτή μας οδηγεί στο Θεό και μας παρέχει την Θεογνωσία, αυτή δημιουργεί πρόβατα, μας διαφυλάττει και δεν αφήνει τους λύκους να εισέλθουν, μας καθιστά ασφαλείς και δεν μας αφήνει να πλανιόμαστε.  Μας κάνει φοβερούς στους δαίμονες. Μας εξοπλίζει την γλώσσα και το μυαλό μας ως η μάχαιρα του Αγίου Πνεύματος.  Η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι η τροφή της ψυχής, ο στολισμός της, το φάρμακο της και η ασφάλεια της, την κάνει επιτήδεια και τη μαλακώνει. Με αυτήν διορθώνουμε τους πάντες. Χωρίς την ανάγνωση της Αγίας Γραφής δεν είναι δυνατό να γίνει κανένας τέλειος.  Η φύση της ψυχής μας είναι τέτοια που είτε σώζεται, είτε καταστρέφεται παντελώς, εξαιτίας των λόγων της Αγίας Γραφής. Αυτοί που θέλουν να σωθούν ας προσέξουν στην μελέτη της Αγίας Γραφής.  ‘Όταν δει ο Θεός ότι ενδιαφερόμαστε πολύ να κατανοήσουμε την Αγία Γραφή, αμέσως μας φωτίζει τη σκέψη μας και αποκαλύπτει στην ψυχή μας την αληθινή διδασκαλία και δεν μας αφήνει να έχομε την ανάγκη κάποιου άλλου.  ‘Όταν μελετάμε την Αγία γραφή, μας μιλάει ο Χριστός, οι Άγιοι μαθητές του και οι προφήτες, μας μιλάει Το ίδιο Το Άγιο Πνεύμα (και δεν υπάρχει μέσα στην Αγία Γραφή τίποτα το ανθρώπινο). Ενώ όλα τα άλλα αναγνώσματα είναι γνώμες και θεωρίες ανθρώπων.  Ποιος είναι ο χοίρος που καταπατεί τους μαργαρίτες ? Αυτός που δεν θεωρεί την Αγία Γραφή πολύτιμη και άξια σεβασμού. Και ποιος είναι τόσο άθλιος που να μην την θεωρεί άξια σεβασμού και πολυτιμότερη από οτιδήποτε άλλο ? Αυτός που δεν της αφιερώνει μήτε τόση ώρα όσο στις πόρνες και στα άλλα σατανικά θεάματα. Και ενώ ο Θεός προστάζει να ακούμε και να εκτελούμε τους λόγους του, εμείς τους περιφρονούμε και βλέπουμε αλλού...  Θέλεις να δεις τη δύναμη και την πανουργία του διαβόλου, ξεκίνησε την μελέτη της Αγίας Γραφής και θα δεις ότι δεν θα σε αφήνει. Διότι η περιφρόνηση της ακρόασης των θείων γραφών, προδίδει σατανική διάνοια, που δεν μας αφήνει να δούμε το θησαυρό και να κερδίσουμε τον πλούτο του ουρανού. ‘’  Η μοναδική οδός σωτηρίας μας και η ακράδαντη πίστη μας στο Θεό, προέρχεται μόνο από την μελέτη της Αγίας Γραφής, και την τήρηση των δογμάτων αυτής, με ευγνωμοσύνη και ανδρεία .  Γι’ αυτό μας είπε ο Χριστός ‘’ μακάριοι αυτοί που ακούν το λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν (Λουκά. 11:28)’’.  Αυτό μας το βεβαιώνει ο απόστολός Παύλος, στην προς Ρωμαίους επιστολή (10:17)’’ ἡ πίστις ἐξ ἀκοῆς, ἡ δὲ ἀκοὴ διὰ λόγου Θεοῦ ‘’.  Μας συμβουλεύει και μας προειδοποιεί ο Ιησούς Χριστός λέγοντάς μας, ‘’ Τα λόγια, τα οποία εγώ σας λέω, είναι πνεύμα και ζωή ‘’ ( Ιωάννη 6:63),- ’’ Πλανάστε, διότι δεν γνωρίζετε τις Γραφές, ούτε την δύναμη του Θεού. ~ (Ματθαίου 22,29)’’,   ‘’ Γνωρίσετε την ἀλήθεια  και η ἀλήθεια θα σας ελευθερώσει ( Ιωάννη 8:31-32),. ‘’ ὅστις γὰρ ἂν ποιήσῃ τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς, αὐτός μου ἀδελφός καὶ ἀδελφὴ καὶ μήτηρ ἐστίν.(Ματθαίου 12,50)’’.   ‘’’ ἐάν τις ἀγαπᾷ με, τὸν λόγον μου τηρήσει, καὶ ὁ πατήρ μου ἀγαπήσει αὐτόν, καὶ πρὸς αὐτὸν ἐλευσόμεθα καὶ μονὴν παρ' αὐτῷ ποιήσομεν ‘’. ( Ιωάννη 14:23)  Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος Το έλεος του Κυρίου να μας σκεπάζει.

Βλέπετε μη σας εξαπατήση τις διά της φιλοσοφίας και της ματαίας απάτης.

«Πάσα σαρξ δεν είναι η αυτή σαρξ, αλλά άλλη μεν σαρξ των ανθρώπων, άλλη δε σαρξ των κτηνών, άλλη δε των ιχθύων και άλλη των πτηνών» (Α΄ Κορ. ιε΄ 39). Σύμφωνα με τη Συνθετική Θεωρία της Εξέλιξης (Νεοδαρβινισμός) οι μεταλλάξεις που μπορεί να συμβούν στο γενετικό υλικό είναι δυνατόν καθώς συσσωρεύονται με το πέρασμα μεγάλων χρονικών διαστημάτων, να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων ειδών. Ως μετάλλαξη ορίζεται οποιαδήποτε τροποποίηση στην αλληλουχία των «χημικών γραμμάτων» του DNA και μπορεί να οφείλεται σε λάθη κατά την αντιγραφή του ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (τοξικές ουσίες, ακτινοβολίες κ.ά.). Όμως οι σύγχρονες γνώσεις στον τομέα της Γενετικής έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι δυνατόν οι μεταλλάξεις να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε κάποιος οργανισμός να εξελιχθεί σε ένα νέο είδος. Καταρχήν να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις αφενός δεν κληρονομούνται στους απογόνους παρα μόνο εάν αυτές αφορούν τα γεννητικά κύτταρα (σπερματοζωάριο, ωάριο), και αφετέρου είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιβλαβείς (στις μεταλλάξεις άλλωστε οφείλονται οι κληρονομικές ασθένειες και οι καρκίνοι). Οι υπόλοιπες μη επιβλαβείς μεταλλάξεις, είτε τυχαίνει να μην προκαλούν κάποια βλάβη, είτε ίσως δίνουν μεν κάποιο πλεονέκτημα αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και εις βάρος κάποιας άλλης φυσιολογικής λειτουργίας (π.χ. οι φορείς της μετάλλαξης που προκαλεί δρεπανοκυτταρική αναιμία δεν μπορούν να προσβληθούν από ελονοσία). Άρα στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ευνοϊκές μεταλλάξεις που να μπορούν να βελτιώσουν έναν οργανισμό και να οδηγήσουν στο σχηματισμό νέου είδους. Από μαθηματικής άποψης άλλωστε, η πιθανότητα να συμβούν μόλις 4 μη βλαπτικές μεταλλάξεις που η καθεμία να ευνοεί το αποτέλεσμα της προηγούμενής της είναι 1 στα 10 οκτάκις εκατομμύρια (10-28), δηλαδή αφενός απαιτεί έναν ασύλληπτο αριθμό κυττάρων που δεν υπάρχει καν στον πλανήτη μας, αφετέρου δε 4 μόνο μεταλλάξεις μακράν απέχουν από το να διαφοροποιήσουν έναν οργανισμό σε κάποιο διαφορετικό είδος. Ένα άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί ο «Βιογενετικός Νόμος» ή «Νόμος της Ανακεφαλαίωσης» που διατύπωσε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γερμανός βιολόγος Ερνστ Χαίκελ. Σύμφωνα με αυτό το νόμο «η οντογένεση ανακεφαλαιώνει τη φυλογένεση», δηλαδή ένα έμβρυο καθώς αναπτύσσεται κατά την περίοδο της κύησης (οντογένεση) περνάει περιληπτικά από όλα τα στάδια της εξέλιξης του είδους του (φυλογένεση). Για παράδειγμα, το ανθρώπινο έμβρυο στην αρχή είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός (σαν αμοιβάδα), στη συνέχεια εμφανίζει κάποιες ρυτιδώσεις σαν βράγχια (στάδιο του «ψαριού»), έπειτα εμφανίζει μια ουρά, αργότερα μοιάζει με πιθηκάκι και τελικά παίρνει την ανθρώπινη μορφή. Για να στηρίξει τη θεωρία του ο Χαίκελ δημοσίευσε εικόνες εμβρύων διαφόρων ζώων και ανθρώπου στις οποίες παρέθεσε συγκριτικά τα διάφορα στάδια ανάπτυξης για να δείξει τις ομοιότητες και να υποστηρίξει την καταγωγή όλων των ειδών από έναν κοινό πρόγονο. Πολύ σύντομα όμως αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για μια μεγάλη απάτη, καθότι οι απεικονίσεις ήταν παραποιημένες, κάτι το οποίο και ο ίδιος ο Χαίκελ αναγκάστηκε δημοσίως να παραδεχθεί. Ιδιαιτέρως όσον αφορά το ανθρώπινο έμβρυο θα πρέπει να πούμε ότι το γονιμοποιημένο ωάριο είναι ένα κύτταρο εντελώς διαφορετικό από έναν μονοκύτταρο οργανισμό τύπου αμοιβάδας. Επίσης οι ρυτιδώσεις που παρατηρούνται δεν έχουν καμία σχέση με τα βράγχια των ψαριών αλλά είναι οστοειδής δομές από τις οποίες θα σχηματιστούν διάφορα όργανα όπως οι σιαγόνες και ο λάρυγγας. Η «ουρά» του εμβρύου είναι απλώς ένα προεξέχον τμήμα που εξαφανίζεται καθώς αναπτύσσεται το σώμα του εμβρύου και δεν έχει καμία ομοιότητα με το σχηματισμό και τη λειτουργία της ουράς ενός ζώου. Τέλος, οι πραγματικές απεικονίσεις δείχνουν ότι το ανθρώπινο έμβρυο σε κανένα στάδιο της ανάπτυξής του δεν μοιάζει με «πιθηκάκι». Μετά θλίψης μας όμως παρατηρούμε ότι ενώ η θεωρία του Χαίκελ έχει καταρρεύσει ήδη από το 1910, εν τούτοις μέχρι σήμερα σε διάφορα διδακτικά εγχειρίδια, ακόμη και των ελληνικών σχολείων, μπορεί κανείς να βρει τμήματά της. Ο Λόγος του Θεού μάς εφιστά την προσοχή απέναντι σε κάθε πνεύμα πλάνης που θα προσπαθήσει να απαξιώσει τον άνθρωπο εξισώνοντάς τον με τα ζώα, ενώ στην πραγματικότητα είναι «εικόνα του Θεού» χάριν της οποίας ο Υιός του Θεού έχυσε το αίμα Του στο Σταυρό και εν συνεχεία αναστήθηκε και ανελήφθη στους ουρανούς για να ανοίξει το δρόμο της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής για κάθε άνθρωπο. «Βλέπετε μη σας εξαπατήση τις διά της φιλοσοφίας και της ματαίας απάτης, κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, κατά τα στοιχεία του κόσμου και ουχί κατά Χριστόν» (Κολ. β΄ 8)  

Προσευχές:

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς,
ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου·ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου·
γενηθήτω τὸ θέλημά σου ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς·
τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον·
καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν·
καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ Πονηροῦ,
ὅτι σοῦ ἐστιν ἡ βασιλεία καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας.̓
Αμήν.

1. Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
2. Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
3. Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.
4. Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.
5. Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.
6. Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
7. Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
8. Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.
9. Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.
10. Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
11. Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
12. Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
Ἀμήν.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε,
τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας,
ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν,
ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός,
ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν,
καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος,
καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας· φιλάνθρωπε, δόξα σοι.
Ευλογημένος ας είσαι Χριστέ Θεέ μας, Συ που ανέδειξες πάνσοφους τους αγράμματους ψαράδες, αφού έστειλες σε αυτούς το Αγιο Σου Πνεύμα. Και με αυτούς τράβηξες κοντά Σου όλη την οικουμένη, όπως η σαγήνη των ψαράδων μαζεύει όλα τα ψάρια. Δόξα σε Σένα φιλάνθρωπε Κύριε για όλα.
Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν έθνη ο Ύψιστος· ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν, εις ενότητα πάντας εκάλεσε, και συμφώνως δοξάζομεν το πανάγιον Πνεύμα.
Όταν (τον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης) κατέβηκε ο Θεός και δημιούργησε σύγχυση στις γλώσσες των ανθρώπων, τότε χώριζε τα έθνη ο Ύψιστος. Και τώρα που μοιράζει τις πύρινες γλώσσες του Αγίου Πνεύματος, καλεί όλους σε ενότητα (μέσα στην Εκκλησία Του). Έτσι τώρα, όλοι, σύμφωνοι με μια πίστη, δοξάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα.

Πριν πέσω να πλαγιάσω
Θεέ μου Σε παρακαλώ
να δώσεις να περάσω την νύχτα με καλό.
Τον άγγελο Σου πάλι στείλε μου από ψηλά
πλάι στο προσκεφάλι
πιστά να με φυλά
και όταν εγώ κοιμούμαι
πλάι να ξαγρυπνά
και έτσι να μην φοβούμαι τα σκότη τα πυκνά.

Μόλις πρωί ξυπνήσω
Εσένα θα υμνήσω
Θεέ μου και Πατέρα
και Σε παρακαλώ,
πάλι να με βοηθήσεις
και τούτη την ημέρα
να΄μαι παιδί καλό.
Θέλω όλη την ημέρα
να΄μαι φρόνιμο παιδί
να μαθαίνω στο σχολείο
καθετί με προκοπή.


https://www.eshops.gr/%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7/10kw-bp-solar-photovoltaic/